Három nemzet diákjai a Kismagosban

Volt természetjárás, városnézés. Megismerkedtek a biomimikrivel és hazánk néhány kulturális és történelmi látnivalójával. De a legfontosabb az volt, hogy három nemzet fiataljai barátkoztak egymással – olvashatjuk erről az eseményről a beszámolót a magosfa.hu oldalon.

Különleges alkalomnak volt helyszíne a Kismagos Erdei Oktatóközpont és Szállás május harmadik hetében: középiskolás diákok érkeztek hozzánk az Erasmus+ csereprogram támogatásával. Babenhausen-ből (Németország) öt, Kufstein-ből (Ausztria) pedig tíz lány. Magyarországról a Váci Madách Imre Gimnázium tanulói csatlakoztak hozzájuk.

Tavaly kereste meg a német iskola igazgatója az angliai Wild Awake szervezetet, hogy helyszínt keresnek a cserediák programjukhoz. Richard Dawson, a szervezet vezetője bennünket ajánlott, hiszen több, mint 10 éve együtt dolgozunk, ismeri az itteni lehetőségeket, és tudja, mit tudunk nyújtani. Elkezdődött a szervezés, menet közben egy magyar iskolát is bevontunk a találkozóra.

Hétfőn délután érkeztek a külföldi diákok. Velük ismerkedő kört tartottunk és bemutattuk a Kismagost.

Kedden már a magyar diákok is csatlakoztak hozzánk. Délelőtt alapítványunk munkatársai tartottak természetismerkedést egy rövid kirándulás keretében: jártunk erdőben, réten, szurdokvölgyben. Délután Királyrétre látogattunk, ahol a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa tartott vezetett sétát, majd felmásztunk a Vár-hegyen épült kilátóba.

Szerdán biomimikri nap volt. Délelőtt spagetti tornyot építettek megadott szempontok szerint. Először saját elképzelés alapján, de sajnos a vidéket sújtó földrengés miatt összedőltek az „épületek”. Ezután rövid előadás következett arról, hogy a természet hogyan oldja meg, hogy stabilan álljanak például a fák, vagy a termeszvár. Másodszorra ennek a tudásnak a birtokában építették meg a tornyot. Az újabb földrengés már nem végzett pusztítást. Délután Budapestre utaztunk, ahol hajókáztunk a menetrend szerinti járattal, majd felsétáltunk a várba, ahol a magyar diákok vezetésével, kis csoportokban néztek körül. Rövid belvárosi séta után érkeztünk vissza.

Csütörtökön Vác nevezetességeit mutatták meg a magyar diákok, majd Visegrádra érkeztünk, a Mogyoró-hegyre, a Pilisi Parkerdő Erdei Iskolájába, ahol a munkatársak tartottak nekünk vezetést. Ezután a Fellegvárban jártunk körbe.

Pénteken korán indultunk: a német csoporttól elbúcsúztunk Kismaroson a vonatnál, nekik estére haza kellett érniük. A többi diákkal Budapestre buszoztunk a Svábhegyi Csillagvizsgálóba, ahol két bemutató csillagász segítségével napfoltokat csodáltunk meg, üstököst főztünk és meteorit csiszolatokban gyönyörködtünk.

Kedd délután csatlakozott hozzánk a két iskola igazgatója is, akik felkeresték a váci gimnázium igazgatóját együttműködést felajánlva. Mivel sikerült megegyezniük, ráadásul az igazgatók meg voltak elégedve a helyszínnel és a programmal, ezért úgy tűnik, hogy a jövőben többször érkeznek hozzánk külföldi diákok. (Forrás és fotók: magosfa.hu  ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments