Mini-Micimackóval köszöntötte Kolodko Karinthy Frigyest

Egy csuprába kapaszkodó Micimackó-figura jelent meg Karinthy Frigyes szülőházának homlokzatán. Kolodko Mihály – aki városunkban él és alkot – apró szobrával köszöntötte a kötet magyar fordítóját.

„E házban született Karinthy Frigyes író 1887. június 24-én” olvasható a táblán a régies felirat. Alatta pedig -, ahogy a kötetben Kovács János / Mr. Sanders név alatt – függ maga a világhírű medve. A kis alak A. A. Milne kötetének eredeti, Ernest H. Shepard által készített illusztrációit idézi.

A magyar nyersfordítást Karinthy Frigyes testvére, Karinthy Emília készítette, aki több idegen nyelven beszélt anyanyelvi szinten. Karinthy Frigyes ezután formába öntötte és jelentősen át is dolgozta a szöveget, mely 1935-ben jelent meg Magyarországon. A Micimackó nevet az Emília keresztnév becézéséből kölcsönözte a fordító.

Lechner Tudásközpont Híres emberek Budapestje programjában így írnak a házról: „Karinthy Frigyes 131 évvel ezelőtt a Damjanich utca 27. szám alatt található lakóházban született. Az U alakú, historizáló épület az első házak egyike volt az utcában, tervezője és kivitelezője is Gottgeb Antal. A korábban földszintes, kertes lakóházra 1870-ben építették az első emeletet, mai formáját pedig 1893-ban érte el. A Karinthy család 1895-ig lakott itt, ekkor az édesanya halála után a két fiú és a négy lány művelt és különc apjukkal csaknem minden évben más-más házba költözött.” (Forrás: papageno.hu – Fotó: Kolodko Mihály Facebook oldala)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments