Elhunyt Vác város szülötte, Várkonyi Balázs újságíró

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a mai napon elhunyt Várkonyi Balázs újságíró, szerkesztő” – olvashatjuk a szegedma.hu honlapon.

A június 27-én elhunyt Várkonyi Balázs 1949-ben született Vácott, középiskolai tanulmányait a váci gimnáziumban és a győri bencéseknél végezte, majd a pécsi főiskolán szerzett tanári diplomát. 1973-tól dolgozott, szakmai pályafutását a Magyar Rádió pécsi szerkesztőségében kezdte. Emlékezetes riportjai voltak az 1979-es zsanai gázkitörés drámai napjairól szóló élő tudósításai. 1987-ben igazgatóként ő indította el a Magyar Rádió Szegedi Körzeti stúdióját.

A ’80-as évek utolsó harmadában tanúsított ellenzéki írásai, szerkesztői munkái miatt eltávolították a hazai médiából, ekkor a Szabad Európa Rádió munkatársa lett. A rendszerváltás után az MTV-be került, ahol előbb a Híradó szerkesztője volt, majd a Belpolitikai Szerkesztőség vezetője lett. Ő jegyezte a „Feketén-fehéren” című aktuálpolitikai műsort. 1994-ben, a választások után eltávolították állásából. Ezekben az években jegyezte a „Szamizdat” című magánkiadásban megjelenő politikai lapot. Később a Magyar Fórum, majd a Magyar Hírlap újságírója, rovatvezetője volt, majd vidéki szerkesztőségekben dolgozott.

Legutóbb a dunaújvárosi városi lapnál, majd a Szeged Ma és a Déli Szó külsős munkatársaként jegyzett tárcákat, esszéket. Munkáját többször ismerték el rádiós és televíziós nívódíjjal. Megkülönböztetett figyelemmel kezelt témája a nemzeti-kulturális önazonosság kérdése volt. Hosszú, méltósággal viselt betegségében hunyt el, írás közben érte a halál. (Forrás és fotó: szegedma.hu)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments