Tavaszi szél a művelődési központban

Tavaszi szél címmel nyílt csoportos kiállítás a művelődési központ Emeleti Galériájában. Koltai-Dietrich Gábor, az intézmény művelődésszervezője szólt elsőként a megjelentekhez.

Elmondta, hogy a Tavaszi szél című biennálénak már komoly hagyománya van a művelődési központban. Kimondottan műkedvelő alkotók részére nyújt bemutatkozási lehetőséget a tárlat. Eddig kétévente került megrendezésre, viszont az óriási érdeklődésre való tekintettel ezentúl évente. Rengeteg alkotó és érdeklődő vett részt a megnyitón. Ez szintén kiváló lehetőség volt, hogy az immár közösséggé kovácsolódott társaság megismerhesse egymás munkáit, stílusait, technikáit. Minden alkotó több ilyenkor, hazavisz valami új tudást, új élményt. A program egy színvonalas énekes produkcióval folytatódott, amit Szlavics Viktória és Fieszl Antal Sebestyén, a Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola növendékei adtak elő.

Németh Árpád festőművész, a zsűri elnöke nyitotta meg a kiállítást. Köszöntötte a jelenlévőket, a kiállítókat. Mindenkit, aki részt vett a rendezvényen, akik megtisztelték a korábbi tárlatokat is részvételükkel és érdeklődésükkel immár jó néhány éven keresztül. Végigtekintve a kiállításon egyértelműen bizonyítottnak tekinthető, hogy az évekkel korábbi kezdeményezés maximálisan sikeresnek bizonyult. Németh Árpád kifejtette, bőséges anyag került a paravánokra és a falakra, nem is beszélve arról a bőségről, amiből zsűrizés közben válogattak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

Válogatnunk kell mindig – fogalmazott a festőművész -, mert annyi anyag érkezik be, amennyit nem lehetséges megmutatni. Olyan anyagot állított össze a zsűri, ami a kiállítás javára szolgál úgy, hogy az alkotásokat beküldők közül senki se érezze magát kirekesztve. Vác és a térség műkedvelő alkotóinak munkái láthatóak a tárlaton. Németh Árpád leszögezte, ha valaki ezt a jelzőt (műkedvelő) lekicsinylőnek tartaná, szeretné felvilágosítani, jókora tévedésben van, ugyanis a legboldogabb és legvágyottabb állapot: kedvünk szerint, élvezetből alkotni, örömmel hozni létre valamit, ami még eddig nem volt. Viszont kezünk munkája, érzelmeink és gondolataink által táplálva most létre fog jönni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy sokan – bizonyára a jelenlévő kiállítók közül is – azt vallják, ők megelégszenek azzal, ha munkáikkal másoknak örömet szereznek. Rendben van, lehet ezt is hinni és vallani – folytatta. Azonban van itt fontosabb szempont, másféle megközelítés is. Az alkotás, a kreativitás lélektanát évszázadok óta vizsgálja a pszichológia és a filozófia. Komoly szakirodalma van a témának. Németh Árpád két – mérföldkőnek számító – gondolkodót említett: Fridrich Schillert és korunkból pedig Csíkszentmihályi Mihályt. Schiller: Esztétikai írások, dr. Csíkszentmihályi Mihály: Flow című korszakos könyvét. Schiller szerint az alkotás egyfajta játék és a játék pedig az élet kiteljesedése. Csíkszentmihályi Mihály az úgynevezett Flow (angol – magyarul áramlás) folyamatát vizsgálta. Azt vette észre, hogy amikor az alkotók elmerülnek a munkájukban, annyira belefeledkeznek, hogy észre sem veszik az idő múlását, a körülöttük lévő világot. Ezt az állapotot nevezték el Flow-nak. Amikor tehát önfeledten végzünk alkotómunkát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

A kiállítást megnyitó festőművész összegezve elmondta: életünk kiteljesítését jelenti az alkotás öröme, vagy küzdelme. Nevezzük így, vagy úgy.  Életünk legértékesebb percei ezek a percek, mert valami többre, valami szebbre, valami nemesebbre törekszünk. Magunk is jobbak, értékesebbek leszünk ezáltal. Ez az igazi hozzáadott érték.

Ezt követően Németh Árpád bemutatta a tárlat anyagát. Változatos anyag, sokféle megmunkálás és sokféle eszközhasználat, különböző szinten megvalósuló mondanivaló látható az alkotásokon. Leképező valóság ábrázolástól egészen a teljes absztrakcióig terjed a kifejezésmód skálája. Tájak, csendéletek, portrék.  Az alkalmazott technikák közül láthatunk akvarellt, akrilt, pasztellt, fotót, csurgatást, fröccsentést, pöttyözéses módszert, applikációt, montázst. Vannak úgymond: divatos témák és sokszor látott ábrázolások leképezése. Németh Árpád név szerint is kiemelte és bemutatta az egyes alkotók munkáit, technikáját.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

A megnyitó során jutalmak és díjak kerültek átadásra. A jutalmak és díjak odaítélésében legfőbb szempont az volt, hogy a választott technikán belül, milyen színvonalon tudta megvalósítani a választott témát, mondanivalót az alkotás készítője. A díjazottak például egyéni kiállítási lehetőséget kapnak a művelődési központban. Idén ezt a lehetőséget két alkotó nyerte el: Krupa Mária és Lövész Kornélia. Ezen kívül három díj került még kiosztásra. Ők az egyik ismert művészellátó cég utalványait kapták. A harmadik helyezett Horlik Zoltán, a második Kaczúr Csilla, az első díjat pedig Mucsi Tina.

A kiállítás április 17-ig tekinthető meg. (Szávai Attila – Fotók: Nagy Sándor) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments