Nem éri meg próbálkozni

Kiutalás előtti ellenőrzésen akadt fenn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hálóján egy cég, amely egy nagy értékű elektromos autó beszerzési költségét próbálta minimalizálni a jármű áfájának visszaigénylésével – adja hírül az esetet a NAV sajtóközleményében.

A társaság közel 6 millió forint áfát próbált érvényesíteni az áfabevallásában annak ellenére, hogy nem volt jogosult rá. A NAV kiutalás előtti vizsgálata hamar fényt derített arra, hogy a cég távolról sem felelt meg a visszaigénylés feltételeinek.

Személyautók vásárlásánál a vevő csak akkor vonhatja le az áfát, ha azért vásárolja az autót, hogy továbbértékesítse, bérbe adja, vagy taxiként üzemeltesse. Ha a beszerző nem autókereskedő, autó-bérbeadással foglalkozó vagy taxiszolgáltatást nyújtó vállalkozás, a személyautó-vásárlás áfáját nem lehet visszaigényelni, nem szerepelhet így az áfabevallásban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Repülőtéri múzeumot nyitott a NAV

Az autóvásárláshoz kapcsolódó áfalevonás tilalma régóta, változatlan formában fennálló, ezért közismert szabály a cégautó-üzemeltetők közt. A jogkövetési ellenőrzéskor kiderült, hogy a társaság is tisztában volt ezzel. Már a vizsgálat megkezdésekor azonnal módosította bevallását, és a levonható adóból kivette a jármű közel 6 millió forintnyi áfáját.

A NAV folyamatosan figyelemmel kíséri a gazdaság folyamatait, és megakadályozza a visszaéléseket. Ha a NAV állapítja meg a jogosulatlan igénylést, akkor visszafizetés mellett annak legalább a felét adóbírságként is meg kell fizetni. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments