Nagymaroson megkezdődött a négy napig tartó X. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó

Folyamatosan érkeznek június 22-én a vendégek – főleg fiatalok – a X. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozóra Nagymaroson, a Felsőmezőn felépített fesztiválközpontba. A bejárati utat igaz kissé sárossá tette az előző esti heves zivatar, azonban ez senkit sem zavar. A sátorhelyeket már elfoglalták az ide érkező vendégek, éppen a lengyeleknek szól a mikrofonból egy információ. Míg elérjük a színházi sátrat, addig gyönyörködhetünk egy különleges autó csodában, egy 1931-es eredeti Oldtimer Kabrióban.

A megnyitó és az első előadás a színházi sátorban van, ahol zsúfolásig megteltek az ülőhelyek. Mielőtt elkezdődik Feledi János-Oláh Dezső Vibratone Quartet: Esszencia című előadása, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, a rendezvény fővédnöke, Heinczinger Balázs Nagymaros polgármestere és Kis Domonkos Márk fesztiváligazgató, a fesztivál ötletgazdája köszönti a megjelenteket.

Rétvári Bence örömét fejezte ki, hogy idén is sikerült megrendezni a VéNégy Fesztivál és Színházi találkozót, annak ellenére hogy másfél éve háború dúl, nehezebbek a körülmények a szankciók következtében.

„Örülünk, hogy ez a fesztivál talpon tudott maradni a tíz év alatt és a sok nehézség mellett az idei esztendőben is. A korábbiakhoz mérhető, hogy még nagyobb programkínálat készülődik, hiszen összességében 220 művésszel a V4 országokon kívül még további két országból, kilenc összművészeti produkcióval, 4 zenei helyszínen 50 zenei programmal várja az érdeklődőket, és nemcsak koncert, nemcsak színházi bemutatók és nemcsak színházi workshopok lesznek, hanem természetjáró programok, vízitúra és családi programok, bábszínház, kézműves foglalkozások, VéNégy Ovi, VéNégy Könyvkuckó, filmvetítések, tehát minden korosztálynak kínál nagyon jó időtöltést vasárnapig bezárólag a VéNégy Fesztivál.”

A parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy a V4 országoknak összességében 64 millió lakója van. Ez az Európai Unió és egész európai kontinens egyik legdinamikusabban növekvő közege, és hiszen 1335 óta vannak találkozók a négy ország között, akkoriban a négy ország királyai – akkori három királya – és most pedig a színházak és a kulturális élet könnyűzenei szereplői között.

„Az biztos, hogy aki egyszer már a Dunakanyarban járt, ha magyar ember, ha nem magyar, nem felejti el, hogy itt járt, nem felejti el ezt a csodálatos természeti környezetet, és nagyon örülök, hogy a VéNégy Fesztivál teljesen egyedi környezetben, a Duna kanyarulatánál egy sík terepen, de mégis a Börzsöny hegyvonulatai és a Duna-part közötti részen tud megvalósulni” – emelte ki Rétvári Bence.

A fesztivál házigazdája, Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármestere elmondta: öröm számára, hogy már harmadszor állhat ezen a színpadon és köszöntheti a megjelenteket a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozón.

„Én azt gondolom, amit képviselő úr elmondott, a legautentikusabb helyére, mondhatnám azt is, hogy hazaérkezett a VéNégy Fesztivál Nagymarosra, szemben a Visegráddal, én azt gondolom, hogy ennél jobb és szebb, nyugodtabb környezetet nem találhatnánk erre. Szeretném megköszönni mindenkinek azt, amit az elmúlt hónapokban, de mondhatom azt is, hogy az elmúlt év zárásától a mai napig beletett ebbe a fesztiválba, ennek a megszervezésére. Házigazdaként szeretném megköszönni azt, hogy eljöttek, szeretném megköszönni és hívni mindazokat, akik holnap a következő napokban érkeznek Nagymarosra, kívánom, hogy érezzék jól magukat, kapcsoljanak ki. Picit gondolkozzanak el, kicsit lassítsanak le, élvezzék a táj adottságát, a szépségét, és mindazokat a programokat, amit ez a találkozó, ez a fesztivál biztosítani fog számunkra. Öröm számomra, de mondhatom ezt igazgató úr nevében is, hogy jövőre biztos, hogy Nagymaroson lesz a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó 11. alkalma is. Isten hozta önöket és köszöntöm önöket!” – mondta Heinczinger Balázs.

Kis Domonkos Márk fesztiváligazgató köszöntőjében beszélt arról, hogy a VéNégy Fesztivál gondolata 11 évvel ezelőtt egy budapesti albérletnek a teraszán fogalmazódott meg benne. A megvalósításig hosszú és rögös volt az út, sok nehézséggel, de lépésről lépésre haladtak, míg eljutottunk idáig. A korábban két helyszínes fesztivál évről évre növekedett, harmadik évre már kinőtték azokat a helyszíneket, amivel kezdtek. Nagymaroson otthonra leltek egy fantasztikus csapattal, akik a szervezők és a kollégái és idén a szintén tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Színházi Olimpiának a részesei lehetnek.

„Azt gondolom, hogy ez a hatalmas megtiszteltetés Vidnyánszky Attila, a fesztivál igazgatója a Nemzeti Színház vezérigazgatójának részéről, és azt a munkát, és azt a közösséget, ami itt alakult, azt jutalmazta meg ezzel a lehetőséggel, és ennek köszönhetően fantasztikus előadások érkezhetnek Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából és Magyarországról, mind kőszínházi, mind utcaszínházi területen, illetve kiegészülünk egy ukrajnai, a Lembergi, Voszkreszennij Színháznak utcaszínházi előadásával. Hosszú, majdnem évtizedes barátság van köztünk a színház igazgatóival és vezető művészeivel, és hála Istennek, el tudnak idén hozzánk jönni és együtt tudjuk zárni az idei fesztivált…” …”Minden művészeti ágban fontos felelősségünk az, hogy átadjuk a tudást, a helyet, a lehetőségeket a következő generáció számára. És ennek a gondolatisága is támasztja alá azt a lehetőséget, amelyet tudunk biztosítani az Öt mű elnevezésű kezdeményezésnek. Ugyanis amikor én egyetemista voltam a Színház és Filmművészeti Egyetemen, akkor még csak beszéltünk róla, a mostani fiatalok meg is valósították és létrehozták ezt az Öt mű projekt elnevezésű közösséget, az öt budapesti művészeti egyetem közös összefogását, mi pedig itt, a VéNégy Fesztiválon – a Színház és Filmművészeti Egyetemnek köszönhetően az anyagi erőforrásokat biztosította számunkra -, egy helyszínt is tudunk biztosítani. Érdemes lelátogatni, a parton túl van felállítva egy vízi színpad. Azt gondolom, ez is egy kuriózum, és ott lehet majd a különböző egyetemistáknak vizsgaelőadásait, vizsgafilmjeit megtekinteni – mondta zárásként Kis Domonkos Márk, aki jó szórakozást kívánt és kérte a jelenlévőket, hogy vigyék hírét a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozónak.

A megnyitó beszédek után az Esszincia című előadást láthatta a közönség. Az Esszencia a bartóki szellemiséget mutatja be néhány jellegzetes népzenei gyűjtésen keresztül, különös tekintettel a zene és a tánc kapcsolatára. Az előadás modern jazz és modern tánc fúziója, tisztelgés a 20. század meghatározó zenei nagysága, Bartók Béla előtt. (Fischer Erzsébet)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments