TulipGarden Dunakanyar, egy különleges virág-világ

Aki fogékony a virágok szeretetére, az tudja, hogy a tulipán az elsők között van a kora tavaszi virágok között, utána egész nyáron élvezhetjük a változatos színeket, a csésze alakú virágokat. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy manapság az egyik legnépszerűbb virág. Fontos eleme a magyar néphagyománynak is. A különböző színű tulipánoknak megvan a maga szimbolikája. Hogy csak néhányat említsünk: a sárga tulipán a viszonzatlan szerelmet jelképezi, ahogy a piros ennek ellenkezőjét a szerelmet, a szenvedélyt. A lényeg, hogy tulipánt kapni mély érzelmekről tanúskodik. Hát még adni. Vannak akik, hogy így fogalmazzuk, nagyban művelik a tulipán adást, mint olyat.

Például a TulipGarden Dunakanyar alapítói. Színpompás virágokat láthatunk az ültetvényen. Sőt, a Prinses Irene nevezetű tulipánjuk a Royal Horticultural Society rangos Garden Merit díjjal rendelkezik, amely komoly szakmai elismerés. Az édes illatú, díjnyertes tulipán nagy serleg alakú virága, élénk narancssárga. A naplemente színeivel, középen lila lángalakú színeződéssel, lángcsóvákkal. Szárai sötétzöld színűek. Körülbelül 25-45 cm szárhosszúságot is képes produkálni. Erős szárral rendelkezik mely ellenáll a környezeti hatásoknak, vágott virágként vázába téve szárai további növekedésre, megnyúlásra képesek! Érdemes akár már bimbós állapotban is vázába tenni hiszen még tovább gyönyörködhetünk a fokozatos szirmok nyílásába! Virágzásának ideje: április-május. A TulipGarden Dunakanyar tulajdonosait Komáromi Alexandrát és Komáromi Kornélt kértem meg, avassanak be a tulipánok különleges világába.

Honnan indult ez az egész? Meséljetek a kezdetekről.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Mentés a Remete-barlangnál

Fiatal házaspárként kezdtünk bele ebbe az egészbe, mégpedig azért, hogy egy új arcát mutathassuk meg a mezőgazdaságnak. Virágfarm tulajdonosokként évek óta a tavaszi évszak számunkra, ami várakozáson felüli! Már voltak meglévő virágaink és hogy még színesebbé tegyük a palettát úgy döntöttünk, hogy csatlakozunk a Franchise csapathoz és tulipánokkal bővítjük kertünket! Tanulmányaink, és munkánk is a gazdálkodáshoz köthető. Jelenlegi cégünk növényvédelmi szaktanácsadással foglalkozik, de szerettünk volna egy maradandó dolgot is alkotni, hogy minél több ember közelebbről is megismerkedhessen a mezőgazdasággal, így fogalmazódott meg bennünk a tulipános kert létrehozása. Az induló ötlet Szőlősgyörökön fogant meg, amikor az alapítók Kalafatics Kata és Mátrai Zoltán, tulipánrajongóként a saját kertjükbe ültettek 30.000 hagymát. Ezt követte a rajongáson túl egy szakmai megközelítés, miszerint a termesztést az agrárszakma igényessége szerint kell végezni. Ültetőgéppel, nagy fajtaválasztékkal, növényvédelemmel, növénytáplálással.

Úgy tudom, nem csak a TulipGardennel foglalkoztok?

2023-ban 13 TulipGarden várja látogatóit és természetesen nem egy költői káoszban, hanem egy jól szervezett franchise keretein belül. Azonos arculat, azonos módszer, technológia, azonos kommunikáció és sok-sok azonos emléktárgy teszi jól követhetővé a TulipGarden kertek,rendszerét. Vác és Kosd között elterülő Cselőtepusztán található a Dunakanyari kertünk, ami első hallásra talán keveseknek lehet ismerős helyszín.

Budapestről az M0-ás majd az M2-es autóút igénybevételével, Szentendréről kompon át, Nógrád vagy Heves megyéből, sőt akár Szlovákiából is könnyedén eljuthattok hozzánk. Vác irányából közlekedve az M2-es autóút felüljárót elhagyva Kosd irányába nagyjából 600 méter múlva egy tanyavilágba fogtok megérkezni, ahol egy tábla fogja jelezni, a lekanyarodás irányát (Vác felől balra, Kosd felől érkezve jobbra kell lekanyarodni), onnantól végig kell jönnötök az utcán, majd az utolsó háznál balra kanyarodva már látni fogjátok a TulipGarden Dunakanyar helyszínét.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Aki kilátogat a helyszínre hány fajtával találkozhat, egyáltalán mennyi tulipánhagymát gondoztok?

Jelenleg 60.000 tulipánhagymát és közel 31 különböző fajtával találkozhatnak a hozzánk ellátogatók! A hófehér HAKUUN-tól, a fekete QUEEN OF NIGHT tulipánig valamint a hagyományos színű illetve a modernebb recés szélű, díjnyertes tulipánfajták is megtalálhatók Dunakanyar kertünkben. A terület gépjárművel könnyedén megközelíthető, még az utolsó 200 méter földes út is. Lehetőség lesz helyben parkolásra, rossz időjárás esetén viszont a kerthez vezető belterületi utcafronton is könnyedén megoldható. A Tulipánosból festői rálátás nyílik a Naszály hegyre valamint a környező erdőségekre, mezőgazdasági táblákra. A terület nagysága jelenleg fél hektár, de folyamatos bővülést szeretnénk elérni az elkövetkezendő években.

Hogyan kell elképzelni magát az tulipánkertet? Mit láthat a látogató?

Tulipánjaink szabadföldben vannak, így nagyon kitett a növekedésük és a virágzásuk is az időjárásnak. A nagy mennyiség szép összhatást biztosít. Fontos ez nem csak az érzéki meglepetéshez, amit az idelátogató megélhet, hanem a technológia része is, hogy mintegy 100 db/m2 sűrűségben ültetünk. Ilyen ez Hollandiában is, ahonnan a modern kori tulipántermesztés indult.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Ha valaki úgy dönt, hogy ellátogat hozzátok, milyen tanácsokat tudnátok adni azoknak, akik vásárolni szeretnének?

Arra szeretnénk kérni minden kedves látogatót, hogy vegyék figyelembe, hogy a tulipánokat csak az alsó levélzetük felett szabad levágni metszőolló segítségével! Csodás fotókat is lehet majd készíteni a nagy mennyiségű tulipánról, így ez a szép, maradandó élmény nem csak az emlékekben, de a fotókon is megőrizhető lesz majd!

Mi a célotok ezzel az egésszel? Mit gondoltok, milyen hatással lehet a tulipános kertbe látogatókra a helyszín?

Célunk, hogy minél több embernek szerezhessünk vele örömet, kikapcsolódást, valamint lelki feltöltődést a szabadban. Hiszen a jelenlegi világhelyzeten nem tudunk változtatni egy csettintésre, de létrehoztunk egy olyan helyet ahová, ha ellátogatnak, kizökkenhetnek a szürke hétköznapokból és a látvány feledteti minden problémánkat! Tulipános kertünkben többféle termékek megvásárlására is lesz lehetőséget. Többek között, hagyományőrző kézműves termékek, ételek, lekvárok, szörpök, amik fogyasztása közben visszautazhatunk a múltba, ahol a saját nagyszüleink által készített finomságokat fogyaszthattuk. A hozzánk ellátogató családoknak kedveskedni szeretnénk kisállat simogatóval, hiszen ha már ellátogatnak hozzánk, ki tudjanak kapcsolódni a felnőttek is a szabadban. (Szávai Attila) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments