Több, mint 133 milliós tartozás – Intézkedések a rászoruló, fegyelmezetten fizető bérlők érdekében

A korábbi városvezetés időszakában jelentős mértékben megnőtt az önkormányzati lakásokban jogcím nélkül élők, illetve akár többmilliós lakbérrel és/vagy közüzemi díjjal tartozó lakók száma. A valóban rászoruló családok, fegyelmezetten fizető bérlők érdekében – az előírt jogi folyamat betartásával – az önkormányzat kénytelen a törvények és a helyi rendeletek szerinti intézkedéseket megtenni. Ez a folyamat még az előző önkormányzati ciklusban elkezdődött és számos esetben a végső fázisába jutott.

A mintegy 400 váci önkormányzati lakásbérlemény igénybevétele jelenleg is igen kedvezményes feltételeket tartalmaz. Sajnos azonban sok bérlő ezzel visszaélve régóta tartozik a bérleti díjjal, illetve nem fizeti a közüzemi díjakat. Vannak, akik a pár ezer forintos lakbért sem egyenlítik ki hosszú idő óta. A többszöri felszólítás ellenére immár több, mint 100 millióra tehető az így felhalmozott díjhátralék. Máig megoldatlan problémát jelentenek továbbá az önkormányzati lakásokat jogcím nélkül használó lakók is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

Mint ismeretes, a jelentős összegekkel tartozókkal, illetve a mindenféle jogalap nélkül lakásfoglalókkal szemben a pandémia idején – továbbá a téli hónapokban – törvényi előírás tiltotta meg a határozott intézkedést. Az egészségügyi veszélyhelyzet után azonban folytatódtak a törvényi kötelezettségek alapján megkezdett eljárások, melyek az elmúlt télen ismét szüneteltek.

Az önkormányzat mindent megtett az elmaradások behajtása érdekében – sok bérlővel sikerült egyezségre jutni, ők részletfizetési megállapodás után csökkentették vagy kifizették a tartozásaikat. Nem kis számban továbbra is vannak azonban, akik képtelenek a várossal való együttműködésre. Velük szemben nem lehet tovább halogatni a fellépést, mert nemcsak jelentős kárt okoznak a városnak, de olyan családoktól veszik el a lehetőséget, akik rászorulnának az önkormányzat segítségére. A jogcím nélküli lakásfoglalókat, a rendezetlen tartozásukat fenntartókat – a jogi folyamatot lezáró bírósági határozat alapján – kiköltöztetik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

A tartozások összege

A Váci Városfejlesztő Kft. Vagyonhasznosítási részlegének legutóbbi beszámolója szerint március végén az önkormányzat által bérletbe adott ingatlanok utáni tartozás meghaladja a 133 millió forintot, melyet még járulékok is növelnek. A önkormányzati lakást jogcím nélküli használó mintegy három tucatnyi bérlő pedig több mint 41,5 millióval tartozik. A cég a behajtás érdekében csupán márciusban 30 fizetési felszólítást és 20 fizetési meghagyást küldött az érintetteknek. (Forrás és fotó: vac.hu)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments