Városi kitüntetések és egyházi tulajdonba adás

Több helyi rendelet módosítása, két ingatlan egyházi tulajdonba adása és városi kitüntetések odaítélése – ezen legfontosabb döntések mellett további több tucat témát vitattak meg a váci önkormányzat képviselő tagjai a nyári szünet előtti ülésükön.

. A július 12-i tanácskozás egyperces csenddel indult: a jelenlévők a nemrég elhunyt Veres Anita anyakönyvvezetőre emlékeztek.

Bár az államtól kapott normatívák továbbra sem fedezik a város által fizetett étkeztetési költséget, a Váci Tankerület a közüzemi kiadások megosztásában nagyobb önkormányzati részt igényelt. Az eddigi mintegy éves bruttó 20 millió helyett közel 53 millió terheli ezután a városi büdzsét.

A testület jóváhagyta, hogy az eddigi szolgáltató helyett a váci hulladékkezeléssel július 1-től megbízott VERTIKAL Group Nyrt. az év végéig ingyenesen használjon egy Deákvári fasoron lévő és egy Zrínyi utcai irodát.

Rendeletmódosítások

Nem kevesebb, mint hat helyi rendeletben történt módosítás. Megváltozott a következő rendeletek néhány pontja

  • 2023-as városi költségvetés
  • lakásrendelet
  • korlátozott forgalmú övezetek szabályozása
  • közösségi együttélés szabályai
  • a képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzata
  • településkép védelmi rendelet.

A törvény szerinti ingatlanátadások egyházaknak

Mint ismeretes, a kormánypártok által elfogadott törvény előírja, hogy az egyházak számára az önkormányzatok ingyenesen adják tulajdonba azokat az ingatlanokat és ingóságokat, amelyeket az adott egyház jelenleg oktatási célra használ. Ezen törvény helyi betartását a Bernáth középiskola esetében egyik váci kormánypárti képviselő sem támogatta szavazatával. A határozat szerint az átadás mellett Vác tiltakozik az előzetes egyeztetés és a kompenzáció elmaradása miatt. Felkéri továbbá a város országgyűlési képviselőjét, hogy kezdeményezze törvényjavaslattal a kárpótlást. A középiskola mellett a Szent Család Óvoda is egyházi vagyonba kerül.

További határozatok a nyílt ülésen

Mivel központosították a védőnői ellátást, az eddig ezt a Váci Humán Szolgáltató Központ által végzett feladatot kivették az intézmény alapító okiratából. A lakosságszám aktualizálása szükségessé tette a városi orvosi ügyelet biztosítására meghatározott összeg módosítását.

Idén is elfogadták az Európai Mobilitási Héthez való váci csatlakozás feltételeit, így szeptember 22-én most is lesz autómentes nap városunkban.

A nyílt ülés végén napirend utáni felszólalások és új képviselői kérdések következtek.

Döntések a városi kitüntetésekről

A személyiségi jogok védelme miatt ezúttal is zárt ülésen tárgyaltak fellebbezési ügyekről, hatósági ügymenet okán pedig településképi bejelentésekről.

Szintén zárt ajtók mögött történt szavazás az idei városi kitüntetések díjazottairól. Ennek eredményeként ebben az évben az augusztus 20-i városi ünnepségen a díszpolgári címet dr. Alt Gyula veheti át. Egyéni Pro Urbe kitüntetésben részesül Szűcsné Zomborka Márta és Németh András, közösségi Pro Urbe Díjat érdemelt ki a Tini Dance Team és a Váci Vízmű SE.

Vác Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az éves munkaterv szerint a nyári szünetet követően szeptember 20-án tartja következő ülését. (Forrás és fotó: vac.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments