Könyvtári esték a Kolpingban

Író-olvasó találkozót tartottak májusban is a váci Kolping-Házban. A vendégelőadó ezúttal dr. Jungbert Béla volt, aki A Jeruzsálemi Latin Patriarkátus történetéről beszélt a hallgatóságnak. Varga-Kohári Mária a Váci Egyházmegyei Könyvtár vezetőjének beszámoló írását adjuk közre.

Egy kínai közmondás szerint „A jó szomszéd, olyan akár egy véka arany.”, valóban elmondható ez a Váci Kolping Család és a Váci Egyházmegyei Könyvtár szomszédságáról: Az idén februárban közös szervezésben indult útjára a „Könyvtári Esték a Kolpingban” című rendezvénysorozat, melynek első állomása az egyházmegyei könyvtár „Emlékezzetek meg elöljáróitokról…” című konferenciakötetének bemutatója volt.

A közös kulturális rendezvénysorozat író-olvasó találkozóval folytatódott 2023. május 17-én, melynek vendége dr. Jungbert Béla, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend magyarországi helytartója volt, aki 1991-től, 25 éven át volt Magyarország Külügyminisztériumának diplomatája, néhány évig vezetője az Afrikai és Közelkeleti Főosztálynak, és a Belügyminisztérium Menekültügyi és Migrációs Irodájának. Több évig teljesített diplomáciai szolgálatot Izraelben, Palesztinában és Jordániában is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

Az író – olvasó találkozót dr. Varga Lajos segédpüspök nyitotta meg, aki a Váci Kolping Család prézeseként, a Váci Egyházmegyei Könyvtár prefektusaként és a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Váci Szent Mihály Tiszti Kerületének perjeleként mindhárom szervezethez kötődik.

A rendezvény aktualitását, a 2022-ben, a Szent István Társulat gondozásában megjelent „A Jeruzsálemi Latin Patriarkátus története” című kötet adta, mely a Patriarkátus újjászervezésének 175. évfordulója alkalmára készült. A találkozó résztvevői megismerhették a szentföldi katolikusok életében meghatározó fontosságú esemény történelmi előzményeit, megvalósulásának körülményeit és máig ható következményeit. A számos izgalmas, érdekes, személyes élményekkel átszőtt előadás közelebb vitt a kisebbségi létben élő szentföldi keresztények és különösen a latin szertartású katolikusok küzdelmekkel, kihívásokkal teli életének, múltjának és jelenének megértéséhez, átérzéséhez, Mindezt tovább árnyalta az a látásmód, hogy az előadó erdélyi magyarként maga is megélte, átélte a kisebbségi lét nehézségeit. Bepillanthattunk a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend kevéssé ismert szentföldi tevékenységébe, melynek elsődleges célja, hogy humanitárius eszközökkel segítse az ottani kereszténység intézményeit és közösségeit megmaradásukban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

„…Amikor valamiben egészen bizonyosak, gyorsan nézzék meg más szemszögből is…”– talán ismert az idézett részlet: John Keating tanár úr szavai ezek, a Holt költők társasága című filmből. Hogyan kerül ez ide, kérdezhetik?  Nem véletlen. Aki jelen volt talán egyetért, hogy előadónk hasonló hatást gyakorolt a hallgatóságra, mint Keating tanár úr a filmben diákjaira: A Szentföldről mindenkiben él egyfajta kép. Az est egyik legnagyobb értéke, tanulsága, hogy előadónk, dr. Jungbert Béla kicsit arra késztetett mindenkit, hogy felálljon arra a képzeletbeli padra és onnét nézzen a Szentföldre, látva annak történelmi, nemzetiségi, vallási, kulturális összetettségét és ebből fakadó sérülékenységét, érzékenységét.

Az egyházmegyei könyvtár az alkalomra kis kiállítással készült, amelyben olyan dokumentumok kerültek bemutatásra melyek kapcsolódtak a Szentföldhöz: Kiemelkedik ezek közül Hartmann Schedel Világkrónikájának (Nürnberg, 1493) Jeruzsálem városát ábrázoló fametszete, de különlegesek voltak a Szentképtár, szentföldi virágokkal díszített szentképei, melyek a Szentföld flórájának különleges lenyomatai.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Könyvtári Esték a Kolpingban

A rendezvény újabb érdekes témával folytatódik: 2023. június 21-én, szerdán, 17 órától vendégünk lesz Köteles Fanni restaurátor, aki „Egy festőrestaurátor szemével: Magyar egyházi és világi méltóságok arcképsorozata a Csáky-hagyatékból” címmel tart előadást.

Várunk minden érdeklődőt! (Forrás és fotók: vaciegyhazmegye.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments