Laukó Pál: Lenyomatok

Újabb kiállítás nyílt Vác egyik ikonikus kávéházában. A megnyitón elsőként Bayer Mária, a Margaréta Kávéház tulajdonosa köszöntötte a megjelenteket. A kiállítás létrejöttével kapcsolatban megjegyezte, hogy az elmúlt évben a görög nemzetiségi önkormányzattal közösen rendeztek egy kiállítást, és akkor jött az a gondolat, hogy a többi nemzetiségi önkormányzatnak is tered ad a kávéház. Bemutatkozhatnak a képzőművészek a leendő kiállításokon.

Ahogy korábban arról már tudósítottunk, az elmúlt hónapban a ruszin nemzetiség képzőművészetébe, festészetébe kaphattunk betekintést. Egészen pontosan Manajló-Prihogyko Viktória „Az alkotás útján haladva” című kiállítása volt látható. Jelenleg a szlovák önkormányzat rendezésében Laukó Pál festőművész (címfotónkon) Lenyomatok című kiállítása tekinthető meg a falakon.

Dr. Alt Gyula, a Váci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke vette át a szót, mondta el gondolatait. Megköszönte a lehetőséget, hogy az ismert festőművész képei helyet kaphattak az 1988 óta működő Margaréta Kávéházban, mely Vác történelmi belvárosában található. Egy fontos gondolatra hívta fel a figyelmet, miszerint az ember minél hátrébb néz, annál előrébb lát. Fontos éltetni a hagyományokat, tehát a kultúrában, az oktatásban és persze a képzőművészetben is fontos visszatekinteni a múltra. Történetesen arra is, hogy amikor az 1730-as években Vácon letelepedtek a szlovák nemzetiségű emberek, akik magukkal hozták kultúrájukat, hagyományaikat, történelmüket. Így megismerhették a Vácon élő egyéb nemzetiségűek a szlovákságot.  Dr. Alt Gyula kiemelte, hogy ennek a hosszú folyamatnak fontos része Laukó Pál kiállítása.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

Németh Árpád festőművész nyitotta meg a tárlatot. Laukó Pál ősei is a 1700-as években érkeztek Vácra. Általánosságban véve két ok volt Németh Árpád szerint, amiért Magyarországra költöztek akkoriban a szlovák nemzetiségűek. Az egyik a vallási üldözés, meg akarták tartani hitüket. Másfelől akkoriban a magyarországi területeken rengeteg üres, korábban jobbágyfalvak voltak. Az itteni földbirtokosok házakkal, jobbágytelkekkel várták az északról érkező menekülőket. Laukó Pál ősei konkrétan Egyházasdengelegen telepedtek le, mely Nógrád vármegye délkeleti részén fekszik.

Laukó Pál művészetével kapcsolatban megtudtuk, hogy képzőművészeti pályája elején nagy hatással volt rá egy Csontváry Kosztka Tivadar kiállítás. Később megismerkedett Hincz Gyula festőművésszel, aki szintén nagy hatással volt gondolkodására, festészetére. A 60-as, 70-es években rendszeres látogatója volt Hincz Gyula műtermének. Később Szkotnyiczky Péter festőművész volt a mestere, akitől a szakmai alapokon felül akvarell festést is tanult.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

Laukó Pál úgynevezett újrahasznosító művész. Ez azt jelenti, hogy a különböző helyekről származó papírokat ledarálja, majd más anyagok hozzáadásával használja fel a képeihez. Végül maga az alkotó is szólt néhány szót a kiállítás anyaga kapcsán. Beavatta a közönséget a részletekbe, például abba, hogy a képeken 4-5-6 réteg is van. Kifejtette az általa képviselt úgynevezett konstruktivista művészet lényegét, érdekességeit. Megemlítette, hogy fiatal korában rengeteg helyen tanulta a festészetet.

Képezte magát többek közt a Zebegényi Szabadiskolában, a Bauhaus Festőiskolán, és a Képépítő Stúdió tagjaként is. Laukó Pál nem csak fest, hanem rendszeresen szervez kiállításokat, több galériával működik együtt különböző tematikus bemutatók megszervezésében. Fontos számára, hogy saját és mások alkotásai is eljussanak a közönséghez és a visszajelzésekre figyeljenek. Számos társaság, egyesület, stúdió, festőcsoport tagja.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

A megnyitó rendezvényt Bonifert Janka fuvolajátéka színesítette.

A kiállítás május 30-ig látható. (Szávai Attila)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments