Gladiátorküzdelmekkel és régészeti előadásokkal nyitják meg május 20-án a verőcei Limes Múzeumot

Verőcén a Limes Parkban május 20-án 10 órakor történelmi játéknappal , ismeretterjesztő foglalkozásokkal nyitják meg a Limes-Solva 38 római erőd helyén épült múzeumot. 

Délelőtt Verőce és környéke természeti kincseiről  Potyó Imre tart előadást. A történelmi játékprogram Szabadváry Tamás régész vezetésével kezdődik. Kincskeresőket, a régészet iránt érdeklődőket várják erre a foglalkozásra.

A közeli vízmű gépházában is sétát tehetnek, akik meg szeretnék tudni, hogyan készül az ivóvíz. A  Dunavirág Vízibuszon víziélőlényeket vizsgálhatnak az érdeklődők a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival.

A megnyitó előtt Szabadváry Tamás régész tart tárlatvezetést a múzeumban Kikötőerőd címmel. hivatalos múzeumnyitás 14 órakor kezdődik, ez alkalommal az útszéli keresztet is megáldják.

A levenduláskert meséje címmel múzeumpedagógiai foglalkozás várja az óvodáskorú közönséget délután, Az erőd címmel pedig az iskoláskorúakat várják a múzeumpedagógusok.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

Egész nap zajlik a római tábori élet bemutatója a Legio Leonum Valentiniani előadásában, amit a gladiátorok tartanak. A bemutatón vívhatnak, fegyverkiállítást lehet megtekinteni, sőt a gyermekek is elsajátíthatnak néhány gladiátorfogást a Familia Gladiatoria Pannonica  bemutatóin. Kézműveskedni is lehet római módra: bulát, pártát, katonai jelvényt és koszorút készíthetnek az ügyeskezűek.

A program 16 órakor őrségváltással zárul. (Forrás: magyarhirlap.hu – Fotók Facebook) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments