Vaddisznók a belvárosban: hogyan szoríthatók ki a lakott területről?

Nap, mint nap jelennek meg fotók a közösségi oldalakon arról, hogy vaddisznók járnak be Vác belterületére. Elsősorban a Földváry téren és a Duna-parton keltenek riadalmat a vadak, mert ezeken a területeken korábban nem volt jellemző az állatok megjelenése.
A szakemberek szerint visszatérő, a lakosságra veszélyt jelentő vaddisznó-megjelenés esetén a bejelentést követően a rendőrség adhat kilövési engedélyt, amely azonban előre meghatározott, és rövid időintervallumra szól, és sokan ódzkodnak is ettől a megoldástól. Érdemes azonban tudni, hogy a vadállatok kiszorításáért a lakosság is sokat tehet.
A szakemberek szerint a vadállatok belvárosi megjelenésének elsődleges oka a könnyen elérhető táplálék: a rókák, nyestek, borzok és vaddisznók előszeretettel fogyasztják ugyanis a kint hagyott macska- vagy kutyaeledeleket, a kukák mellé tett zöldség- és gyümölcsmaradványokat, komposztot, zöld hulladékot. Ha tartunk a nem kívánt látogatóktól, nem szabad kint hagyni ezeket. Érdemes lefedni, vagy kerítéssel elzárni a hulladéktárolókat, meg kell szüntetni a közterületi etetést, és szakszerűen kell kezelni a kerti nyesedéket – olvasható az ajánlásokban.
A vadállatok ugyanis könnyen rászoknak a rendszeresen elérhető táplálékra, ami miatt akár lakott területen is otthonosan érzik magukat. Vácon az elmúlt időszakban leginkább a vaddisznók keltenek félelmet a lakosságban, de a rókák, borzok és nyestek is gyakori vendégek az utcákon. A vaddisznók belvárosi ártalmatlanítása komplex és bonyolult feladat – mondják a szakemberek, hiszen a kilövés és a befogás is rendszeresen ellenérzéseket kelt a lakosságban.
A kilövést a rendőrség engedélyezheti, azonban az engedély csak előre meghatározott, konkrét időpontra és helyszínre vonatkozhat, így nem biztos, hogy a vad akkor és ott lesz, ahol elejthető, ráadásul a belterületi fegyverhasználat is kockázatos – vélik a vadászok. A másik módszer a csapdázás, amely szintén sokszor kelt felzúdulást, ugyanis a befogott állat gyakran megsérül, ráadásul az elszállítás után jön az utánpótlás, ha nem változnak a körülmények.
Érdemes tehát nagyobb hangsúlyt fektetni a megelőzésre: a táplálékforrások és búvóhelyek felszámolására – teszik hozzá. Fontos továbbá tudni, hogy alapesetben a vaddisznók nem veszélyesek az emberre, lehetőségük szerint elkerülik a közvetlen találkozást, probléma akkor lehet, ha fenyegetve érzik magukat, például rájuk támadnak, vagy egy kutya zavarja meg őket – olvasható a szakirodalomban. (Forrás: Váci Hírnök – Képünk illusztráció)
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments