Már Zsebben is elfér az állomási utastájékoztatás – Az utasok a mikorindul.hu webcímen is elérhetik a vasútállomások, megállóhelyek közlekedési információit

Újabb fejlesztéssel bővült a MÁV és a MÁV-START utastájékoztatási rendszere. A közelmúltban három budapesti pályaudvar, a Nyugati, a Keleti és a Déli esetében tesztjelleggel az okostelefonokba, illetve az internetes böngészőkbe is beköltöznek az állomási kijelzőkön található menetrendi időadatok, az aktuális indulási és érkezési vágányszámok, továbbá a rendkívüli helyzetek okozta forgalmi változásokra, várható késésekre, járattörlésekre figyelmeztető kiírások. A teszt során QR kódok segítségével érhető el a felület, továbbá az új, mikorindul.hu webcímen keresztül is használható a szolgáltatás.

A közelmúltban a MÁV és MÁV-START több olyan rendszerfejlesztést is bevezetett, melyek segítségével online rendszereiken a tervezett menetrendi adatokon túl már a késéssel korrigált menetrendi idők, valós idejű, frissített érkezési-indulási vágányszámok, a vonatforgalmat befolyásoló rendkívüli helyzetek során pedig az állomások oldalaihoz egyedi tájékoztató üzenetek is megjeleníthetők. A tervek szerint a vasúttársaság a fejlesztést fokozatosan kiterjeszti további állomásokra, nyár végéig már több mint 150 vasútállomás esetén jelennek majd meg online is a tényleges vágányszámok.

Az online felületen zöld színnel jelennek meg a vágányszámok abban az esetben, ha biztosan tervezett vágányról indul a vonat, piros színnel pedig akkor, ha a jelzett vágányszám nem egyezik meg az előre tervezettel. Amennyiben fekete színnel jelenik meg a vágányszám, akkor az utasok a megszokott módon, az állomási tájékoztatófelületek alapján informálódhatnak  a vonat indulási vagy érkezési helyéről.

A fejlesztési folyamat részeként létrehozott mikorindul.hu webcímmel az állomásokhoz tartozó aloldalak könnyen meg is jegyezhetők (pl. mikorindul.hu/keleti), így bárki, bármikor a jelenleginél gyorsabban, kényelmesebben állomástól távol is hozzáférhet az őt érintő, érdeklő aktuális közlekedési információhoz. Az egyedi domainnek köszönhetően már országszerte minden állomáson elérhetővé válnak a menetrendi adatok. Ehhez nem kell az állomáson tartózkodni, hiszen akár otthon, munkahelyen, vagy útközben vonaton, buszon, villamoson, de akár az utcán is gyorsan meg lehet nyitni a mikorindul.hu valamely aloldalát a böngészőben. Az okoskészülékeken, számítógépeken bármilyen kiegészítő vagy applikáció letöltése nélkül is ellenőrizni tudják az utasok a járatok menetrendjét, esetleges késését, vagy nagyobb forgalmi akadály, üzemzavar esetén alternatív útvonalat választhatnak. Például nem kell kisétálniuk a vasútállomáshoz, ha a menetrend szerinti busz, hév, villamos vagy a pótlóbusz megállója közelebb van.

Az utasoknak érdemes a böngészőben kedvencként elmenteni azon állomás vagy állomások linkjét, ahol saját maguk gyakrabban megfordulnak, de akár az okostelefonok kezdőképernyőjére is kihelyezhetők ikonok a közvetlen eléréshez.

Az állomásokon, megállóhelyeken az okoskészülék kamerájával beolvasható QR kódok teszik majd egyszerűbbé az adott állomás utastájékoztatási információinak webes elérését. A tesztelési időszakban egyelőre csak a Nyugati, a Keleti és a Déli pályaudvarokon hívják fel plakátokon a figyelmet az újdonságra. Ezeken egy úgynevezett QR kód is látható, a kódot az okostelefonok kamerájával beolvasva, az adott pályaudvar utastájékoztatási felületére navigálja a rendszer a felhasználót. A QR kódok kihelyezésével az utasok saját okostelefonja válik az indulási kijelzővé. Ez a fejlesztés a tesztidőszakot követően elsősorban azokon az állomásokon jelent előrelépést, ahol jelenleg semmilyen digitális kijelző sincs kihelyezve.

A tervek szerint a vasúttársaság a fejlesztést, a QR kódok kihelyezését fokozatosan kiterjeszti további állomásokra, megállóhelyekre is. (Forrás és fotó: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments