Megtisztult a Kálvária-domb – Április végén piknikre várják ide az érdeklődőket

A Kálvária-dombról és környékéről kb. 15-20 m3 szemetet sikerült gyűjteni közel 30 lelkes váci lakóval. A szemetet Vác Város Önkormányzata fogja elszállítani a hét folyamán. A Váci Egyházmegyétől is voltak kint rendbe tenni a műemlék környékét – számol be a szemétszedési akcióról a Bagolybükk Környezet- és Természetvédelmi Egyesület Facebook oldalán.

„Miket találtunk? Kábelhéjakat, hűtővázakat, a váci kötöttárugyár hulladékát – vajon az hány éve heverhet ott? – maszkokat, röviditalos (dekás) üvegcséket, sörös dobozt, pillepalackot, egyéb üvegeket, műanyag zacskókat, WC ülőkét, rollert….

Mit szeretnénk kérni? Sajnos, sokan WC-nek használják a környéket. Legalább arra figyeljen az, aki nem tud bemenni a rendelőintézet illemhelyére, hogy valódi papírzsebkendőt használjon, mert a nedves törlőkendők több száz év alatt bomlanak le, ha lebomlanak egyáltalán. A papír legalább eltűnik egy idő után. De igazából egyáltalán nem kellene a helyi védettségű területen vécézni.

Ami lélekemelő: csodálatos virágszőnyeg takarja a Kálvária-dombot. A fürtös gyöngyike és a piros árvacsalán a legszembetűnőbb. Sokféle beporzó döngicsél felettük, méhek, zengőlegyek, lepkék. Vakond is túrja a földet, ennek is örülünk, hiszen védett állat. Annyira jó lenne, ha a löszfalba visszatérnének a gyurgyalagok, de az ember közelsége miatt ennek kicsi a valószínűsége.

A gyűjtött mennyiség ellenére miért volt idén mégis tisztább a domb, mint az utóbbi években valaha? Mert az ott sétálók és kutyasétáltatók rendszeresen szedik önszorgalomból a szemetet, amit a Vác Város Önkormányzata által kihelyezett szemeteszsákokba és kutyaürülék-gyűjtőbe dobnak. Másrészt, mert minden tavasszal legalább 20-30 ember csatlakozik a közösségi szemétgyűjtési akcióhoz is, amit a Bagolybükk Egyesület szervezett az elmúlt 3 évben. Nagyon szépen köszönjük mindenkinek a részvételt!

Április 29-én délután 3-kor piknikre invitálunk mindenkit a Bagolybükk Egyesület szervezésében a váci Kálvária-dombra. A program: növény- és rovarbemutató séta, utána eszem-iszom, kötetlen beszélgetés. Találkozunk a kórház parkolójában, a dombon. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!” – szól a meghívó a következő Kálvária-dombi találkozóra. #plogging #közösségiszemétszedés (Fotó: Facebook) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments