Megújult a Kis-tó és a malomkerék a vácrátóti botanikus kertben

Elkészült a Kis-tó és környezetének rekonstrukciója a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertbenés újra forog a vízimalom helyreállított kereke is. A beruházás az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat és a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával, valamint a fenntartó Ökológiai Kutatóközpont saját forrásából valósult meg.

A botanikus kert nem csupán hazánk kiemelkedően leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteményével büszkélkedhet, de a természet gazdagságát egy két évszázados romantikus tájképi kertben mutatja be, amely vizekben is bővelkedik. Az összesen öt tóból álló tórendszert a kertet átszelő Sződrákosi-patak táplálja.

A vízfelületeknek fontos szerepük van az elénk táruló tájképi kertrészek harmonikus és esztétikus látványában, de azok mikroklímájának alakításában is, egyben az öntözővizet is biztosítják. Fenntartásuk jelentős kihívás, a vízi létesítmények rekonstrukciója pedig időről-időre magas forrásigényű beruházási feladat.

Az egyedi sziklaformációkkal, vizekkel és építményekkel tagolt különleges kertrész fejlesztésének első ütemében helyreállított Kis-tó és vízszabályozási rendszer immáron lehetővé teszi, hogy a vízimalom kereke is újra forogjon, amelyet több éves kényszerpihenőt követően az intézmény saját erőből állított helyre. A következő években folytatni kívánják mind a vízi létesítmények, mind a kerti építmények rekonstrukcióját, hogy a néhány év múlva 75 éves fennállását ünneplő, egyszerre természetvédelmi és műemléki oltalmat élvező létesítmény folyamatosan fejlődjön és a jeles évfordulóra mindenki örömére régi fényében pompázzon.

A június 22-én megtartott átadó ünnepségen avatóbeszédet mondott Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője. A résztvevőket az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat részéről Hegedűs István Andrásné főtitkárhelyettes, az Magyar Tudományos akadémia részéről dr. Oberfrank Ferenc köztestületi igazgató, az Ökológiai Kutatóközpont részéről dr. Garamszegi László Zsolt főigazgató és Zsigmond Vince, a Botanikus Kert vezetője köszöntötte. Az avatás záró mozzanataként a felszólalók közös erővel újraindították a vízimalom kerekét.

A botanikus kert évente több mint százezer látogatót fogad, ezzel hazánk egyik leglátogatottabb gyűjteményes kertje és ökoturisztikai attrakciója. A kellem és a nyugalom szigete a főváros közelében, ahol a természet gazdagsága, szépsége és összhangja egyszerre nyújt lehetőséget a kikapcsolódásra és az ismeretszerzésre.  (Forrás és fotók: botanikuskert.hu)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments