Praktiker: Így segítsük kertünket a tavaszi ébredésben

A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban, ahhoz azonban, hogy késő őszig élvezhessük a kertünk nyújtotta örömöket, számos feladat vár ránk. Az alábbiakban a Praktiker szakértői adnak tippeket a teendőkkel kapcsolatban, és kitérnek arra is, hogy miként alakíthatunk ki ökokertet.

Fontos az előkészítés!

Az alapozás nem csak a festésnél, hanem a kerti teendőknél is fontos. A kora tavasz ideális arra, hogy megkezdjük a talajelőkészítést, lazítást, valamint elvégezzük a gereblyézést. Ilyenkor aktuális továbbá a gyümölcsfák, díszcserjék metszése, a lemosó permetezés, valamint a gyepszellőztetés és trágyázás is. Ha szükséges, használjuk ki a jó időt magaságyás építésére. A hajnali fagyok elmúltával szedjük le a védőfóliát, és a mediterrán növényeket (citrusfélék, leander) is visszahelyezhetjük a szabadba. Érdemes figyelmet fordítani a díszfüvek visszavágására, de ilyenkor aktuális a füvesítés, mulcsozás, valamint a dekorkérgek kiszórása is. Az előkészítés részeként ellenőrizzük kerti szerszámainkat és eszközeinket (pl. fűnyíró), és ha szükséges, gondoskodjunk azok karbantartásáról vagy újak beszerzéséről.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ötéves az Apor Vilmos Katolikus Főiskola egyedülálló programja

Kezdődhet az ültetés!

A március-áprilisi időszakban a gyümölcsfák, évelők és díszcserjék ültetése aktuális. Ha van rá lehetőségünk, alakítsunk ki haszonkertet is a telken belül, így kevésbé leszünk kitéve a magas zöldség és gyümölcsáraknak: ilyenkor kell elvetni a korai zöldségféléket, mint például a retek, tépősaláta, hagyma és korai karalábé, de ebben az időszakban aktuális a szabadföldi magvetés is (pl. borsó, konyhakömény, gyökérzöldségek).

Egy fóliasátor segítségével könnyen meghosszabbíthatjuk a gyümölcs és zöldségszezont. Füzesi Melinda, a Praktiker szakértője szerint a veteményezéshez, faültetéshez elengedhetetlen a folyamatos vízutánpótlás az elmúlt években tapasztalható csapadékhiány miatt, így érdemes fejleszteni ezen a területen, melyhez számos eszközt, kiegészítőt tudunk vásárolni (szivattyú-házi vízmű, locsolótömlő, öntözéstechnika kiegészítők, öntözőkanna, esővíztároló stb.) Ha színes kertet, teraszt szeretnénk, ne feledkezzünk meg az egynyári és balkonnövények (pl. estike, bohócvirág, petúnia) vetéséről, míg a fűszernövények ültetése többek között a nyári grillezéseket teheti ízletesebbé.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vers a peronon: idén nyáron is magyar költők versei hallhatók a MÁV-VOLÁN-csoport állomásain

Vegyük birtokba a kertet!

A hőmérséklet emelkedésével beköszönt a kerti partik ideje is, így tavasszal érdemes ellenőrizni a grillsütő, kerti tűzrakó, valamint a hozzá kapcsolódó eszközök állapotát. Ha szükséges, tisztítsuk meg ezeket vagy gondoskodjunk újak beszerzéséről. Érdemes már ilyenkor megvenni a kapcsolódó fogyóeszközöket is, mint például a szúnyogriasztós fáklyaolaj, a grillbegyújtó vagy a faszén, brikett. A gyerekes családoknál tavasz elején előkerülhet a trambulin és homokozó, az aktív pihenésre vágyók örök slágere pedig a ping-pong asztal. A nyár elejéhez érkezve készülhetünk a medence-projektre is, így érdemes már időben eltervezni, hol állítjuk majd fel, ha megérkezik a kánikula.

Újítsuk fel kerítésünket, kerti bútorainkat!

Ha kedvünk támad nagyobb átalakításhoz, március végétől nekivághatunk kültéri bútoraink felújításának, lefestésének, a jó idő beköszöntével az elszántabbak pedig a kerítésfestést is bevállalhatják. Zománcozásra, fémfestésre az április-májusi időszak ideális. Ha csak fel szeretnénk frissíteni a már megszokott, ám kicsit megunt látványt, új párnákkal és egyéb kiegészítőkkel dobhatjuk fel a közösségi teret.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vers a peronon: idén nyáron is magyar költők versei hallhatók a MÁV-VOLÁN-csoport állomásain

+1 tipp: Legyen ökokertünk!

A tavasszal aktuális munkálatok tervezésekor érdemes megfontolni, hogy egy ökokert kialakításával zöldebbé, fenntarthatóbbá tegyük a kertünket. A veteményesben ne használjunk vegyszereket, így saját bio zöldségeink, gyümölcseink lesznek majd. Válasszunk bioföldet növényeink ültetéséhez, a táplálásukhoz pedig használjunk biotrágyát, vagy készítsünk komposztot házilag – ezzel a termelt hulladék mennyiségét is csökkenthetjük. Kertünk biológiai diverzitását növelhetjük, ha lyukacsos téglából, fúrt lyukakkal ellátott hasított fából rovarhotelt alakítunk ki a telek egy részében. Számos egyéb tipp mellett a rovarhotel építéséhez is meríthetünk inspirációt a Praktiker kert magazinjának oldaláról, de akár készen is megvásárolhatjuk azt. Ezzel nem csak a Föld szempontjából kiemelten fontos beporzókat segítjük, hanem sok hasznos, kártékony fajokat fogyasztó rovar is birtokba veheti új lakhelyét. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments