Diana Ürge-Vorsatz gondolatai a komposztálásról – Vácon is ideje szemléletet váltani

A Bagolybükk Környezet és Természetvédelmi Egyesület Facebook oldalán megosztotta Diana Ürge-Vorsatz magyar klímakutató professzor asszony gondolatait az avar fontosságáról, mely szerint mindannyiunk közös érdeke azt helyben hagyni. Ez a megállapítást tette magáévá az egyesület és úgy gondolják, hogy Vácon is érdemes ezzel foglalkozni, itt az idő városunkban is a szemléletváltásra.

Fontos tudni, hogy minden ilyen zsák avarnak a kertünkből való elküldésével a kertünk talajából exportálunk egy jó adag szerves tápanyagot, ezzel lassan, de biztosan lepusztítjuk a kertünk talaját!

Minden ilyen zsákkal hozzájárulunk az éghajlat változáshoz, hiszen a talajok szerves anyag (vagyis szén!) tartalma a világ egyik legnagyobb karbontára. Minden alkalommal, amikor ezt nem pótoljuk, gazdagítjuk, sőt elvisszük, az évszázadok, évezredek alatt a kertünk talajában felhalmozott karbont „pöfögjük” vissza a levegőbe.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

A talajunk szervesanyag-tartalma a legjobb védekezés mind az aszály, de akar az áradások ellen is a legjobb megelőzés. Ugyanis a szerves anyagban gazdag, gyökerekkel strukturált talaj kitűnően beszívja a vizet,és megtartja a nedvességet. A nedvességben dúsabb talajban jobban párologtatnak a fák, és hűvösebb lesz a forró nyárban. Ráadásul a több párologtatásból több környékbeli eső származik.

Ha rajta mernénk hagyni az avart például a fáink alatt, azt még jobban meghálálják, mert az avar jobban őrzi a talajban a nedvességet, és szép lassan visszajuttatja a talajba a szerves anyagot – írja a professzor asszony. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments