Akcióban a Röntgenképelemző és Felügyeleti Központ

A csempészek Magyarország külső határain a legkülönbözőbb, agyafúrt módszerekkel próbálkoznak illegális áruikkal, legtöbbször cigarettát bejuttatni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feladata a határt átlépő szállítmányok, csomagok ellenőrzése. A munkát a NAV saját beszerzései mellett most külső forrásból érkezett technikai eszközök is segítik: a Continental Dohányipari Zrt. támogatásával létrejött a NAV Röntgenképelemző és Felügyeleti Központja.

A NAV az Európai Unió külső határán, az ukrán és szerb határszakaszokon folyamatosan ellenőrzi a határt átlépő szállítmányokat, csomagokat. Ennek fontos eszközei a röntgensugaras csomag- és rakományátvilágító berendezések (röntgenberendezések), amelyekkel – a személyek biztonságának garantálása mellett – átvilágítják a járműveket és azok szállítmányait, valamint a poggyászokat. A röntgenképek értékelése munkaigényes folyamat, amit forgalmi fennakadás nélkül kell elvégezni.

A Budapesten most átadott új Röntgenképelemző és Felügyeleti Központ munkatársai valós időben látják a határátkelőhelyeken átkelő, ott vizsgált szállítmányokat, és a digitális felvételeket utólag is ellenőrzik, elemzik. Jelenleg négy, de a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően később tizenkét berendezés működik majd a távfelügyeletet biztosító informatikai rendszerben, 24 órás üzemben.

A központ kialakításához nagyban hozzájárult a Continental Dohányipari Zrt. is: a hatékony munka ellátásához 50 millió forint értékű adományt ajánlott fel, ami magában foglalt például értékes műszaki eszközöket, speciális irodaberendezéseket, ezen kívül a szerelési munkákat, az informatikai eszközök telepítését, a berendezések beüzemelését is.

A központ működtetésével a NAV egyik célja, hogy a röntgenberendezések által készített felvételeket elemzők speciális szaktudásával gyorsuljon a forgalom, nőjön a határátkelőhelyek áteresztőképessége. A fejlettebb technológiával és a képzett szakértelemmel nagyobb valószínűséggel találják meg az illegális termékeket, közöttük a feketepiacon nagy haszonnal kecsegtető dohánytermékeket.

A NAV nem áll meg ezen a ponton: jelenleg is vizsgálja olyan rendészettechnikai eszközök –testkamerák, testszkennerek, drónok – alkalmazási lehetőségét, amelyekkel még hatékonyabban tudja ellenőrizni az áruforgalmat. (Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint Continental Dohányipari Zrt. közös sajtóközleménye) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments