Tízéves a Forte Fotóklub Vác

A művelődési központ Emeleti Galériájában jelenleg rengeteg fotó látható. Ez nem véletlen. Ugyanis tízéves a Forte Fotóklub Vác. Ebből az alkalomból nyílt kiállítás a klub tagjainak munkáiból. A szép számmal megjelent közönség előtt elsőként Nagy Gábor klubtag olvasta fel gondolatait.

Elmondta, hogy a fotósok láttatni szeretnének. Akik valami gondolatot, érzelmet, és olykor magukat nem kímélve szűkös eszközeikkel keresik a pillanatot, amely pillanatot később megmutathatnak az embereknek. Lássunk és láttassunk – folytatta a felszólaló. Ez lehetne a klub mottója is. Láttatni azoknak, akik úgy érzik, a fényképezés több mint szép családi pillanatok, vagy baráti összejövetelek megörökítése. Azoknak, akiknek úgy érzik, technikájuk, tudásuk segítségével adhatnak. A klubban a baráti összetartozás is erős.

Felelevenítette azt a tíz évvel ezelőtti januári pillanatot, amikor a művelődési központban egy maroknyi ember, reménykedve lelkesedéssel és tettvággyal alapított fotóklubot. A céljuk az volt: igyekezni minél alaposabban felismerni azokat az utakat és lehetőségeket, melyek segítenek a legkülönbözőbb fotótémák megismerésében és megörökítésében. Ahogy Nagy Gábor azt leszögezte: vágyainkból, lelkesedésünkből akarat, az akaratból ez lett. Egy klub, amelyben oly sok fotós törekedett és törekszik arra, hogy fényképeit, tapasztalatait hozzá hasonló emberekkel is megossza, tőlük erőt és energiát merítsen. Amolyan kiáltás volt ez, ami messzire hallatszott.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Nem csak váci tagjai vannak a csapatnak. A közös erőt jól mutatja a rengeteg pályázaton való sikeres szereplés, a díjak. Számos kiállítás testvérvárosainkban, és a számos egyéni kiállítás. Lelkesedés nélkül nincs fotózás, fotózás nélkül nincs fotóklub – húzta alá Nagy Gábor. Azzal zárta sorait: a kiállítást megtekintőknek legyen annyi örömük a képekben, mint azoknak, akik a fotókat készítették.

A bevezető gondolatok után Iványi Károlyné, a művelődési központ korábbi igazgatójának (aki az eredeti tervek szerint személyesen vett volna részt a megnyitón), levelét Koltai-Dietrich Gábor művelődésszervező olvasta fel. Iványi Károlyné több alkalommal kapott felkérést, hogy nyisson meg kiállítást, de mindig úgy érezte: vannak nála ennél alkalmasabb emberek. Ez lett volna az első alkalom, de éppen egybeesett egy külföldi utazással. Így hát erre a felkérésre írta meg tulajdonképpeni megnyitóbeszédét.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

A korábbi igazgatónő (aki egyébként maga is fotósként dolgozott közel tíz évig) felelevenítette, amikor Cservenák Péter megkereste, hogy a városban és a térségben sokaknak igényük lenne fotószakkörbe járni. Nem gondolkodtak sokat a dolgon, kis idő múlva bejelentették egy új fotóklub indulását. Cservenák Péter vezetésével több, mint hatvan fővel indult a Forte Fotóklub Vác.

A művelődési központ otthont adott a klubnak, amiben tudta, segítette őket, de az igazi munkát Cservenák Péter végezte. Persze voltak kihívások is abban, hogy ennyi embert össze kell tartani, de Cservenák Péter szilárd elhatározása volt, hogy egy közösséget hoz létre, egy igazi fotósközösséget. Egy olyan csapatot, amit összetart a közös érdeklődés. Sikerült is, hiszen a mai napig rendszeresen összejárnak, személyesen találkoznak, ami valljuk be, nagy dolog a mai virtuális világban. Iványi Károlyné említést tett a kezdetekről is. Az első hónapok kemény munkával teltek, de aztán szépen lassan kialakult a működés rendje, kiállítások, rendezvények követték egymást, itthon és külföldön is és számos díj, szakmai elismerés mutatta: jó irányban haladnak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

A motor tehát Cservenák Péter, aki méltán közismert és népszerű ember a városban. Helytörténész, részt vesz az értékek gyűjtésében, mentésében, idegenvezető, lokálpatrióta. Akkoriban fotósként minden művelődési házhoz kapcsolódó rendezvényt megörökített.

Természetesen Cservenák Péter, a klub vezetője, alapítója is elmondta gondolatait. Megtudtuk, hogy a klub életében a legnagyobb létszám 153 fő volt, az átlag is száz körül alakul évről évre. Megköszönte mindenkinek a munkáját, akik bármilyen módon részt vettek a híres váci fotóklub működésében. Kiemelte a 2015-ös, a Forte Fotóklub Vác szervezésében megvalósult Fotóművészeti Nyári Egyetemet, ami országos szintű rendezvény volt. Végül a fotóklub vezetője felolvasta a tagok nevét, akik közül csak néhányan nem vettek részt a megnyitó rendezvényen. Persze megköszönte Koltai-Dietrich Gábor művelődésszervező munkáját is, akinek közreműködése sokat hozzátesz a fotóklub működéséhez, a művelődési központban bemutatott kiállításokhoz.

A kiállítás június 23-ig látogatható. (Szávai Attila) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments