Több száz milliós vagyonvesztés Vácnak: már csak a Bernáth iskola épületét igénylik a reformátusok

A Bernáth megy, a Madách és a mozgásfejlesztő marad – valószínűleg így záródnak a reformátusokkal folytatott tárgyalások. Ez derült ki szerdán a témában tartott lakossági fórumon, amelyen sem a reformátusok, sem a tankerület képviselői nem vettek részt, pedig meghívást ők is kaptak. Előbbiek levélben jelezték az önkormányzatnak: „Amennyiben Önök a lakossági fórumot a tulajdon kérdésére kívánják szűkíteni, az kizárja abban való részvételünket.”

A reformátusok már csak a Bernáth iskolát kérik – ez derült ki a fórumon, amit Matkovich Ilona polgármester kezdeményezett a Váci Tankerületi Központ által fenntartott Madách Gimnázium átadása kapcsán. A tájékoztatón elhangzott, hogy bár még zajlanak az egyeztetések az Északpesti Református Egyházmegyével a másik iskola, a Bernáth épületének átadása kapcsán, a KDNP-s törvénymódosítás nem ad kibúvót az ingyenes vagyonátadás alól.

„Számunkra az is erősen aggályos, hogy olyan létesítmény ingatlan és ingó vagyona tűnhet el a váci emberek tulajdonából, amely felépítéséhez több mint félmilliárd forintot a váci közpénzből biztosítottak annak idején”– fogalmazott a polgármester.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

„A Bernáth iskola felépítése szinte tisztán önkormányzati forrásból valósult meg. Ezt nullázná le egy fillér jóváírás nélkül egy átgondolatlan törvény.” tette hozzá Matkovich Ilona. A fórummal kapcsolatban úgy fogalmazott: „A város vagyonának megőrzésére, a városban élő emberek érdekeinek képviseletére is felesküdtünk, így további lépéseinkhez szeretnénk kikérni az itt élők véleményét is.”

A polgármester felolvasta azt a levelet is, amelyben a reformátusok először a Madách gimnáziumra is bejelentették igényüket, azzal kiegészítve, hogy amíg ott a tankerület fenntartja az oktatást, addig a kezelésében maradna az egyébként önkormányzati épület.

Bár a Semjén Zsolt által kezdeményezett módosított törvény csak az egyházi fenntartású intézményekre, Vác esetében a Bernáthra terjed ki, ugyanakkor az iskola épülete egy helyrajzi számon van a tankerület által fenntartott Madách gimnáziummal és a civilek által működtetett mozgásfejlesztővel, így jogalap keletkezett a reformátusok számára mindhárom intézmény megszerzésére.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

A tárgyalások eredményeként azonban pontosítottak a reformátusok, miszerint már csak felekezet által működtetett Bernáth ingatlanjaira tartanak igényt. A 700 milliós városi tulajdon után nem kap kárpótlást a város.

„A törvény kötelezettségévé teszi az önkormányzatnak a vagyon ingyenes átadását. Önkormányzatunk és más önkormányzatok számára azért sérelmes a törvény, hiszen annak végrehajtásával az önkormányzat vagyona csökken, tulajdonjogot veszít az önkormányzat ez mindenképpen egy vagyoncsökkenést jelent” – hangsúlyozta Inotay Gergely alpolgármester a fórumon, aki az ügy jogi hátterét ismertette.

A fórumon a Kompl-X Fejlesztő- és Mozgásközpont tulajdonosa is szót kért, aki aggodalmát fejezte ki a vállalkozás jövőjével kapcsolatban- hiszen mint ismert, a központ épülete szintén egy helyrajzi számon szerepel a református fenntartás alatt működő Bernáth iskolával.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

A fórumon elhangzott kérdések egy részére a helyszínen kaptak választ az érdeklődők, amelyek pedig egyházi reagálást igényelnek, továbbítják az érintetteknek – hangzott el.

A válaszokból többek között kiderült, hogy a városvezetés – annak vagyonvesztést okozó tartalma miatt nem ért egyet a törvénymódosítással, hiszen a város az így elvett tulajdonáért nem kap kompenzációt – de a törvény rá vonatkozó kötelező elemeit betartja.

Szóba került még a Bernáth iskolának korábban nyújtott városi támogatások kapcsán: „A jelenlegi önkormányzat a jövőben is támogatja tulajdonosként a birtokolt ingatlanait működtetők, használók fejlesztésre irányuló elképzeléseit, pályázatait.” (Forrás és fotó: Váci Hírnök)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments