Praktiker: Így segítsük kertünket a tavaszi ébredésben

A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban, ahhoz azonban, hogy késő őszig élvezhessük a kertünk nyújtotta örömöket, számos feladat vár ránk. Az alábbiakban a Praktiker szakértői adnak tippeket a teendőkkel kapcsolatban, és kitérnek arra is, hogy miként alakíthatunk ki ökokertet.

Fontos az előkészítés!

Az alapozás nem csak a festésnél, hanem a kerti teendőknél is fontos. A kora tavasz ideális arra, hogy megkezdjük a talajelőkészítést, lazítást, valamint elvégezzük a gereblyézést. Ilyenkor aktuális továbbá a gyümölcsfák, díszcserjék metszése, a lemosó permetezés, valamint a gyepszellőztetés és trágyázás is. Ha szükséges, használjuk ki a jó időt magaságyás építésére. A hajnali fagyok elmúltával szedjük le a védőfóliát, és a mediterrán növényeket (citrusfélék, leander) is visszahelyezhetjük a szabadba. Érdemes figyelmet fordítani a díszfüvek visszavágására, de ilyenkor aktuális a füvesítés, mulcsozás, valamint a dekorkérgek kiszórása is. Az előkészítés részeként ellenőrizzük kerti szerszámainkat és eszközeinket (pl. fűnyíró), és ha szükséges, gondoskodjunk azok karbantartásáról vagy újak beszerzéséről.

Kezdődhet az ültetés!

A március-áprilisi időszakban a gyümölcsfák, évelők és díszcserjék ültetése aktuális. Ha van rá lehetőségünk, alakítsunk ki haszonkertet is a telken belül, így kevésbé leszünk kitéve a magas zöldség és gyümölcsáraknak: ilyenkor kell elvetni a korai zöldségféléket, mint például a retek, tépősaláta, hagyma és korai karalábé, de ebben az időszakban aktuális a szabadföldi magvetés is (pl. borsó, konyhakömény, gyökérzöldségek).

Egy fóliasátor segítségével könnyen meghosszabbíthatjuk a gyümölcs és zöldségszezont. Füzesi Melinda, a Praktiker szakértője szerint a veteményezéshez, faültetéshez elengedhetetlen a folyamatos vízutánpótlás az elmúlt években tapasztalható csapadékhiány miatt, így érdemes fejleszteni ezen a területen, melyhez számos eszközt, kiegészítőt tudunk vásárolni (szivattyú-házi vízmű, locsolótömlő, öntözéstechnika kiegészítők, öntözőkanna, esővíztároló stb.) Ha színes kertet, teraszt szeretnénk, ne feledkezzünk meg az egynyári és balkonnövények (pl. estike, bohócvirág, petúnia) vetéséről, míg a fűszernövények ültetése többek között a nyári grillezéseket teheti ízletesebbé.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kutatók Éjszakája szeptember 29-30-án a Sas-hegyen

Vegyük birtokba a kertet!

A hőmérséklet emelkedésével beköszönt a kerti partik ideje is, így tavasszal érdemes ellenőrizni a grillsütő, kerti tűzrakó, valamint a hozzá kapcsolódó eszközök állapotát. Ha szükséges, tisztítsuk meg ezeket vagy gondoskodjunk újak beszerzéséről. Érdemes már ilyenkor megvenni a kapcsolódó fogyóeszközöket is, mint például a szúnyogriasztós fáklyaolaj, a grillbegyújtó vagy a faszén, brikett. A gyerekes családoknál tavasz elején előkerülhet a trambulin és homokozó, az aktív pihenésre vágyók örök slágere pedig a ping-pong asztal. A nyár elejéhez érkezve készülhetünk a medence-projektre is, így érdemes már időben eltervezni, hol állítjuk majd fel, ha megérkezik a kánikula.

Újítsuk fel kerítésünket, kerti bútorainkat!

Ha kedvünk támad nagyobb átalakításhoz, március végétől nekivághatunk kültéri bútoraink felújításának, lefestésének, a jó idő beköszöntével az elszántabbak pedig a kerítésfestést is bevállalhatják. Zománcozásra, fémfestésre az április-májusi időszak ideális. Ha csak fel szeretnénk frissíteni a már megszokott, ám kicsit megunt látványt, új párnákkal és egyéb kiegészítőkkel dobhatjuk fel a közösségi teret.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Millió lépés az iskoládért őszi forduló - Hozd el a nagyit is!

+1 tipp: Legyen ökokertünk!

A tavasszal aktuális munkálatok tervezésekor érdemes megfontolni, hogy egy ökokert kialakításával zöldebbé, fenntarthatóbbá tegyük a kertünket. A veteményesben ne használjunk vegyszereket, így saját bio zöldségeink, gyümölcseink lesznek majd. Válasszunk bioföldet növényeink ültetéséhez, a táplálásukhoz pedig használjunk biotrágyát, vagy készítsünk komposztot házilag – ezzel a termelt hulladék mennyiségét is csökkenthetjük. Kertünk biológiai diverzitását növelhetjük, ha lyukacsos téglából, fúrt lyukakkal ellátott hasított fából rovarhotelt alakítunk ki a telek egy részében. Számos egyéb tipp mellett a rovarhotel építéséhez is meríthetünk inspirációt a Praktiker kert magazinjának oldaláról, de akár készen is megvásárolhatjuk azt. Ezzel nem csak a Föld szempontjából kiemelten fontos beporzókat segítjük, hanem sok hasznos, kártékony fajokat fogyasztó rovar is birtokba veheti új lakhelyét. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments