Vegyük észre a körülöttünk élő természet szépségeit – A pitypang szerelmese: Kalocsai Enikő

Április 21-én új kiállítás nyílt a Madách Imre Művelődési Központban. Az Emeleti Galériában ezúttal Kalocsai Enikő festményei és objektjei láthatóak.

A kiállított anyag, mondhatni tematikus, hiszen minden alkotás a pitypang körül mozog. Dr. Matits Ferenc művészettörténész megnyitóbeszédében elmondta, hogy nemrég még ugyanebben a kiállítótérben helyet kapó „Tavaszi szél vizet áraszt...” című csoportos kiállítást követően Kalocsai Enikő festőművész legutóbbi alkotói korszakából válogatott művek kerülnek bemutatásra. Ezek a munkái kétségtelenül szintén szorosan kapcsolódnak a tavaszhoz, hiszen ekkor bújnak elő a sárga virágú pitypangok.

Kalocsai Enikő neve nem ismeretlen a váci művészetbarátok körében, hiszen 2020-ban és 2022-ben is szerepelt műveivel a váci Téli Tárlatokon, sőt, utóbbi fődíját a zsűri neki ítélte – fogalmazott dr. Matits Ferenc. Az alkotóról megtudtuk, hogy Salgótarjánban született, majd a közel két évtizedig Budapesten élő művész jelenleg a Váchoz közeli Diósjenőn él és alkot. Művészeti tanulmányai kapcsán elhangzott, hogy 1997-ben diplomázott a Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Tehetsége többféle stílusban, alkotói ciklusokban testesül meg. 2006-tól fordult figyelme a tavasztól őszig szinte mindenütt felbukkanó, folyamatos átalakuláson átmenő pitypang felé – fejtette ki a művészettörténész. Azóta gyakorlatilag a művészeti érdeklődésének, munkásságának tárgya.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

Egyébként a tárlaton nem csak festményeket, hanem magát a növényt is láthatjuk a vitrinekben, vagy épp a falra helyezett keretezett tárolókban. Például befőttesüvegben elhelyezett pitypangokat, gondosan feltüntetve az időpontot, amikor ezt az ezerarcú virágot szedte. Vagy épp pitypang koszorúk is helyet kaptak a kiállított művek között. A pitypang  az önmaga tökéletességében is olyan, mint a kiállított művek: megéri a rohanó világunkban kicsit lassítani, megállni, rácsodálkozni a színeiben, alakjában is szép virágra. Ahogy megéri a kiállítás anyagát is alaposabban szemügyre venni. Köztudott, hogy a pitypangnak vannak gyógyító tulajdonságai, ahogy egy igényesen megfestett képnek is van: az alkotást néző ember kizökken a stresszes hétköznapokból. És ha csak fél órát szán rá a sajátos hangulatú tárlatra, átadja magát a műveknek, megnyílik feléjük: már tett a testi-lelki egészségéért. Ezt egyébként a felszólaló is hangsúlyozta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

Dr. Matits Ferenc rámutatott, hogy Kalocsai Enikő Vácon bemutatott anyagának, 24 festményének és obkjektjeinek üzenete az: vegyük észre a körülöttünk élő természet szépségeit. Ehhez példaként veszi a szinte mindenütt felbukkanó hétköznapi virág különböző megjelenési formáit. Néhány festménye a zöld mezőkben itt-ott előtörő sárga virágot ábrázolja, míg más munkáin a fehér pihék lehelet finom megjelenítése tűnik ki. Készít felnagyított közelképeket is a növény sárga virágáról, valamint a magvakat tartalmazó pihegöbről.

Kalocsai Enikő az elmúlt hét évben számos egyéni kiállítást rendezett pitypangsorozatából. Mivel a kiállítóterek adottságai nagy eltérést mutatnak, valamennyi esetben más és más összkép alakult ki. Dr. Matits Ferenc aláhúzta: nagyszerű festőiséggel létrehozott pitypang-kiállításaival arra törekszik, hogy a világ szép, harmonikus oldalát mutassa meg.  Kalocsai Enikőt régóta foglalkoztatják a tér és az idő összefüggései. Ez megmutatkozik az Emeleti Galériában kiállított anyagban is, hiszen a pitypang átalakulási folyamatait mutatja meg, dolgozza fel a diósjenői festőművész.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

A megnyitón közreműködött Török Máté, verséneklő. A tárlat május 22-ig tekinthető meg. (Szávai Attila) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments