Posztumusz A nemzet tehetségeiért díj Grauszman Lászlónak, a Juhász Gyula Általános Iskola tantestülete örökös tagjának

Grauszman László a váci Juhász Gyula Általános Iskola tantestületének örökös tagja posztumusz elnyerte a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjat áldozatos és kiemelkedően eredményes tehetséggondozó munkája elismeréseként – olvashatjuk az intézmény Facebook oldalán.

 

A Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért, valamint a Tehetségbarát önkormányzati díj keddi budapesti ünnepélyes átadóján Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára hangsúlyozta: nincs olyan nemzet a világon, amely megengedhetné a magának azt a luxust, hogy ne foglalkozzon a talentumaival. Magyarország kormánya hosszú ideje elkötelezett a tehetségek támogatása mellett, hiszen a nemzet kiválóságai azok, akiken keresztül a jövő reménye a jelenben is megnyilvánul – közölte. Hornung Ágnes ezért közös nemzeti érdeknek és hosszútávú befektetésnek nevezte a fiatalok felkarolását, tehetségük kibontakoztatását. Ismertetése szerint a kormány évről évre kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra, a Nemzeti Tehetség Program (NTP) keretében eddig mintegy 19 ezer projekt kapott támogatást mintegy 33 milliárd forint értékben. Ennek köszönhetően a program évente 300-350 ezer tehetséges magyar fiatalt segít az óvodás kortól egészen a fiatal felnőttkorig. Az államtitkár elmondta azt is, hogy több mint ezer Bonis Bona díjas pedagógus, szakember és szervezet dolgozik a tehetségügyi területen, valamint a Tehetségbarát önkormányzat díjat eddig, az idei díjazottakkal együtt 42 esetben adtak át.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

Csák János kulturális és innovációs miniszter az eseményen lejátszott videóüzenetében a többi között arról beszélt, hogy csak azok a nemzetek sikeresek, ahol az oktatás, a modern tudás átadása mellett olyan erényeket is elsajátíthatnak a gyerekek, amelyek később, a ma még nem látott problémákkal szembesülve is képessé teszi őket a jó megoldások megtalálására. A tárcavezető azt hangsúlyozta, hogy identitás nélkül nincs cselekvőképes nemzet, majd úgy folytatta: az identitást a családi nevelésen során „kapjuk meg”, illetve később azokban a jó iskolákban, ahol nemcsak oktatás, hanem nevelés is folyik. „Ezért fontos a kormánynak a Bonis Bona díj, és ezért fontos, hogy minden évben megünnepeljük ezt az alkalmat, mert vannak dolgok a világban, amit külön-külön nem tudunk elérni” – jelentette ki, majd úgy zárta szavait: „Éljenek a tehetséggondozó tanárok és nevelők, éljen a magyar haza!” Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára köszöntőjében arról beszélt, hogy 2013-ban alapított Tehetségbarát önkormányzat díj azon önkormányzatokat ismeri el, amelyek alapvető feladataik ellátásán túl példaértékű módon járulnak hozzá a tehetséges fiatalok felkutatásához, támogatásához, hatékony együttműködéseket folytatva a tehetséggondozó szervezetekkel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

A Bonis Bona díj célja, hogy erkölcsileg és anyagilag is elismerjék a tehetséges fiatalokat segítő szakembereket és szervezeteket. Idén heten kaptak életműdíjat: Aczél Petra Katalin, Bagi István, Balogh Sándor, Grauszman László (posztumusz díjazott), Havass Miklós Elemér, Schiller-Kertész Judit és Zombori Béla. Rajtuk kívül elismerést vehetett át ötven tehetséggondozó, -fejlesztő és -segítő szakember, intézményi képviselő is.

A Tehetségbarát önkormányzat díjat idén hat önkormányzat nyerte el: Bakonysárkány, Dombóvár, Hajdúnánás, Orosháza, Nagykanizsa és Budapest XVI. kerületének helyhatósága. (Forrás és fotó MTI – Facebook) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments