Póznaadót vet ki Sződliget az elektromos művek felé

Póznaadót vet ki Sződliget az elektromos művek felé. A dunakanyari település ebben a formában is szeretné a bevételeit növelni a megemelkedett energiaárak és a kormányzati elvonások pótlására. A nagyközség testülete tavaly év végén fogadta el az új adónemet, ami ellen a kormányhivatal ez idáig nem emelt törvényességi kifogást, így az önkormányzat márciustól már számlázni fog az ELMŰ-nek – tudhatjuk meg az ES tévé Híradó tudósításából.

Juhász Béla polgármester a döntés kapcsán azt nyilatkozta: „Az összes bevételünket a kormány elvonta. elvették tőlünk a gépjárműadót megfelezték az iparűzési adónkat, ami itt marad és borzasztó összegű közműdíjakat vertek ki ránk, akárcsak a gáz akárcsak a villanyról beszélünk, tehát próbálunk egerészni és egy kis bevételt szerezni.”

A sződligeti képviselő-testület tavaly decemberben döntött arról, hogy póznaadót vezet be a településen, ezzel pótolva a keletkezett hiány egy részét, amit a magas energiaárak és a kormányzati elvonások okoztak. A tartóoszlopok az ELMŰ tulajdonában vannak és az elektromos hálózat póznái önkormányzati területen állnak, így elvileg jogi akadálya nincs annak, hogy a területfoglalás miatt, közterületi használati díjat vessen ki azok után az önkormányzat – mondta a község polgármestere. A rendeletet megküldték a kormányhivatalnak törvényességi felülvizsgálatra, amely az elmúlt három hónapban nem emelt kifogást az új adónemmel kapcsolatban, így márciustól már számlázni fog Sződliget az ELMŰ felé.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

„Sződligeten kb. 1000 villanyoszlop van, 6000 Ft/év lesz az a póznaadó amit kivetünk a szolgáltatóra, tehát évi hatmillió forintot remélünk. Tudom, hogy ez nem egy óriási pénz, tehát nem egy Mészáros és Mészáros Kft-ről beszélünk, de olyam helyzetben van a mi önkormányzatunk, hogy egerészni kell ezeket a kis pénzeket is össze kell gyűjtenünk és vissza kell forgatnunk fejlesztésre” – emelte ki a polgármester.

Az elektromos művek egyébként szintén pénzt kér a póznáiért, ha valaki azokon egyéb eszközt, például hirdetést szeretne elhelyezni.  A politikai pártok is fizetnek az úgynevezett zászlópóznás plakátok után a választási kampányok alatt a közterületi reklámszervezők részére, akik viszont az ELMŰ-ÉMÁSZ felé rendezik a bérleti díjat- tudta meg a híradó. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments