Szolgáltatói információk a hulladékgyűjtésről

Matkovich Ilona polgármester kérésére a feladatot ellátó Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a hulladékok begyűjtése és elszállításában felmerült lakossági panaszok kapcsán az alábbi tájékoztatót állította össze, melyet a vac.hu-n tettek közzé.

Az ingatlan tulajdonosai, használói az ingatlanokon keletkezett hulladékok mennyisége alapján kötöttek lakossági közszolgáltatói szerződéseket. Az önkormányzatok az önkormányzati rendeletekben szabályozták a minimum kötelező megkötendő liter mennyiségeket, ez családi házas övezetben 110 liter, illetve lakótelepi ingatlanok esetében 60 liter. Ezen felül egyéb kedvezményekkel lehet csökkenteni a minimális liter mennyiségeket, pl. életkor, egyedül lakik valaki az ingatlanban stb.

A közszolgáltatás díja az ingatlan tulajdonosok által kötelezően biztosítandó gyűjtőedények ürítését tartalmazza. Azaz, amikor valaki kiteszi az ingatlana elé a szabvány gyűjtőedényét, annak a kiürítése tartalmazza az általa megfizetett szolgáltatás díját. Nem tartalmazza az általa megfizetett szolgáltatás díját a különböző zsákokban kitett többlet hulladék elszállítása. Természetesen minden lakóingatlan használójának lehetősége van a közszolgáltató által rendszeresített és emblémával ellátott többlet hulladékos zsák vásárlására, amit külön díjért fizet meg, azaz a közszolgáltatás megfizetett díján felül vesz igénybe, és ezt a közszolgáltató elszállítja. Ebben az esetben a többlethulladékos emblémával ellátott zsák ára tartalmazza az elszállítás és a kezelés költségeit is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Nem terjed ki a közszolgáltatás köre az embléma nélküli zsákokban kihelyezett többlet hulladékok elszállítására, ezen kihelyezett hulladékok illegális hulladéknak minősülnek, melyről a hatályos jogszabályok alapján a terület tulajdonosának kell gondoskodnia.

A váci lakótelepeken előforduló főbb problémák, amiket az elmúlt időszakban többször is egyeztettem a közös képviselőkkel a következők:

kevesebb darabszámú edényzet kerül kirakásra, mint ahány lakás van,

nem tartalmazza a közös költség a szemétszállítás díját valamennyi társasház esetében, ezért nagyon sok olyan lakás van, ahol életvitelszerűen laknak, de nincs szemétszállítási szerződésük,

a közterületen lévő 1100 literes BOBR tartályok környékét nem az ott lévő lakók, hanem a lakótelepeken áthaladók illegális lerakóhelyként használják, és sajnálatos módon nem csak kommunális, hanem minden egyéb hulladékot ott helyeznek el.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

A lakossági zöldhulladék gyűjtés a lakossági közszolgáltatás része. Azért külön szolgáltatás díjat az ingatlanhasználók nem fizetnek, hanem a lakossági közszolgáltatási díj tartalmazza a házhoz menő szelektív, a házhoz menő zöldhulladék és évi egyszeri lom hulladék gyűjtését is. A zöldhulladék gyűjtésére az ingatlanhasználók térítésmentesen biológiailag lebomló zöldhulladékos zsákot kapnak Vácon, konkrétan az alap szolgáltatáson (8 darab zsák/év) felül 32 darab zsák/év. Ezen felül az ingatlanhasználóknak lehetőségük van, mint a többlet kommunális hulladék esetében biológiailag lebomló többlet zöldhulladékos zsákokat vásárolni (kék színű), ami hasonlóan a többlet kommunális hulladékos zsákokhoz, tartalmazza a többlet szolgáltatás költségét.

A közszolgáltató a szolgáltatása végzése közben csak és kizárólag az emblémával ellátott zöld színű, térítésmentesen az ingatlanhasználók részére biztosított zsákokat, illetve a kék színű emblémás többlethulladékos biológiailag lebomló zsákokat gyűjti be. Minden egyéb zsákban kihelyezett zöldhulladék illegális hulladéknak minősül, amit a közszolgáltató nem szállít el, tekintve, hogy nem a közszolgáltatási díjért megfizetett szolgáltatás része.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Elérhetőségek: Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. – 2600 Vác, Zrínyi u. 9. – telefon: 06 28 561 200 –
email: ugyintezes@dtkh.hu – weboldal: w1.dtkh.hu ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments