TulipGarden Dunakanyar, egy különleges virág-világ

Aki fogékony a virágok szeretetére, az tudja, hogy a tulipán az elsők között van a kora tavaszi virágok között, utána egész nyáron élvezhetjük a változatos színeket, a csésze alakú virágokat. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy manapság az egyik legnépszerűbb virág. Fontos eleme a magyar néphagyománynak is. A különböző színű tulipánoknak megvan a maga szimbolikája. Hogy csak néhányat említsünk: a sárga tulipán a viszonzatlan szerelmet jelképezi, ahogy a piros ennek ellenkezőjét a szerelmet, a szenvedélyt. A lényeg, hogy tulipánt kapni mély érzelmekről tanúskodik. Hát még adni. Vannak akik, hogy így fogalmazzuk, nagyban művelik a tulipán adást, mint olyat.

Például a TulipGarden Dunakanyar alapítói. Színpompás virágokat láthatunk az ültetvényen. Sőt, a Prinses Irene nevezetű tulipánjuk a Royal Horticultural Society rangos Garden Merit díjjal rendelkezik, amely komoly szakmai elismerés. Az édes illatú, díjnyertes tulipán nagy serleg alakú virága, élénk narancssárga. A naplemente színeivel, középen lila lángalakú színeződéssel, lángcsóvákkal. Szárai sötétzöld színűek. Körülbelül 25-45 cm szárhosszúságot is képes produkálni. Erős szárral rendelkezik mely ellenáll a környezeti hatásoknak, vágott virágként vázába téve szárai további növekedésre, megnyúlásra képesek! Érdemes akár már bimbós állapotban is vázába tenni hiszen még tovább gyönyörködhetünk a fokozatos szirmok nyílásába! Virágzásának ideje: április-május. A TulipGarden Dunakanyar tulajdonosait Komáromi Alexandrát és Komáromi Kornélt kértem meg, avassanak be a tulipánok különleges világába.

Honnan indult ez az egész? Meséljetek a kezdetekről.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Muzsika a Kertben

Fiatal házaspárként kezdtünk bele ebbe az egészbe, mégpedig azért, hogy egy új arcát mutathassuk meg a mezőgazdaságnak. Virágfarm tulajdonosokként évek óta a tavaszi évszak számunkra, ami várakozáson felüli! Már voltak meglévő virágaink és hogy még színesebbé tegyük a palettát úgy döntöttünk, hogy csatlakozunk a Franchise csapathoz és tulipánokkal bővítjük kertünket! Tanulmányaink, és munkánk is a gazdálkodáshoz köthető. Jelenlegi cégünk növényvédelmi szaktanácsadással foglalkozik, de szerettünk volna egy maradandó dolgot is alkotni, hogy minél több ember közelebbről is megismerkedhessen a mezőgazdasággal, így fogalmazódott meg bennünk a tulipános kert létrehozása. Az induló ötlet Szőlősgyörökön fogant meg, amikor az alapítók Kalafatics Kata és Mátrai Zoltán, tulipánrajongóként a saját kertjükbe ültettek 30.000 hagymát. Ezt követte a rajongáson túl egy szakmai megközelítés, miszerint a termesztést az agrárszakma igényessége szerint kell végezni. Ültetőgéppel, nagy fajtaválasztékkal, növényvédelemmel, növénytáplálással.

Úgy tudom, nem csak a TulipGardennel foglalkoztok?

2023-ban 13 TulipGarden várja látogatóit és természetesen nem egy költői káoszban, hanem egy jól szervezett franchise keretein belül. Azonos arculat, azonos módszer, technológia, azonos kommunikáció és sok-sok azonos emléktárgy teszi jól követhetővé a TulipGarden kertek,rendszerét. Vác és Kosd között elterülő Cselőtepusztán található a Dunakanyari kertünk, ami első hallásra talán keveseknek lehet ismerős helyszín.

Budapestről az M0-ás majd az M2-es autóút igénybevételével, Szentendréről kompon át, Nógrád vagy Heves megyéből, sőt akár Szlovákiából is könnyedén eljuthattok hozzánk. Vác irányából közlekedve az M2-es autóút felüljárót elhagyva Kosd irányába nagyjából 600 méter múlva egy tanyavilágba fogtok megérkezni, ahol egy tábla fogja jelezni, a lekanyarodás irányát (Vác felől balra, Kosd felől érkezve jobbra kell lekanyarodni), onnantól végig kell jönnötök az utcán, majd az utolsó háznál balra kanyarodva már látni fogjátok a TulipGarden Dunakanyar helyszínét.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Ajándék volt minden perc és óra" - Tolnay Klárira emlékeznek születése 110. évfordulója alkalmából Mohorán

Aki kilátogat a helyszínre hány fajtával találkozhat, egyáltalán mennyi tulipánhagymát gondoztok?

Jelenleg 60.000 tulipánhagymát és közel 31 különböző fajtával találkozhatnak a hozzánk ellátogatók! A hófehér HAKUUN-tól, a fekete QUEEN OF NIGHT tulipánig valamint a hagyományos színű illetve a modernebb recés szélű, díjnyertes tulipánfajták is megtalálhatók Dunakanyar kertünkben. A terület gépjárművel könnyedén megközelíthető, még az utolsó 200 méter földes út is. Lehetőség lesz helyben parkolásra, rossz időjárás esetén viszont a kerthez vezető belterületi utcafronton is könnyedén megoldható. A Tulipánosból festői rálátás nyílik a Naszály hegyre valamint a környező erdőségekre, mezőgazdasági táblákra. A terület nagysága jelenleg fél hektár, de folyamatos bővülést szeretnénk elérni az elkövetkezendő években.

Hogyan kell elképzelni magát az tulipánkertet? Mit láthat a látogató?

Tulipánjaink szabadföldben vannak, így nagyon kitett a növekedésük és a virágzásuk is az időjárásnak. A nagy mennyiség szép összhatást biztosít. Fontos ez nem csak az érzéki meglepetéshez, amit az idelátogató megélhet, hanem a technológia része is, hogy mintegy 100 db/m2 sűrűségben ültetünk. Ilyen ez Hollandiában is, ahonnan a modern kori tulipántermesztés indult.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Ajándék volt minden perc és óra" - Tolnay Klárira emlékeznek születése 110. évfordulója alkalmából Mohorán

Ha valaki úgy dönt, hogy ellátogat hozzátok, milyen tanácsokat tudnátok adni azoknak, akik vásárolni szeretnének?

Arra szeretnénk kérni minden kedves látogatót, hogy vegyék figyelembe, hogy a tulipánokat csak az alsó levélzetük felett szabad levágni metszőolló segítségével! Csodás fotókat is lehet majd készíteni a nagy mennyiségű tulipánról, így ez a szép, maradandó élmény nem csak az emlékekben, de a fotókon is megőrizhető lesz majd!

Mi a célotok ezzel az egésszel? Mit gondoltok, milyen hatással lehet a tulipános kertbe látogatókra a helyszín?

Célunk, hogy minél több embernek szerezhessünk vele örömet, kikapcsolódást, valamint lelki feltöltődést a szabadban. Hiszen a jelenlegi világhelyzeten nem tudunk változtatni egy csettintésre, de létrehoztunk egy olyan helyet ahová, ha ellátogatnak, kizökkenhetnek a szürke hétköznapokból és a látvány feledteti minden problémánkat! Tulipános kertünkben többféle termékek megvásárlására is lesz lehetőséget. Többek között, hagyományőrző kézműves termékek, ételek, lekvárok, szörpök, amik fogyasztása közben visszautazhatunk a múltba, ahol a saját nagyszüleink által készített finomságokat fogyaszthattuk. A hozzánk ellátogató családoknak kedveskedni szeretnénk kisállat simogatóval, hiszen ha már ellátogatnak hozzánk, ki tudjanak kapcsolódni a felnőttek is a szabadban. (Szávai Attila) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments