12 új előadás indul országjáró turnéra a Déryné Programmal

Újabb 12 színházi előadással gazdagodott a Déryné Program Országjárás alprogram repertoárja. Az újonnan bekerült produkciók között találjuk Lev Tolsztoj, Arany János, valamint Márai Sándor halhatatlan klasszikusait, Csipkerózsika történetét, Wass Albert regénye ihlette színpadi átiratot, Leonyid Zorin szerelmi himnuszát, valamint HOBO önéletrajzi zenés kálváriája, operett és flamenco táncelőadás is színesíti a kínálatot. 

Mozgás és tánc kategóriában igen széles a paletta, a néptánctól, a baletten át a flamencoig izgalmas és látványos produkciók kaptak helyet a repertoáron. Appelshoffer János és Rémi Tünde alkotópárosa „Ott se lészen megállásom…” című táncszínházi előadása a betyárvilágot idézi meg. Szintén a tánc nyelvén kel életre Csipkerózsika (fenti fotó) klasszikus története a Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkciójában. Érdekessége, hogy az eredeti néptáncok mellett minden elhangzó szöveg és felcsendülő dallam a tradicionális magyar folklórból táplálkozik. A darab koreográfusa a Kossuth-díjas, kiváló művész Zsuráfszky Zoltán.

A táncelőadások sorát gazdagítja Lev Tolsztoj halhatatlan klasszikusa az Anna Karenina a Győri Balett előadásában. A tragédiát a Seregi- és Harangozó-díjas, Érdemes Művész Velekei László állította színpadra Marjai Lili Anna főszereplésével.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

A Forte Társulat Toldi című előadása során a teljes Arany-mű elhangzik, miközben a mozgás, a zene, a tánc és a szöveg is szerves részévé válik. A 2012-ben bemutatott nagy sikerű produkció már a Déryné Program kereteiben is megtekinthető.

Pirók Zsófia (címfotó) flamenco táncelőadásával olyan utazásra hív, melyben a megállók helyszínének csakis a képzeletünk szabhat határt. Időben, térben és kultúrák közt utazhatunk, miközben mások útjai keresztezik a miénket, de akár saját magunkkal is találkozhatunk egy másik korszakban. A Caminos című produkcióban Pirók Zsófia mellett a Harangozó-díjas Lippai Andrea, valamint Reichardt Zsófia és Ajtai Krisztina működnek közre, rendezte a Jászai Mari-díjas Bakos-Kiss Gábor.

A Játszd újra, Sam! című előadást, Woody Allen örök klasszikusát, a Broadway humorral teli sikerét a Zenthe Ferenc Színház hozza házhoz.  A népszerű operettel, a Csókos asszonnyal (lenti fotó) is turnéra indulnak. A darabot a Jászai Mari-díjas Kis Domonkos Márk rendezte, a koreográfus Topolánszky Tamás.

A vidámság mellett a dráma és tragédia sem maradhat el a kínálatból. Wass Albert Jönnek! és Adjátok vissza a hegyeimet! című kisregényeiből írt A világ és a vége című színdarab, a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház előadása az igazságkeresésről, a trianoni tragédia lelki feldolgozásáról szól.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Földes László Hobo nagysikerű előadásai után újabb produkcióval indul országjárásra. „Az a Hobo, akit a Halj meg, és nagy leszel szerepében fognak látni, az egyik legőszintébb ember, akit valaha ismertem. Őszintesége megrendítő és bátorságot adó” – emelte ki Vidnyánszky Attila rendező.

A József Attila Színház két Márai Sándor darabbal került be a programba. A Kaland című előadást a Jászai Mari- és József Attila-díjas Kiss Csaba rendezte. Márai katartikus drámája szenvedélyes szerelmi és karriertörténet, mely egyben élethazugságokkal kikövezett boldogságkeresések sora. A Gyertyák csontig égnek című produkciót Csiszár Imre vitte színre, a két barát szerepében Lux Ádám és Nemcsák Károly látható. Az 1942-ben megjelent, nagy indulatoktól feszülő, szuggesztív erejű regény vakító élességgel világít a barátság, a hűség és az árulás ösvényeibe.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

A nagy orosz lélek lírai hangjait szólaltatja meg a Magyarországi Szerb Színház és a Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulata közös produkciója, a Varsói melódia, amelyet Leonyid Zorin szerelmi himnuszának is szoktak nevezni.

Az újonnan bekerült 12 produkció:

Appelschoffer János – „Ott se lészen megállásom…”

FlamenCorazónArte Táncszínház – Caminos

Forte Társulat – Toldi

Győri Balett – Anna Karenina

HOBO – Halj meg és nagy leszel!

József Attila Színház – A gyertyák csonkig égnek

József Attila Színház – Kaland

Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház – A világ és a vége

Magyar Nemzeti Táncegyüttes – Csipkerózsika

Magyarországi Szerb Színház – Varsói melódia

Zenthe Ferenc Színház – Csókos asszony

Zenthe Ferenc Színház – Játszd újra, Sam

Az előadásválasztási időszak elkezdődött, egészen június 30-ig van lehetőségük a művelődési házaknak, kulturális intézményeknek választani a 100 előadást felvonultató repertoárból.

Színház mindenkinek! (Forrás és fotók: deryneprogram.hu)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments