A lakosság segítségét kérik a kutatók az inváziós csípőszúnyogok terjedésének megfigyeléséhez

Az ökológiai kutatóközpont MTI-hez hétfőn eljutatott közleménye szerint a június elején lehullott nagy mennyiségű csapadékot követő meleg miatt az inváziós csípőszúnyogok tömeges megjelenése várható.

Ezért arra kérik a lakosságot, hogy ha inváziós csípőszúnyoggal találkoznak, akkor a fogás helyének és idejének megjelölése mellett küldjék el a példányt nekik (Dr. Soltész Zoltán, Ökológiai és Botanikai Intézet, Ökológiai Kutatóközpont, 2163 Vácrátót, Alkotmány utca 2-4.), vagy küldjenek róla fényképet a szunyog@ecolres.hu címre.

Hangsúlyozták, hogy a MosquitoAlert magyar nyelvű mobiltelefonos applikáció is segítséget jelenthet a lakosságnak.

Az inváziós csípőszúnyogok azért veszélyesek, mert számos olyan kórokozót terjeszthetnek, amelyet a magyarországi csípőszúnyog fajok nem. Az inváziós csípőszúnyogok aktívan csípik az embert, a házi- és vadállatokat, a kétéltűeket, hüllőket és madarakat, így terjeszthetnek állatról emberre terjedő kórokozókat.

Az inváziós csípőszúnyognak három alfaja van: az ázsiai tigrisszúnyog, a koreai és a japán bozótszúnyog. Bővebb tájékoztató olvasható a kutatóközpont honlapján, a szunyogmonitor.hu-n. (Forrás: MTI – Fotó: Internet) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments