Ipoly menti fejlesztések: új idősotthon Szobon, oktatási és konferencia központ Ipolydamásdon

Június közepén ünnepélyes keretek között átadták Szobon a Védőszárny Idősotthont. A RE-START akcióterv keretében megvalósuló RE-STRUCTURE projektben a határ menti térség szociális infrastruktúrájának összehangolt fejlesztése valósult meg.

A 250 millió forintos összköltséggel kialakított idősotthon (címfotó) ideális azoknak, akik békésen és komfortosan szeretnék tölteni mindennapjaikat aktív koruk után – mondta Rétvári Bence parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő, aki örömét fejezte ki, hogy az új intézmény tizenegy új munkahelyet is teremt. Az idős emberekről gondoskodás olyan munka, amire „születni kell” – jelentette ki. Hozzáfűzte, „kormányzati szinten” is arra törekednek, hogy minél több idős emberről tudjanak gondoskodni, akár saját otthonában, akár bentlakásos intézményben.

Százezres nagyságrendben nőtt azoknak a száma, akik megszokott környezetben kapják meg a szükséges gondoskodást, a házi segítségnyújtás finanszírozása 145 ezerről 463 ezer forintra emelkedett 2010 óta. „Nagyszüleink generációjának nem tudunk eleget köszönni, a tisztelet egyik megnyilvánulása, hogy az idős kor biztonságát garantáljuk” – mondta az államtitkár.

A Védőszárny Idősotthon 32 férőhelyes két-, három- és négyágyas szobákkal rendelkezik.

Új oktatási és konferencia központ Ipolydamásdon

Június végén adták át Ipolydamásdon a szintén RE-START akcióterv keretében megvalósult oktatási és konferencia központot, amely az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásából valósult meg.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő az átadón többek közt elmondta: „A határ menti települések bebizonyították, hogy az uniós forrásokat akár országok közötti együttműködésben is fel lehet használni. A határokon átnyúló kapcsolatok az unió alapelvei közé tartoznak, csakúgy, mint a határok átjárhatósága. A határon átnyúló támogatások pedig azt kompenzálják, hogy a határ menti települések gazdasági, földrajzi adottságai általában periférikusak.”
A belügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy az ipolydamásdi oktatási és konferencia központtal két társadalmi igényre is reagáltak. (Forrás: profitline.hu / MTI – fotók Facebook)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments