Generációk közötti tanulás Vác városában

A Magosfa Alapítvány Vác Város Önkormányzata természet- és környezetvédelmi tevékenységeket támogató pályázati kiírásán támogatást nyert el a „Fenntarthatósági foglalkozások a „Kicsik és nagyik program keretében” című projektjével. Ennek segítségével három alkalommal találkozhatnak idősek és fiatalok – olvashatjuk az alapítvány által kiadott sajtóanyagban.

A Váci Juhász Gyula Általános iskola negyedikes tanulói 2023. május 18-án a Dr. Kenéz Zoltán Egyesített Szociális Intézmény Burgundia utcai telephelyére látogattak el. A foglalkozás 9:30-kor kezdődött. (címfotó).

Szintén a Váci Juhász Gyula Általános iskola tanulói az Intézmény Budapesti főúton található Idősek Klubjába érkeztek 2023. június 7-én. A foglalkozás 9:30-kor kezdődött.

A Váci Kisvác-Középvárosi Óvoda Eötvös utcai Tagóvoda óvodásai és nagyszüleik 2023. június 15-én 9:00 órai kezdettel vesznek részt a foglalkozáson. Helyszín: Madách Imre Művelődési Központ, 34-es terem.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

A két júniusi foglalkozásra meghívták Matkovich Ilona polgármestert és Inotay Gergely alpolgármestert is.

A Magosfa Alapítvány 2011-ben indította útjára a generációk közötti tanulást szorgalmazó programsorozatát.

Tevékenységük célja

Alkalmat teremtsenek az idősebb és fiatalabb generációknak a találkozásra, ismerkedésre egymással úgy, hogy mindegyikük számára fontos és hasznos dolgokról tanulnak. Az általuk választott témák a természet, a környezet, a fenntarthatóság köréből kerülnek ki. Ezzel kapcsolatban sokat kaphatunk a múltból, és sokat adhatunk a jövőnek.

A Magosfa munkatársai a projekt keretén belül idősek otthonában, vagy idősek klubjában szerveznek olyan 1-1,5 órás foglalkozásokat, amelyeken általános iskolás gyerekek és idős emberek 4-6 fős vegyes csoportokban közösen oldanak meg feladatokat a fenntarthatóság, a természetismeret, a régi és mai tudás, a hagyományok, az ünnepek témaköreiben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

A szervezők tapasztalatai szerint mind a két korosztály nagyon sokat tanul egymástól, és érzelmileg is feltölti őket egy-egy ilyen alkalom. Az időseknek nagy élmény, mert gyerekekkel töltenek együtt egy délelőttöt, újra hasznosnak érzik magukat azáltal, hogy látják, az ő tudásukra és tapasztalatukra kíváncsiak a fiatalok. A gyerekek pedig olyan tudásanyaghoz jutnak hozzá, amely a családi beszélgetésekből sokszor kimarad, pedig fontos a helyismeret, a néphagyományok, vagy a természetismeret szempontjából. Sokszor a gyerekek is tanítanak új dolgokat az időseknek.

A Magosfa eddig mintegy 90 hasonló foglalkozást tartott, a legtöbbet a Váci Idősek Otthona és Klubjában a váci általános iskolákkal együttműködve, de szerveztek már az ország más településein is hasonló programokat. A visszajelzések szerint mind az iskola, mind az idősek otthona számára hasznos és nagy élményt nyújtó alkalmak voltak ezek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Bővebb információk a projektről: http://www.magosfa.hu/kicsikesnagyik/  (Fotó: Facebook) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments