Újrahasznosítjuk. Közösen – A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. tájékoztatója

Folyamatosan zajlik a cégeket érintő regisztráció és szerződéskötés a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. elektronikus ügyintézési felületén a MOHU Partnerportálon. Amennyiben még nem regisztrált rendszerünkben, kérjük mihamarabb tegye meg!

Felhívjuk a figyelmét, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség minden adószámmal rendelkező hulladéktermelő céget és egyéni vállalkozót érint.

A regisztráció a kommunális hulladékra nem vonatkozik.

Júliustól két kiemelt változtatás is érvénybe lép a hazai hulladékgazdálkodás területén. Egyrészt ekkortól látja el a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. az évente mintegy 5 millió tonna települési (lakosságtól és intézményektől, gazdálkodó szervezetektől származó háztartási és háztartásihoz hasonló) hulladék begyűjtését és kezelését, továbbá elindítja a hazai kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert (EPR), megszervezve az e rendszer hatálya alá tartozó termékkörökből származó hulladékok hulladékgazdálkodási feladatait is.

Az érintett gyártóknak és hulladéktermelő szervezeteknek, a jogszabályi előírásoknak (2012. évi CLXXXV. törvény) megfelelően regisztrálniuk kell a MOHU vállalati Partner Portálján.

Mint cég elegendő egyszer regisztrálni, mivel több szerepkör is választható az oldalon, sőt megadható más olyan személy is, aki a regisztrációt és bármely további tevékenységet ön és/vagy cége nevében intézhet.

Azoknak a gazdálkodó szervezeteknek kell hulladékbirtokosként regisztrálnia a MOHU Partnerportálon, amelyek 2023. február 28. napján a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység körébe tartozó hulladékot termeltek és elkülönítetten gyűjtöttek (például csomagolási hulladékot, elektromos és elektronikai berendezések hulladékát, biológiailag lebomló hulladékot, használt sütőolajat, használt elemeket és akkumulátorokat).

A 2023. július 1-től életbe lépő kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben (EPR) a MOHU Zrt. gondoskodik a körforgásos termékekből képződő hulladékok átvételéről, gyűjtéséről, elszállításáról, előkezeléséről, kereskedelméről és kezelésre történő átadásáról, továbbá az érintett hulladékgazdálkodási létesítmények hatékony igénybevételéről és üzemeltetéséről.

Mindez érinti a csomagolások, egyes egyszer használatos műanyag termékek, az elektromos és elektronikus berendezések, az elemek és akkumulátorok, a gépjárművek és alkatrészeik, a gumiabroncsok, a reklámhordozó- és irodai papírok, a sütőolajok és -zsírok, a textiltermékek, illetve a fából készült bútorok gyártóit, első belföldi forgalomba hozóit.

Az EPR kötelezett első belföldi forgalomba hozóknak szintén a MOHU elektronikus ügyintézési felületén kell adatot regisztrálniuk, egyéni teljesítésben érintett termékáramok esetén itt tudják kezdeményezni az erre vonatkozó szerződés megkötését.

Amennyiben cége beletartozik a meghatározott körbe, kérjük, mihamarabb regisztráljon Partner Portálunkon!
Így közös erővel egy következetes, egységes, hatékony és kiszámítható rendszer felállítását érhetjük el Magyarországon.

Mielőtt megkezdi a regisztrációs folyamatot, kérjük olvassa el tájékoztatónkat, melyben ügyfeleinktől érkező leggyakoribb, a Partner Portál regisztrációval kapcsolatos kérdésekre adott válaszainkat foglaltuk össze. Ha bármilyen kérdése felmerülne a regisztrációval vagy a szolgáltatásainkkal kapcsolatban, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy kollégáink megadhassák a választ. (MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. – Fotó: archívum) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments