Megkezdték a harangok visszaszerelését a Fehérek templomába

Elkészültek a Fehérek temploma fedélszékének felújításával, így a harangok is visszakerülnek a főtér templomtornyába. Mint ismert, tavaly augusztusban emelték ki az épület négy harangját, ebből egynek a többihez nem egyezett a hangja, ezért azt egy másikra cserélték, egy újabb nagyharang pedig Németországból, adományból érkezett a plébániához – olvashatjuk a Váci Hírnök Facebook oldalán.

Megérkezett az öt felújított harang, amelynek a hangjai – a plébánia szerint – tökéletesen passzolnak egymáshoz. És már nem is kell sokáig várni, hogy erről meggyőződjenek a váciak, ugyanis a közelmúltban megkezdték az új járomok és motorok beépítését a torony fedélszékébe, amit szintén az elmúlt hónapokban újítottak fel.

A napokban elkészültek a harangok rendbetételével, amiknek a mozgató mechanikái és elektronikák is megérkeztek. A régi zengőkből három kerül vissza a toronyba, egy féltonnás harang adományból érkezett, magántámogatásokból pedig egy másik használt harangot is sikerült beszerezni – nyilatkozta tavaly az ES televíziónak Kovács György.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

„Két új harangot sikerült szerezni mégpedig Németországból, egy Düsseldorf niedelkasseli plébánia adományozott a Fehérek templomának egy 520 kilogrammos Szent Anna harangot egy kisebbiket, a Szent Gellért harangot pedig az egyházközség tudott megvásárolni, öt személy hozzájárulásával” – mondta akkor a jezsuita jelölt.

Utoljára az első világháborúban vették ki az összes harangját a Fehérek templomának. 1916 decemberében azokkal együtt rekvirálták Vác zengőit, mert kellett a bronz a háborúhoz, például töltény gyártásához. Akkor 11 év kellett mire ismét új harangokat kapott a város. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments