A váci püspöki palota kertjének helyreállítása – Első fázis: beteg és elöregedett fák kivágása

A váci püspöki palota kertjének növényállománya az elmúlt 50 évben erősen leromlott, elöregedett, balesetveszélyessé vált. Szakértők közreműködésével állapotfelmérés és kertrendezési terv készült, amelynek következő lépéseként a fakivágási és pótlási terv mentén haladva több veszélyessé vált fát távolítanak el a kertből április közepén. A fák kivágása során elsődleges cél a személy- és vagyonvédelem, a munkák ezen szakasza a tervek szerint április végéig tart – olvashatjuk a Váci Egyházmegye sajtóközleményében.

A váci püspöki palota kertje műemléki védelem alatt álló, az 1771-ben elkészült épülettel közel azonos korú zöldfelület. Azon kevés történeti jelentőségű kertek közé tartozik Magyarországon, amelyek az elmúlt 250 év alatt megőrizték eredeti funkciójukat és fénykori legnagyobb alapterületüket. Az egyházmegye püspökei a korszellemet és a helyi igényeket, lehetőségeket figyelembe véve alakították a kertet: volt itt barokk és tájképi stílusú kert, sőt haszonkert is.

A Püspökség szándéka, hogy ezt a természeti és történeti értéket hitelesen helyreállítsa, és mint a püspöki palotához szervesen kapcsolódó területet a nagyközönség számára is látogathatóvá tegye oly módon, hogy az a városképbe is tetszetősen illeszkedjen.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

A püspökkert jelenlegi állapotában ugyanakkor nem felel meg sem a személy- és vagyonbiztonság alapvető követelményeinek, sem a természet- és örökségvédelmi szempontoknak. Összességében el lehet mondani, hogy a legutóbbi nagyszabású kertrendezés, megújítás óta már több mint fél évszázad telt el, a kert növényállománya azóta erősen leromlott, elöregedett, balesetveszélyessé vált, túlzottan besűrűsödött.

Ezért a Váci Egyházmegye szakértők közreműködésével felmérette a történeti jelentőségű kert állapotát és a helyreállítási munkák megalapozásaként elkészült egy kerttörténeti tanulmány is, amelyet Hubayné dr. Horváth Nóra okl. táj- és kertépítész, PhD és Gecséné dr. Tar Imola, okl. tájépítészmérnök, örökségvédelmi szakértők készítettek. 2022 nyara óta az alábbi lépések történtek meg:

2022 augusztus: egy bejáráson az örökségvédelmi szakhatóság és az egyházmegye képviselői egyeztették azokat a szempontokat, amelyek alapján a fakivágási, fapótlási és kezelési tervet el lehetett készíteni.

2022 október: Sajtóbejáráson a nyilvánosság számára is bemutattuk a terveket, a kritikus egyedeket és a kert megmentendő értékeit.

2022 november: Elkészült a fakivágási és fapótlási terv, amelynek célja a történeti kertszerkezet helyreállítása és a történeti kertelemek (mint pl. a pálmaház) védelme, az értékes fák megőrzése. Vác város főmérnökét és Közterület-felügyeletét tájékoztattuk a tervezett munkákról.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

2022 december: Megkaptuk a Pest Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályának engedélyét a helyreállítási tervek megvalósítására.

2022 december – 2023. február: Vállalkozó kiválasztása versenyeztetési eljárás keretében.

2023 március: Egyeztettünk a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság illetékes tájegységvezetőjével és útmutatásaik alapján kezdődik meg a munka. Valamint áttekintettük velük a szükséges madár- és denevérvédelmi intézkedéseket. A hideg idő miatt a fészkelési periódus későbbre tolódik, ezért a fák kivágása még nem veszélyezteti a madarak fészkelését és költését.

A fák kivágására és pótlására több ütemben kerül sor. Új fák telepítését a kertrekonstrukciós tervek elkészültét követően lehet elvégezni. Az első ütemben – 2023 április folyamán – eltávolításra kerülnek egyebek mellett:

a kerten belül, a Petróczy utcával határos oldalon azon fák, amelyek erősen megdőlve a kerítést, a sarokbástyát és az utcán közlekedők biztonságát veszélyeztetik;

a kerten belül a Konstantin tér felőli oldalon azon fák, amelyek az épülethomlokzat és a tetőszerkezet épségét, valamint a szomszédos értékesebb fákat veszélyeztetik;

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

a kerten belül azon fák, amelyek a pálmaház épségét veszélyeztetik.

A kert több részén, de főként a déli kertnyúlványban számos oda nem illő, özönnövény (pl. bálványfa, akác, ostorfa) jelent meg, amelyek elveszik az életteret az értékesebb, ritkább, illetve történeti értéket képviselő faegyedektől, ezek esetében ritkítást hajtanak végre.

A püspökkert faállományának mintegy negyedét kiemelkedő értékű fák (pl. japánakácok, páfrányfenyő, hársak, kaliforniai gyantásciprus, kínai császárfák, keleti ostorfa, tiszafák) alkotják. Ezek megmaradnak, de többségükön fadoktori beavatkozásokat kell végezni annak érdekében, hogy hosszútávon meg lehessen őrizni őket.

A munkálatok jelenleg nem igénylik a kertet határoló utcaszakaszok lezárását vagy azokon a közlekedés korlátozását, azonban szeretnénk felhívni a környéken közlekedők figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek a munkavégzéssel kapcsolatos helyszíni tájékoztatásra! (Fotók: Hubayné H. Nóra (2020. június-augusztus) Címfotó: A püspöki palota hátsó homlokzata előtti beerdősült díszkerti rész. Belső fotók: Rákbeteg, idős hársfa; A pálmaházat veszélyeztető, kivágandó juhar; Sarjakról megújult pagodafa, a püspökkert legidősebb, kezelést igénylő fája

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments