Vörös lidércet, egy nagyon látványos és nagyon ritka légköri jelenséget fotóztak Vácrátótnál

A fotós maga sem gondolta volna, akkora szerencséje lesz, hogy ilyen tiszta képet tud lőni az ezredmásodpercekig tartó jelenségről.

„Vörös lidérc az esti zivatar fölött 23:18 körül, amikor az még a Dunántúlon járt. Hajnalra már fölöttünk volt, végre hozva valamennyi csapadékot” – ezzel a szöveggel osztotta meg Ujvárosi Beáta Facebookon a fotóját a tökéletesen látható vörös lidércről, a kizárólag viharfelhők felett keletkező légköri jelenségről.

A hozzászólások között azt írta: „Hatalmas szerencsém is volt, én sem számítottam rá, hogy ennyire tisztán kijön!” A technikai részletek mellett pedig közölte: „A legfontosabb a megfelelő zivatar és rálátás, ami nagyon ritka.”

A vörös lidérc vagy ködfénykisülés az ún. magas légköri fényjelenségek vagy rövid életű felvillanások közé tartozó fényjelenség; nemrég, csak 1989-ben fedezték fel az Egyesült Államokban, amikor viharfelhőket figyeltek meg. A vörös lidércek kizárólag viharfelhők felett keletkeznek, nagyobb villámkisülések után.

A Wikipédia azt írja róla: A vörös lidércek a viharfelhők felett 40–50 km-es magasságban keletkeznek és kiterjedésük felfelé elérheti az 50 km-t, horizontális kiterjedésük szintén elérheti a 40–60 km-t. A kisülés alakja néha oszlopszerű, de előfordulnak fa vagy medúza alakú formák is. Szabad szemmel szinte megfigyelhetetlen, mivel a felvillanás általában csak néhány ezredmásodpercig tart, amit az emberi szem nem képes feldolgozni.

Mint írják, Magyarországon 2003 óta kutatják a vörös lidérceket, az MTA soproni Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézetének 2007-ben sikerült először ilyen jelenséget fotóznia Lengyelország fölött, Magyarországon 2011-ben sikerült megfigyelniük vörös lidérceket. (Forrás és fotó: hvg.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments