Mindenki vízre száll! – Indul a Legyen a vízitúra mindenkié!

A Dunai Sárkányok Vác Egyesület nagyon várja már a nyarat! Tervezett vízi programjait a kedvezőtlen időjárás ellenére is megrendezi. Áprilisban az első „Tíz köröm túrát” teljesítették a bátrabbak. Jövőre ismét április elsején tartjuk, akkor is, ha ez a nap egyesek szerint a bolondok napja.

A teljesítőknek 27 kilométer evezés, 27 kilométer gyaloglás, 2700 m szint a kihívás. Lehet, hogy mégis jó az időpont választás? A teljesítési időt jövőre igazítjuk ütősre, de bizton megígérhetjük, hogy nem lesz könnyű a trikót, és az emlékérmet megszerezni.

Hétvégén május 20-án kerül megrendezésre az első Nagy Dunakanyar Evezés.

Az esemény fővédnöke: dr. Beer Miklós nyugalmazott püspök

Közel háromszázan indulnak neki a különböző túratávoknak. A szervezők mindannyian a Magyar Vízitúra Szövetség tagjai.

A DEPO-Z Zebegényből. Ungi Mariann, és Máté Endre vállalkozók elsősorban az Ipoly, a Garam, és az Esztergom-Zebegény Duna szakaszon dolgoznak.  Ismertebb túráik a 100 kilométeres távú Ipoly Grand Prix, a Garam Zú-Go, az ő ötletük a Zebegényi-sziget körbeúszás, és még rengeteg más projekt. Hétvégén, Esztergom-Zebegény útvonalon kalauzolják végig közel száz vízitúrázójukat.

A BTZ-t Nagymarosról Heincz András képviseli a csapatban. Fiatal túraszervezőként főleg Nagymaros környékén tevékenykedik, de jól ismeri az Ipolyt, a Garamot, és az Esztergom-Nagymaros szakaszt is. András élete a Duna, és vízitúrázás, de télen síoktatóként is remekel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Eredményesen szereplés a LUPA Kupán

Találkozhattok vele, ha hajót szeretnétek bérelni. Mindig ellátja jó tanácsokkal a vendégeket, és kitűnő túrákat szervez. Barátaival, túratársaival, környékbeli vízi sportolókkal vág neki a szombati napnak. Nála is 100 fő körül vágnak neki az Esztergom-Nagymaros távnak.

Ipolytölgyes is kivette a részét a munkából. Radnai Bertalan polgármester motoros hajóval biztosítja és kíséri az eseményt. Ipolytölgyes idén több szervezett vízitúrát is meghirdetett. A település idén elnyerte a „Hosszúlétra” elnevezésű projektjével a SocialMarie pályázatán az első díjat. Radnai Bertalan az Ipoly folyót és környezetét, a vízi turizmust szívügyeként kezeli, hivatala ajtaja mindig nyitva áll a vízi túrázók, túraszervezők előtt. Rengeteg munkája mellett szervezi az Ipoly Barátai fórumot, melynek célja elsősorban az Ipoly tudatos használatának összehangolása.

A túra az Esztergomi Evezős Egylet vendégszeretetének köszönhetően kitűnő bázisról indulhat. Mármarosi Győző, a több mint 100 éves egyesület elnöke méltán büszke arra, hogy a mai napig olyan sportemberek felnevelésében jeleskednek, ahol a fiatalokból egészséges, munkaképes felnőtteket faragnak. Evezőseik is megtisztelik a túrát jelenlétükkel. Mármarosi Győző olyan evezős sportember ikon Esztergomban, mint Rapcsák Károly Vácott!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Eredményesen szereplés a LUPA Kupán

A Dunai Sárkányok Vác Egyesület 18 éve járja az országos vizeket, de szívük csücske a Dunakanyar. Nekik is megközelítőleg száz evezős hajtja majd a sárkányhajókat Vácig, bár menet közben Visegrádon az egyik hajó legénysége buszra pattan. Idén rengeteg túrát, és kisebb versenyt rendeznek, mindamellett, hogy Ravennában Klublegénység Európa Bajnokságon is részt vesznek.

Június 2-án ismét megrendezik a Váci Nebuló kupát a Magyar Sárkányhajó Szövetség támogatásával.

Május 25-én a Boronkay tanári kara túrázik velük  Vác-Verőce útvonalon.

Június 4-én 2023 Vízi Tantúra néven Szob-Vác útvonalon szervez kifejezetten pedagógusoknak vízitúrát. Ezeken a rendezvényeken a részvétel ingyenes.

A Dunai Sárkányok büszkék arra, hogy ilyen kitűnő csapattal közösen dolgozhatnak.

A túráinkat az Aktív Magyarország államtitkárság, a Magyar Vízitúra Szövetség, és Vác Város önkormányzata támogatja.

Magyar Vízitúra Szövetség: Indul a Legyen a vízitúra mindenkié! – vízitúrázást népszerűsítő eseménysorozat

A Magyar Vízitúra Szövetség büszkén jelenti be, hogy május 20-án, a Dunakanyarban megrendezett Nagy Dunakanyar Evezés eseménnyel indul a Legyen a vízitúra mindenkié! eseménysorozat. Az egész éves, mintegy 50 rendezvényt magába foglaló programsorozat célja, hogy népszerűsítse a vízitúrázást, a hazai víz területeket, az aktív természetjárást. Az események ideálisak a vízitúrázásban még nem jártas, de érdeklődők számára, illetve kielégíti a gyakorlott vízitúrázók igényeit is. A programsorozatot az Aktív Magyarország támogatja.

A vízitúrázás egy fantasztikus élmény, amelynek során lehetőség nyílik AKTÍVAN felfedezni Magyarország sokszínű vizeit. A Legyen a vízitúra mindenkié! szervezői országszerte rendeznek túrakenus, SUP-os, kajakos, sárkányhajós vízitúrákat, teljesítménytúrákat, túraversenyeket és egyéb vízitúrázást népszerűsítő eseményeket egészen október végéig.

A rendezvények folyamatosan kerülnek feltöltésre a Magyar Vízitúra Szövetség weboldalára, amelyen keresztül lehet regisztrálni az egyes vízitúrás programokra.

A Magyar Vízitúra Szövetség elkötelezett abban, hogy a vízitúrázás népszerűsítése mellett kiemelkedően fontos szerepet vállaljon a természetvédelem terén is. Ezért minden program és esemény során hangsúlyosan szerepel majd az ökológiai nevelés, a környezettudatosság és a fenntarthatóság is.

Mindenkit sok szeretettel várnak a Magyar Vízitúrázás Éve eseménysorozatán, hogy együtt fedezzük fel Magyarország „vízi kincseit”! Részletes információk a szövetség honlapján érhetőek el. A weboldalunk címe: https://www.vizitura-szovetseg.hu ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments