Ne váljon áldozattá! – A trükkös lopásokról

Mindennapjaink jelenségévé vált az a fajta bűnelkövetési módszer, amikor időskorúak lakóhelyén megjelennek idegenek, majd különféle hivatalos személynek kiadva magukat, hihetőnek tűnő magyarázatokkal, kérésekkel (ELMŰ, vízóra leolvasás, gázóra leolvasás…stb.) bejutnak a lakásba és a tulajdonos figyelmét elterelve elemelik értékeiket – tájékoztat és ad tanácsot a police.hu.

A Váci Rendőrkapitányság illetékességi területén ismét megjelentek a házaló csalók, akik ereszcsatorna, illetve a házon végzendő kisebb-nagyobb javítások ürügyén csengetnek be az otthonokba, majd rendkívül vonzó árajánlatot közölve elkezdik a „munkát”. Közben egyikük gyors „árkalkulációt” végezve több millió forintos munkadíjat számol ki a sértett pedig képes lehet arra, hogy amennyiben nem is a kért – mivel az nem áll rendelkezésére – de nagyobb összeget átutaljon, illetve átadjon, hogy rendezze „tartozását”.

A legfontosabb, hogy óvakodjunk az idegenektől, és ne engedjük be őket lakásunkba!

Ha beengedjük, mindig legyen velünk egy szomszéd, egy rokon. Amennyiben a hívatlan vendég már akaratunk ellenére belépett otthonukba, ne hagyják egy pillanatra sem felügyelet nélkül. Amennyiben kellő határozottsággal lépnek fel, vélhetően meghátrál, és távozni fog. A „vendégtől” mindig kérdezzék meg a nevét, írják fel a gépkocsija rendszámával együtt.

Az időskorúak sérelmére elkövetett jogsértések során az elkövetők azt használják ki, hogy az idősek jószívűek, olykor hiszékenyek is, a figyelmük könnyen elterelhető, és gyakran élnek egyedül. Hasonló esetben kérjük, vegyék figyelembe, hogy a biztonságunk nagymértékben növelhető megfelelő óvatossággal és körültekintéssel!

Mit tegyen, ha idegen érkezik?

Idegent lehetőleg ne engedjen be a lakásába! Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor soha ne hagyja őt egyedül egyetlen pillanatra sem!

Az önhöz becsengető idegenekkel kapcsolatban mindig legyen óvatos! Előfordul, hogy hivatalos vagy hasonló személynek (postás, újságos, szerelő, díjbeszedő, mérőóra-leolvasó) adják ki magukat csalók, vagy házaló árusként, bajba jutott személyként segítséget kérve próbálnak bejutni a lakásokba!

Idegen kérésére ne váltson pénzt, és legyen óvatos, ha nagy címletű pénzből kell visszaadnia, nehogy hamis bankjeggyel fizessenek önnek!

Ne utaljon pénzt idegen bankszámlájára, illetve ne adjon át készpénzt idegennek!

Ne végeztessen ház körüli munkát (csatornatisztítás-szerelés, fűnyírás, favágás stb.) idegenekkel, gyanús személyekkel!

Ne vásároljon házaló árusoktól (szőnyeg, zokni, arany, egészségügyi termék stb.) még akkor sem, ha igen jó az ajánlat!

Ha bármilyen gyanús dolgot észlel (házalók, feltűnően nézelődő és kérdezgető ismeretlen személyek), jelentse a rendőrségnek, az önkormányzatnak! 

További bűnmegelőzési tanácsok:

Ismerje meg szomszédjait, és kölcsönösen figyeljenek egymásra, a ház, az utca és a környék biztonságára!

Ha elutazik, kérje meg az Ön mellett lakókat, hogy ügyeljenek a lakására, ürítsék a postaládáját!

Használják ki a közösség erejét a biztonságuk növelése érdekében!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna:

Kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget a bárhonnan ingyenesen hívható 107-es, illetve a 112-es segélykérő számon.

Forduljon bizalommal és hívja az Áldozatsegítő Szolgálat ingyenesen hívható zöld számát: 06 80 244 444. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments