Új látogatóközpontunk eszköz a kezünkben küldetésünk megvalósításában

Ünnepélyes keretek között adták át április 20-án városunkban a PüspökVác Látogató- és Rendezvényközpontot. A vendégek – akiket Marton Zsolt az épület bejáratánál személyesen üdvözölt – a kor minden követelményének megfelelő konferenciateremben gyűltek össze a központ átadására.

A rendezvényen jelen volt Beer Miklós nyugalmazott váci püspök, aki igencsak meglepődött, amikor elmondták neki, hogy a konferenciaterem az ő nevét viseli a jövőben. Az átadón köszöntőt mondott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, dr. Rétvári Bence, a terület országgyűlési képviselője, parlamenti államtitkár. Az eseményen jelen volt Nacsa Lőrinc vallásturizmusért felelős miniszteri biztos, dr. Tarnai Richárd Pest vármegye főispánja, Matkovich Ilona polgármester, Inotay Gergely és Kiss Zsolt alpolgármesterek. Közreműködött Bogányi Tibor gordonkaművész, karmester.

Köszöntőjében Marton Zsolt püspök beszélt arról, hogy a barokk váci püspöki palota egykori gazdasági épülete az elmúlt két évben komoly átépítésen ment keresztül. Az egykori „kulcsárház” épületét 1853-ban modernizálták, és összekötötték a püspöki palota alatti kétszintes pincével, amely terménytárolásra és borospinceként szolgál. Megtudtuk, hogy Váci Egyházmegye 2019-ben döntött arról, hogy az épület teljes felújításával egyben új feladatot is kapjon. A felújítás keretében az épülettömb terei átszerveződtek és új funkciókat kaptak, hogy alkalmasak legyen konferencia- és rendezvény feladatok ellátására: 150 fős konferenciatermet, kápolnát, központi konyhát, kávézót, stúdiót alakítottak ki, és itt fogadják majd a püspöki palota és a székesegyház megtekintésére érkező látogatókat is. Ezenfelül megújultak az épület gépészeti és elektromos rendszerei. A 2 milliárd forintos beruházás a Magyar Kormány támogatásával valósult meg – tudtuk meg a megyéspüspöktől.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Buchnitz Norbert: Natúr Patina avagy Az erózió művészete

A PüspökVác Látogató-és Rendezvényközpont nyitott a városba érkező turisták, zarándokcsoportok számára, a 150 fő befogadására szolgáló konferenciaterem három részre bontható, hangosítással, projektorokkal felszerelt és megfelel egyházi és külső céges rendezvények lebonyolítására. A központ főzőkonyhája 600 fő maximális kapacitással működve ki tudja szolgálni a püspökség központi intézményeit és a helyszíni rendezvények étkezési igényeit is. Emellett szállással is ki tudja szolgálni a 2021-ben átadott Migazzi Vendégházzal, valamint az Althann Vendégházzal 86 vendég igényeit.

Marton Zsolt püspök méltatta elődeinek a városért végzett tevékenységét, így kapcsolta össze mondandójában a múltat és a jelent: „Ahhoz, hogy igazi értékeket építsünk, ahhoz meg kell találni a múltunkat, a gyökereinket és azt figyelembe véve tenni a jelent és így tekinteni a jövő felé. Mintegy híd a múlt és a jövő között szeretne lenni ez az épület a névválasztásban is…”

„..Új látogatóközpontunk eszköz a kezünkben küldetésünk megvalósításában, amelynek célja elsősorban Krisztus üzenetének az átadása. Isten áldja meg mindazokat, akik majd itt dolgoznak ezért a célért és azokat is, akik ide érkeznek – minden jóakaratú embert, bármilyen háttérrel jöjjenek is. Legyen számukra ez a hely találkozás Isten szépségével, jóságával és szeretetével! Ha ezt tudjuk feléjük közvetíteni, akkor érdemes volt megújítani az épületet!” – mondta zárszóként Marton Zsolt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyereket a magasba” országos flashmob különféle programokkal a Vanyek Béla Sportcentrumban

Soltész Miklós beszédében – kapcsolódva Marton Zsolt azon megjegyzéséhez, hogy a látogatóközpont elég sok régi elemét le kellett bontani – felidézte a világban található azon helyeket, ahol lerombolták a templomokat. A végkövetkeztetést levonva megállapította: „Lehet rombolni így is és lehet rombolni úgy is. Ez is rombolás és rombolja nemcsak az épületet, nemcsak az épített környezetet, nemcsak az értékeket, hanem a lelkeket is. A másik oldalról itt vagyunk most Vácon. Mondhatnám azt is, hogy ez nemcsak egy püspök, nemcsak egy országgyűlési képviselő, nemcsak adott esetben a kormány képviseletének, személyes összefogásának az eredménye, hogy átadhatjuk ezt a csodát, hanem sok-sok emberé.” Soltész Miklós éppen ezért köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a szervezésben, kivitelezésben részt vettek, azon munkálkodtak, hogy ez látogatóközpont megvalósulhasson.

Rétvári Bence felidézte néhány évvel ezelőtti vatikáni útjával kapcsolatos élményét, amikor felfedezte, hogy egy helyen a XVII. századi 6 méter magas falakra felfestették az akkori világtérképet, melyen a magyarországi városok között fel van tüntetve Vác is. „Büszke vagyok arra, hogy olyan településnek, városnak vagyok a képviselője, amely a XVII. századi vatikáni világtérképen ugyanolyan szép nagy karakterekkel van kiemelve, mint sok másik település.

Amikor arra gondoltak, hogy a világ milyen városokból áll össze, akkor bizony az akkori világ középpontjában, a Vatikánban Vácott is ugyanúgy számba vették, mint sok más általunk ismert települést. Azzal, hogy Szent István király itt püspökséget hozott létre, ezzel, ezer évre a magyar történelem elválaszthatatlan részévé tette Vácot. Nem volt olyan fontos történelmi fordulópont az ezeréves keresztény magyar állam történetében, amelyben Vácnak ne lett volna szerepe. Ezt a települést a püspökség tette országos szinten és világszinten jegyzett településsé évszázadokon keresztül és erre büszkének kell lenni” – hallottuk a képviselőtől. Az ünnepi gondolatokat követően sor került a nemzeti színű szalag átvágására, majd a vendégek megtekintették a látogatóközpontot.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Emlékhelyek napja a váci Hétkápolnánál

A központ tervezési és műszaki felügyeleti feladatait az OPTISOL Mérnöki Kft. látta el a Váci Egyházmegye megbízásából és a „Váci római katolikus egyházi épületek fejlesztése” (EGYH-EOR-20-P-0092) című pályázat – Hitéleti konferencia és látogató-központ felújítása, átalakítása és bővítése a Galamb utcában projekt keretében. Az épület tervezője Ádovics Éva építészmérnök. (Fischer Erzsébet)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments