Internetes csalók vadászmezőjévé vált a vinted.hu

Az utóbbi időben egyre több Vinted (webáruház, online piactér) felhasználót vertek át csalók, akik megszerezve bankkártyáik adatait jelentős összeggel károsították a sértetteket.

Hogy történik a csalás?

A felhasználó kap egy hivatalosnak tűnő e-mailt a vinted.hu oldaltól, amelyet már a csalók generáltak.  Ebben az e-mailben megadnak egy linket, ami rövid ideig érhető el. A linken egy hivatalosnak tűnő oldal jelenik meg, ahol a fizetési módot kell kiválasztani.

Az e-mailben részletes lépések vannak megjelölve, utánozva a Vinted logóját, betűtípusát és az egész dizájnt. Az oldalon ki kell választani a bankot és megadni a bankkártya adatait.  Innen a valódi bank tökéletesen klónozott bejelentkező oldala jelenik meg, ahová a felhasználónak be kell jelentkeznie. Itt a felhasználótól elkérik a bejelentkező adatokat, beíratják vele a banktól kapott bejelentkező SMS kódokat. A csalók innentől már átveszik a felhasználó bankszámlája feletti rendelkezési jogot és a felhasználó bankszámlájáról pénzt emelnek le, akár a rendelkezésre álló teljes összeget.

Amennyiben valahol megadta a bankkártya adatait (pl. egy rosszindulatú e-mailen keresztül, egy Vinteden küldött üzenetben vagy egy Vinteden történt üzenetváltást követően SMS-ben) és pénzt tulajdonítottak el a bankszámlájáról, akkor tegye a következőket.

Azonnal értesítse a rendőrséget és magyarázza el, hol, mikor és mi történt!

Korlátozza a netbank szolgáltatásokat a bankja által meghatározott adathalász megkeresések kezelésére vonatkozó instrukciók alapján!

Tiltsa le azt a bankkártyáját, amelyiknek megadta az adatait!

Ha tudja, vegye fel a kapcsolatot a bankszámláját megterhelő (kedvezményezett) bankkal! Lehet, hogy ők is tudnak segíteni.

Továbbítsa a rosszindulatú e-mailt a Vintednek a phishing@vinted.com címre, valamint hívja fel ismerősei figyelmét erre a csalásra! (Forrás:Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Oszály)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments