Beazonosították Petőfi Sándor nyomait, hihetetlen pontossággal sikerült lokalizálni

Petőfi Sándor a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, emellett pedig hazánk kiemelkedő történelmi személye, aki nagy szerepet töltött be az 1848-49-es forradalomban és szabadságharcban, emellett szomorúan rövid élete során rengeteg verssel ajándékozott meg minket; összesen 859 ismert költeményt hagyott hátra.

Most bárki megnézheti, vajon a költő az ő városában is írt-e verset, ugyanis az ELTE Bölcsészettudományi Kutatóközpont létrehozott egy különleges weboldalt a Kattanj a tudományra! nevű projekten belül, amin lokalizálva vannak Petőfi művei. A költő versei több, mint 70 településhez köthetők (többek közt Váchoz is – a szerk.), de Trianon miatt ma már ezek nemcsak Magyarország, hanem Ausztria, Szlovákia, és Románia területén vannak szétszóródva.

 

Ezen a térképen egy vagy több verseskötetre szűrhetünk, a városok felett látható körök pedig azt mutatják, hogy pontosan hol keletkeztek a kiválasztott kötet versei; az, hogy melyik kör milyen nagyságú, az adott településhez kötődő keletkezések számával arányos. Természetesen a pontos számot is megtudhatjuk, ha az egérrel rámegyünk az adott területre, és ha rákattintunk, akkor megjelenik a településhez kapcsolódó versek listája.

A vizualizáción a versek első kötetbeli megjelenését szerepeltették, így a kötetek listájából a még Petőfi életében, 1848-ban két kötetben megjelent Összes versei kiadás a listában nem szerepel, mivel az a korábbi kötetekhez képest új verset nem közöl. A köteten kívül megjelent versekre a „Nem jelent meg kötetben” kategóriával szűrhetünk.

„Petőfi vándor volt a javából. Keresztül-kasul szelte az országot – gyalog, szekéren, sőt vasúton. Olykor azért ment, mert el akart vonulni írni, olykor azért, mert szállását éppen felmondták, olykor kalandvágyból, olykor régi barátokat látogatott meg, olykor a szerelmet kereste, olykor iskolát váltott” – mondta Vaderna Gábor, az ELTE BTK docense, aki összegyűjtötte ezeket az adatokat.

Ez azonban még nem minden: ugyanis vannak további térképek, amiken az ország azon épületeit, utcáit, tereit, emléktábláit, szobrait kereshetjük fel, amik Petőfi Sándor nevét viselik. (Forrás: promotions.hu – Címfotó: nka.hu)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments