Tájépítészek váci programja

A Gyakorló város idei nyitó programja április 28-án kezdődött, melynek keretében felkészültek a diákok és az őket fogadó iskolák az interaktív környezetvédelmi oktatási programra.

A Szent István Egyetem (illetve elődje a Kertészeti Egyetem) tájvédelmi tanszékével 1996-tól van partnerségi megállapodása a városnak, melynek keretében a diákok oktatási, tervezési és konkrét tájrehabilitációs feladatokat látnak el. Az oktatási program keretében készítették a hallgatók az óvodák részére a „Kukabanya varázsol” és a kisiskolásoknak szóló „Mentsük meg Sünfalvát” című munkafüzeteket a tanulóknak és az őket tanító pedagógusoknak.

A tervezési gyakorlatok keretében készültek a város közterületeinek, óvoda kertjeinek fafelmérései, illetve a ligeti tájrehabilitációs program. A tanuló csoportok konkrét környezetvédelmi beruházásokat is hoztak létre, Ilyen volt az „Óriások Pihenője”, a Gyadai réti pallósoros tanösvény a Lósi patak meder felett vagy a sződligeti kerékpáros pihenő megépítése.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

A hallgatók a tavaszi félévben oktatási programon vesznek részt városunkban, ősszel tervezési és tájépítési gyakorlatot tartanak Vácott.

Az idei program napjainkban zajlik. Az elmúlt héten a Földváry és a Radnóti általános iskolákban tartottak interaktív környezetvédelmi órákat. Míg a Radnótiban a levegő, a Földváryban a víz védelme volt a téma, amit az egyetemista csoportok közösen tartottak a negyedikes, illetve az ötödikes gyerekeknek.

Magam is részt vettem az órákon és azt kell mondanom, hogy az iskolák pedagógusainak köszönhetően a gyerekek felkészültsége magas szintű volt, amit nem is nagyon lehet hasonlítani a 10-15 évvel ezelőtti diákok felkészültségéhez. Így aztán az egyetemistáknak nem volt nehéz az oktatási feladat, a diákokban partnerekre találtak.

A következő hetekben kerül sor az Árpád iskolások oktatási gyakorlatára és a Juhász Gyula iskolába is ellátogatnak a hallgatók, ahol a diákokkal együtt iskolakert tervezés a feladatuk. A Juhász iskolában már az előző években elkezdődött nem csak az iskola kert tervezés, hanem a DDC pályázati program keretében sikerült a tervek egy részének megvalósítása is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

A hallgatók szeptemberben fognak ismét visszalátogatni a városba, ahol az egy hetes program keretében nem csak tájterveket készítenek, hanem folytatják a város közterületeinek fafelmérését is.

A program Vác Város Önkormányzatának támogatásával valósul meg. (Bíró György – Fotó: archívum) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments