Másodfokú hőségriasztás lépett életbe – Most különösen figyeljünk egészségünkre

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az idei nyár második hőhulláma alatt a hét elején már a 36-37 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet. Egy mediterrán ciklon határozza meg Európa nagy részének időjárását, a meleg, forró levegő Magyarország területét is eléri.

A melegedés a hét első felében folytatódik, és egyre enyhébbek lesznek az éjszakák, hajnalok. A hét közepén egy gyenge hidegfront mérsékelheti a meleget.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

Azt ajánlják, hogy a kánikula idején – kiemelten 11 és 15 óra között – lehetőség szerint mindenki tartózkodjon hűvös helyen, árnyékban, kerülje a fizikai munkát. A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre is.

Kiemelték: gyereket, állatot még lehúzott ablaknál sem szabad autóban hagyni, a járműben akár 70 Celsius-fokra is felmelegedhet a levegő. (Forrás: MTI)

Így védhetjük meg magunkat a hőhullámtól

Az InfoRádió orvosmeteorológusa az egészségünk megóvása érdekében több praktikus óvintézkedést is javasol a 35 fok fölötti hőmérséklettel ismét beköszöntő kánikula idejére.

A tartós meleg minden ember szervezetére negatív hatással van, ezért a mostani hőhullám idején különösen figyelnünk kell egészségünkre – hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak nyilatkozva Szegheő Péter orvos.

Az orvosmeteorológus szerint a kánikula idején hasznos egészségügyi óvintézkedések közül az egyik legfontosabb talán az, hogy ne hagyjuk magunkat kitenni a hőség hatásának. Hogyha megtehetjük, akkor a legmelegebb órákban ne nagyon menjünk ki a lakásból vagy a hűvös terekből, és egyáltalán ne menjünk ki a tűző napra, főleg ne a városokban.

Emellett a folyamatos folyadékpótlásra is elengedhetetlenül fontos mindenkinek odafigyelni, mivel ennek a biztosításával tudjuk segíteni szervezetünk hőleadását – emelte ki az orvosmeteorológus, hozzátéve, hogy az a legjobb eljárás, hogyha a hőség idején nem hagyjuk magunkat megszomjazni, hanem mindig még a szomjúságérzet jelentkezése előtt iszunk.

Az orvosszakértő szerint ehhez egy felnőttnek három liternél kevesebb vizet nem nagyon érdemes ilyenkor fogyasztania. Ha pedig valaki ilyen kánikulai időben lázas, hányásos, hasmenéses beteg, vagy esetleg kültérben végez nagy fizikai igénybevétellel járó munkát, akkor annak még a három liter víznél is több folyadékra lehet szüksége.

Szegheő Péter emellett arról is beszélt, hogy a hőség idején külön oda kel figyelni a legidősebb és a legfiatalabb korosztályokra is, valamint azokra, akik hőség idején hajlamosak az ájulásra.

Ha a kánikulai időszakban valakit látunk az utcán rosszul lenni, akkor nem szabad mellette úgy elmenni, hogy majd más segít rajta, hanem oda kell menni hozzá. Meg kell kérdezni, hogy mi a probléma, mi a gond, és hogyha azt látjuk rajta, hogy egyre rosszabbul van, vagy esetleg látjuk azt, hogy zavartan kezd viselkedni, vagy kezdi elveszíteni az eszméletét, akkor természetesen végképp nem szabad magára hagyni. Lehetőség szerint árnyékba vagy légkondicionált helyre kell vinni, vizet kell neki adni (ha nem eszméletlen), és azonnal mentőt kell hozzá hívni – mondta el Szegheő Péter. (Forrás: infostart.hu – Imre Júlia) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments