Több száz milliós vagyonvesztés Vácnak: már csak a Bernáth iskola épületét igénylik a reformátusok

A Bernáth megy, a Madách és a mozgásfejlesztő marad – valószínűleg így záródnak a reformátusokkal folytatott tárgyalások. Ez derült ki szerdán a témában tartott lakossági fórumon, amelyen sem a reformátusok, sem a tankerület képviselői nem vettek részt, pedig meghívást ők is kaptak. Előbbiek levélben jelezték az önkormányzatnak: „Amennyiben Önök a lakossági fórumot a tulajdon kérdésére kívánják szűkíteni, az kizárja abban való részvételünket.”

A reformátusok már csak a Bernáth iskolát kérik – ez derült ki a fórumon, amit Matkovich Ilona polgármester kezdeményezett a Váci Tankerületi Központ által fenntartott Madách Gimnázium átadása kapcsán. A tájékoztatón elhangzott, hogy bár még zajlanak az egyeztetések az Északpesti Református Egyházmegyével a másik iskola, a Bernáth épületének átadása kapcsán, a KDNP-s törvénymódosítás nem ad kibúvót az ingyenes vagyonátadás alól.

„Számunkra az is erősen aggályos, hogy olyan létesítmény ingatlan és ingó vagyona tűnhet el a váci emberek tulajdonából, amely felépítéséhez több mint félmilliárd forintot a váci közpénzből biztosítottak annak idején”– fogalmazott a polgármester.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A királyságban hisz a nyomkövetőt kapott váci nyugdíjas

„A Bernáth iskola felépítése szinte tisztán önkormányzati forrásból valósult meg. Ezt nullázná le egy fillér jóváírás nélkül egy átgondolatlan törvény.” tette hozzá Matkovich Ilona. A fórummal kapcsolatban úgy fogalmazott: „A város vagyonának megőrzésére, a városban élő emberek érdekeinek képviseletére is felesküdtünk, így további lépéseinkhez szeretnénk kikérni az itt élők véleményét is.”

A polgármester felolvasta azt a levelet is, amelyben a reformátusok először a Madách gimnáziumra is bejelentették igényüket, azzal kiegészítve, hogy amíg ott a tankerület fenntartja az oktatást, addig a kezelésében maradna az egyébként önkormányzati épület.

Bár a Semjén Zsolt által kezdeményezett módosított törvény csak az egyházi fenntartású intézményekre, Vác esetében a Bernáthra terjed ki, ugyanakkor az iskola épülete egy helyrajzi számon van a tankerület által fenntartott Madách gimnáziummal és a civilek által működtetett mozgásfejlesztővel, így jogalap keletkezett a reformátusok számára mindhárom intézmény megszerzésére.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tisztelettel köszöntjük a szépkorú Balogh Sándort

A tárgyalások eredményeként azonban pontosítottak a reformátusok, miszerint már csak felekezet által működtetett Bernáth ingatlanjaira tartanak igényt. A 700 milliós városi tulajdon után nem kap kárpótlást a város.

„A törvény kötelezettségévé teszi az önkormányzatnak a vagyon ingyenes átadását. Önkormányzatunk és más önkormányzatok számára azért sérelmes a törvény, hiszen annak végrehajtásával az önkormányzat vagyona csökken, tulajdonjogot veszít az önkormányzat ez mindenképpen egy vagyoncsökkenést jelent” – hangsúlyozta Inotay Gergely alpolgármester a fórumon, aki az ügy jogi hátterét ismertette.

A fórumon a Kompl-X Fejlesztő- és Mozgásközpont tulajdonosa is szót kért, aki aggodalmát fejezte ki a vállalkozás jövőjével kapcsolatban- hiszen mint ismert, a központ épülete szintén egy helyrajzi számon szerepel a református fenntartás alatt működő Bernáth iskolával.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Rekordot döntött a tanító szakra felvett hallgatók száma az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán

A fórumon elhangzott kérdések egy részére a helyszínen kaptak választ az érdeklődők, amelyek pedig egyházi reagálást igényelnek, továbbítják az érintetteknek – hangzott el.

A válaszokból többek között kiderült, hogy a városvezetés – annak vagyonvesztést okozó tartalma miatt nem ért egyet a törvénymódosítással, hiszen a város az így elvett tulajdonáért nem kap kompenzációt – de a törvény rá vonatkozó kötelező elemeit betartja.

Szóba került még a Bernáth iskolának korábban nyújtott városi támogatások kapcsán: „A jelenlegi önkormányzat a jövőben is támogatja tulajdonosként a birtokolt ingatlanait működtetők, használók fejlesztésre irányuló elképzeléseit, pályázatait.” (Forrás és fotó: Váci Hírnök)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments