Tájékoztató a váci foci aktuális helyzetéről

A Vác Város LSE (VVLSE) a jelenlegi helyzete mellett a jövőbeli elképzelésekről is tájékoztatta a stadion klubházában április 5-én délután a helyi sajtó képviselőit A részben visszatekintő információkat Iványi Károly klubelnök, Herédi Attila szakmai igazgató, elnökségi tag, valamint a sportprogramért és a TAO-pályázatokért felelős Sándor Tamás ismertette, jelen volt Miklián Norbert technikai vezető és Lebán Tibor, az egyesület Felügyelő Bizottságának elnöke is.

Általános helyzetértékelésének elején Iványi Károly kiemelte, hogy a Vác FC Kft. körüli állapotokat még folyamatban lévő ügyek kísérik, így mélyebben ebbe – jogi és személyiségi okok miatt – még nem kíván a VVLSE vezetése belemenni. (A 2022 nyarán öncsődöt jelentő gazdasági társaság ügyvezetőjének korábbi felmondása után a megbízatása hamarosan megszűnik, majd ezt követően lehet helyére mást kinevezni. Az új ügyvezető fogja levezetni a korábbi irányítás munkáját értékelő vizsgálatot.) Elhangzott az is, hogy a Vác FC TAO-beruházása kapcsán mintegy 450 millió forint felhasználása, kifizetésének jogcíme ismeretlen, illetve kérdőjeles. A Vác VLSE 73 millió forintos tagi hitelt várna vissza a kft-től, 180 milliót pedig a városi önkormányzat, amely korábban fejlesztési hitelt felvéve, ennyit adott a stadion rekonstrukció önrészére.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kézilabda – Negyedik lett az NB II-es női együttes

A VVLSE elnöke felidézte a klubvezetés újjászervezésének körülményeit, megemlítve, hogy egy ideig a jogi huzavona miatt az új irányítók keze meg volt kötve, hiszen nem intézkedhettek, banki hozzáférésüket ellehetetlenítette az elődök távozásának jogi formája. Iványi Károly utólag is megköszönte a munkatársak, beszállítók, közreműködők által az említett időszakban mutatott lelkiismeretes hozzáállást.

A munkatársi csapat – amelyben jelenleg nincs főállású – szinte változatlan és az elnök értékelése szerint mindenki becsülettel dolgozik a klub érdekében. Ám a korábbi időszakban keletkezett szülői és szurkolói elégedetlenséget, az első csapat szakmai visszaesését, az infrastruktúra leromlott állapotát csak kemény és időigényes munkával lehet kijavítani. Eredmény az is, hogy az önkormányzattal meglévő korábbi feszültségek megszűntek. Javultak a kapcsolatok az MLSZ-szel is. Viszont 4 évre visszamenőleg derültek ki például a cégbírósági nyilvántartással kapcsolatos hibák. Tájékoztatója végén az elnök hangsúlyozta: új szellemiséget szeretnének megvalósítani a szurkolók, a szülők és a nyilvánosság felé tartott kapcsolatokban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csak asszisztálni tudtunk a Dunaharaszti bajnokavatásához

A folytatásban Herédi Attila tekintette át az utánpótlás-nevelés jelenlegi helyzetét. Mint emlékeztetett rá, a fiatalokkal foglalkozó klubokat különböző kategóriákba sorolták. Ennek alapja az adott edzési lehetőségek, a szakmai munka nívója, a kinevelt tehetségek fejlődésének biztosíthatósága volt. A VVLSE körzetközponti minősítést kapott, amivel 18 kisebb egyesületben folyó képzést fogják össze. A 14 évesnél idősebb korosztály tehetségeinek eligazolása után a váci klub nevelési támogatásban részesül. Ugyanakkor cél az, hogy az egyesület feljebb lépjen és amint lehet, megkapja a tehetségközpont besorolást. Erre reményt ad, hogy a klubban lévő 15 utánpótlás együttesnél – jellemzően a klubnál másodállásban dolgozó egykori váci focisták edzősége alatt – színvonalas munka folyik, csapataink országos szinten a legjobb 20-30 gárda közé számítanak. A jelenlegi pályakörülmények viszont nehezítik a célok elérését.

A gazdasági helyzetről és a TAO-források lehetőségeiről Sándor Tamás adott információkat. Mint elmondta, a most folyó bajnokságban és a következő szezonban is biztosított a csapatok versenyeztetése. A mintegy 150 milliós idei költségvetésben olyan célokra is tudnak költeni, melyek az elmúlt időszakokban elmaradtak. Négy korosztály számára is edzőtáborozást biztosítanak a nyár folyamán. A gyermekek számára három éve elmaradó felszerelés pótlása is megtörténik. Az utazási és étkezési költséget a jövőben a klub állja majd.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kézilabda – Örömkézilabdával lett meg a csoportharmadik hely

A két VVLSE-ingatlanberuházás közül a székházfelújítás 90%-ban valósult meg, a kivitelezőtől való átvétel csak a hiányosságok megszüntetése után történhet meg. A volt deákvári laktanyába tervezett két nagyméretű pálya megépítése azonban ellehetetlenült. A tárgyalások mai állása szerint az arra a munkára kiválasztott kivitelezővel egy teljesen új nagyméretű műfüves pálya készül el a mostani, másfél éve használhatatlan szérűskerti helyén, illetve egy kisebb élőfüves pályát is létesítenének a sportcsarnok és a középiskolák közötti volt alakuló téren (Bocskai tér). Ennek finanszírozására a klub visszafizeti az akadémiai pályákra kapott 73 milliós önkormányzati önrészt, melyet a város ismét a klub rendelkezésére bocsát. Ezen elképzelésekhez természetesen MLSZ-jóváhagyás, majd ennek birtokában önkormányzati engedély szükséges, ha ezek megvannak, a remények szerint még idén felépülhetnek az új pályák. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments