Átadták a művelődési központ tervpályázatának közönségdíját

Csütörtökön átadták a Madách Imre Művelődési Központ felújítási ötletpályázatának közönségdíját. A Katona Lajos Városi Könyvtárban megrendezett ünnepségen elhangzott: az elképzelések szerint egy komplex intézményben működne a könyvtár és a művelődési ház, ennek a fejlesztésnek a megvalósítási lehetőségeit igyekeztek feltérképezni a pályázat kiírói.
Összesen 26 részletes terv érkezett, és a szakmai díjak után a közönség kedvencét is kihirdették. A nyertes egy helyi csapat lett, a 13-as számmal induló építészmérnök trió: Letfusz Katalin, Dobó Rita és Szőcs László Zsombor.
„Nagyon várom, azt az időszakot és azt a kultúratámogató művelődési kormányzatot, amelyik adott esetben egy ilyen célra is szívesen szán 10 milliárd forintot, vagy adott esetben azokat az európai uniós forrásokat nyitja meg számunkra, amikkel ez lehetővé válik” – mondta az ünnepélyes átadón Inotay Gergely.
Az alpolgármester hozzátette: a pályázat, fejlesztési terv esetében nem csak korszerűségről, vagy építészeti bravúrról van szó, hanem fenntarthatóságról, energiahatékonyságról, vagy parkolási, megközelíthetőségi lehetőségekről is, amelyek most messze nem érvényesülnek az érintett intézményeknél.
A Katona Lajos Városi Könyvtár galériájában egy hónapon át megtekinthetők a korábban már díjazott pályaművek, és látható az közönségkedvenc projekt is, melyet csütörtökön oklevéllel és anyagi támogatással jutalmazott a város. A 13-as számmal induló tervet Letfusz Katalin, Dobó Rita és Szőcs László Zsombor dolgozta ki, mindhárman váciak. Mint mondták, nekik éppen az adott könnyebbséget, hogy nem volt pénzbeli korlát.
„Tudtuk, hogy erre jelenleg nincsen kerete a városnak. Ezért tisztában voltunk vele, hogy ez végre egy olyan projekt, ahol nem azt kell figyelni, hogy mekkora összeg van rá. Most álmodhattunk, úgyhogy ezért örültünk ennek a feladatnak” – mondta Letfusz Katalin, okleveles építészmérnök.
A tervezők úgy látták, az 1976-ban tervezett közművelődési épület alapjai jók, de modernebb külsőt adtak neki, a belső udvart pedig egy nyárra kinyitható fedett pavilonná alakították, valamint kétszintes parkolót terveztek hozzá. A főépület mellé helyezték el az új, többszintes könyvtárat, ahol a raktáraknak és a részlegeknek is hagytak bőven helyet. A rendszeresen együtt dolgozó építészmérnök-páros – tudván, hogy nagyon szerteágazó a feladat- egy rutinos helyi belsőépítésszel is összefogott.
„Tudtuk, hogy ketten Katával valószínűleg nem győznénk, mert ez egy nagy feladat, ezért kerestük meg Zsombort, hogy kapcsolódjon be. A belső terek kialakításában nagyon sokat segített nekünk” – mondta Dobó Rita, okleveles építészmérnök.
Mint mondták, a csapat tisztában volt azzal, hogy a megvalósítás nem holnap indul, a jelenlegi építészeti trendek pedig mindössze 1-2 évig élnek, ezért időtállóbb megoldásokkal operáltak.
„Úgy gondolom, hogy olyat próbáltunk létrehozni, ami hogyha egyszer talán felépül – 10, 20 év múlva -, akkor is még vállalható lesz, mert nem annyira a mának szól. Egy kicsit klasszikusabb a tervünk, és ezért talán kicsit visszafogottabb is, pont ezért, nem annyira harsány és nem annyira az ember arcába mászó, hanem olyan elemekkel operál, ami emészthetőbb” – mondta Szőcs László Zsombor, okleveles építészmérnök, belsőépítész.
A Madách Imre Művelődési Központ, illetve a városi könyvtár megújítását is célzó, komplex épületfejlesztési ötletpályázatra érkezett projektek egy hónapon át láthatók a Katona Lajos Városi Könyvtár földszinti galériájában. (Forrás és fotók: Váci Hírnök)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments