RE-NEWAL: Új konyhai és mosodai szolgáltatások a határ menti térségben

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil szervezet vesz részt. Az akcióterv célja, hogy az Alsó-Ipoly völgyre jellemző, elsősorban a periférikus helyzetből adódó gazdasági és társadalmi lemaradás csökkenjen, a munkaerőpiac élénküljön, miközben reflektáljon az elöregedő korszerkezet jelentette kihívásokra.

Az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program (www.skhu.eu) keretén belül megvalósuló akcióterv 7 összehangolt projektből áll.

Az akcióterv keretében 2023 júniusában befejeződött a RE-NEWAL címet viselő projekt. A projekt fő célkitűzése olyan megosztott szolgáltatások létrehozása, amelyek az Alsó-Ipoly völgyében jelenleg is meglévő, illetve a RE-START akcióterv keretében újonnan létesült szociális intézmények számára nyújthat költséghatékony és méretgazdasági szempontból megfelelő megoldást egyes feladataik ellátására.

A projekt keretében Bernecebarátiban (címfotónk az átadón készült) egy napi 550 adag előállítására alkalmas konyha eszközbeszerzése valósult meg. Az intézmény a térség szociális intézményeiben, idősotthonaiban élők élelmezésére jelent korszerű és takarékos megoldást a határ mindkét oldalán.Az épület modern konyhatechnológiával rendelkezik, amely lehetővé teszi a nagyobb mennyiségű és változatosabb ételkínálat előállítását, figyelembe véve a különböző táplálkozási igényeket és diétás korlátozásokat. A projekt keretében – többek között – nagy konyhai hűtőszekrények, hűtőkamra, mosogatók, dagasztógépek, fejlett páraelszívó rendszerek, gáztűzhelyek, üstök, mosogatógépek, sütő, gőzpárló berendezés, polcrendszerek és számos más, a konyha működését segítő eszköz került beszerzésre két körben, közbeszerzési eljárások útján. Az új létesítmény a professzionális felszereltséggel kiváló körülményeket biztosít a konyhai személyzetnek, hogy magas minőségű és változatos ételeket készíthessenek.

A projekt keretében a konyhai berendezések és eszközök mellett egy készétel és alapanyag szállításra megfelelően átalakított gépjármú is beszerzésre került, amely a konyhai szolgáltatás működését fogja elősegíteni. Az új konyhaépület nemcsak a helyi közösségnek nyújt új lehetőségeket, de fontos szerepet játszik a helyi gazdaság fejlesztésében is. A fejlesztés 4 új munkahelyet teremtett a településen.

Szintén a RE-NEWAL projektből valósult meg a Kemencén egy új mosodaépület eszközeinek beszerzése. A modern és jól felszerelt létesítmény két új mosógéppel, két szárítógéppel és egy síkvasaló géppel látja el a szolgáltatásokat, fejlett minőségi szabványokkal. Az üzemeltetést az önkormányzat saját cége, a Kemencei Tiszta Forrás Kft. útján látja el.

Az önkormányzati mosoda számos előnnyel jár a térségi intézmények számára: a mosás egyszerűen és kényelmesen elvégezhető a mosodában, így az intézményeknek nem kell aggódniuk az esetleges hely- és kapacitáshiányok miatt. Emellett a mosoda használata megkíméli az igénybe vevőket a mosógépek, szárítógépek és vasalók vásárlásának költségeitől, amelyek egyébként jelentős kiadást jelenthetnek, egyben szervezési terhet is levesznek a vállukról.

Az önkormányzat a mosott ruhák és egyéb textíliák szállítása érdekében egy – belül speciálisan erre a célra kialakított – a gépjárművet is beszerzett a projekt keretén belül, amely jelentős előnyökkel jár a térségbeli intézmények számára, mivel a mosodába való utazással és a ruhák cipelésével járó időveszteség megszűnik, és ezáltal a lehető legrugalmasabb szolgáltatást nyújtják majd.

Az önkormányzat szándékai szerint a szabad kapacitások terhére a lakosok és helyi szállásadók is igénybe vehetik majd a szolgáltatást.

Az üzemeltető önkormányzati cég 3 fővel látja majd a feladatokat.

A projektben részt vevő Párkány Város Önkormányzata részéről egy személyszállításra alkalmas kisbusz beszerzése valósult meg, amellyel az önkormányzat elsősorban a térség időskorú lakossága számára nyújt különféle szolgáltatást, beleértve az idősebb, kevésbé mobilis lakosság bevonódását a térség programjaiba, közösségi életébe, illetve segítve őket a mindennapokban felmerülő igényeik kapcsán.

A RE-NEWAL projekt megvalósításához az Európai Regionális Fejlesztési Alap 425 911,41 EUR forrást biztosított. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments