RE-CREATION: Aktív időskor az Alsó-Ipoly mentén

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil szervezet vesz részt. Az akcióterv célja, hogy az Alsó-Ipoly völgyre jellemző, elsősorban a periférikus helyzetből adódó gazdasági és társadalmi lemaradás csökkenjen, a munkaerőpiac élénküljön, miközben reflektáljon az elöregedő korszerkezet jelentette kihívásokra.

Az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program (www.skhu.eu) keretén belül megvalósuló akcióterv 7 összehangolt projektből áll.

Az akcióterv keretében 2023 júniusában befejeződött a RE-CREATION címet viselő projekt.

A RE-CREATION projekt fő célkitűzése az Alsó-Ipoly mentén új közösségi terek létrehozása, illetve olyan szolgáltatások kialakítása, amelyek egyaránt szolgálják a helyi idősebb lakosságot és a térségbe érkező látogatókat. Emellett a projekt a helyi turizmus fejlesztésének is egy fontos állomása.

A projekt keretében elkészült az ipolyszalkai tájház bővítésének első üteme (a címfotó az átadáson készült – a szerk.). Az új létesítmény a Közép-Európa legnagyobb kenderbeton középülete. Az Ipolyszalkai Kulturális és Turisztikai Egyesületnél azért döntöttek a kenderbeton mellett, mert kendert keverni a falakba ősi technika, amit vissza szeretnének hozni a jelenbe. A kenderbeton technológia nagy előnye, hogy nem használnak kémiai vagy más környezetszennyező, egészségre kockázatot jelentő anyagokat, emellett számos kiváló tulajdonsággal bír: a természetes alapanyagok miatt újra felhasználható, tetszőleges falvastagság építhető, kiemelkedő hőszigetelő és hőtároló tulajdonsággal bír és tökéletes páraháztartás, valamint szellőzést biztosít.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A később kézműves foglalkozásoknak helyt adó, 600 négyzetméteres ház – 300 négyzetméteres alsó, és ugyanekkora felső résszel rendelkező fakonstrukciós épület –  45 centiméter vastag kenderbetonnal bevonva, amely három összetevőből áll: kenderpozdorjából, speciális mészből és vízből. 23 ezer liter víz van a kenderfalakban, egy évig tart a kiszáradása.

A Berencebaráti Turisztikai és Kulturális Egyesület a településen a Fecskeházat egy foglalkoztató épületrésszel bővítette, amely nem csak a fizikai bővítést jelenti, hanem a Fecskeház funkciójának kiterjesztését is, alkalmassá téve arra, hogy határ mindkét oldalán élők számára közösségépítő rendezvények, foglalkozások megtartására is alkalmas legyen, hozzájárulva ezzel a településen már meglévő és működő közösségi szolgáltatások bővítéséhez.

A Fecskeház bővülő funkcióinak részeként a kikapcsolódás mellett – főleg az iskolás korú gyerekeknek – ismeretterjesztő célokat is szolgál majd amellett, hogy az épület átmeneti segítséget nyújt azoknak, akik lakhatási válsággal vagy nehéz megélhetéssel küzdenek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

E projekt keretében került sor a helembai Burda Központ eszközbeszerzésére is. A RE-START akcióterv egy másik projektjéből a szociális ellátás mellett rehabilitációs szolgáltatások igénybevételére alkalmas épület valósult meg. A RE-CRATION projekt keretében kerültek beszerzésre a rehabilitációs részleg berendezési tárgyai mellett többek között fitnesz eszközök, masszázs ágyak, tornaeszközök, edzőgépek, továbbá kialakításra került egy különféle légúti, bőr és más betegségek gyógyítását elősegítő sóbarlang is.

Ipolydamásd Község Önkormányzata a meglévő Közösségi Ház részbeni beépítésével oktatási központot nyitott a településen, ahol a térség számára fontos képzéseket, foglalkozásokat tartanak, de emellett lehetőség nyílik konferenciák, workshopok megtartására is. Az oktatási központ lehetőséget nyújt a határ menti térségben élőknek, hogy fejlesszék készségeiket, új ismereteket szerezzenek és aktívan részt vegyenek a közösségi életben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A projekt támogatásából 21 darab elektromos kerékpárt került beszerzése, amely a térségben egy mindenki számára elérhető internetes felületen történő foglalással rendelkezésre áll, elsősorban az aktív időskori igények kielégítésére. A kerékpárok tárolására egy biztonságos kerékpártároló is kialakításra került. Szintén az épület közelében kaptak helyet időskori edzések megtartására alkalmas kültéri edzőeszközök is.

A RE-NEWAL projekt megvalósításához az Európai Regionális Fejlesztési Alap 794 310,93 EUR forrást biztosított. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments