Augusztus 28-án startol a MÁV-START utószezoni menetrendje

Figyelembe véve az elmúlt évek utazási szokásait, szeptemberben sem áll meg az élet a balatoni vasútvonalakon.

Jövő hétfőn, augusztus 28-án startol az utószezoni menetrend, ezzel biztosítva a főszezon utáni négy hétben, szeptember 24-ig a sűrűbb közlekedést, átszállás nélküli eljutást több országrészből. A Balatonhoz való távolsági utazásokhoz július 1-jétől már használható az országbérlet is, de a tó környékének felfedezéséhez akár vármegyebérlettel vagy az ősszel is kapható Balaton24/72 napijeggyel is útra lehet kelni.

Déli part

Budapestről a Balaton déli partjára továbbra is óránként, felváltva indulnak a Balaton és Tópart InterCity-k. A keszthelyi Balaton InterCity vonatokban első osztályú, prémium- és bisztrókocsi teszi kényelmesebbé az utazást, míg a nagykanizsai közlekedő Tópart InterCity-k a gyorsvonatiak mellett másodosztályú InterCity kocsikkal kiegészülve közlekednek. A biciklisek is bátran választhatják ezeket a járatokat, hiszen mindkét déli parti InterCity nagykapacitású kerékpárszállító kocsit is továbbít, melyekre a kerékpárhely foglalása kötelező.

A vonatok 1. és 2. osztályú InterCity-kocsijait elővételben váltva 650 forintos, aznap váltva 990 forintos, a gyorsvonati kocsijait 300 forintos helyjegy váltásával lehet igénybe venni, amelyet különösen a hétvégi csúcsidőszakban elővételben érdemes megváltani.

A kínálat bővítéseként továbbra is közlekednek kétóránként a Déli->Parti InterRégiók a Déli pályaudvar és Fonyód, illetve Balatonszentgyörgy között. Valamennyi járat korszerű, FLIRT motorvonat, így biztosítva a klímatizált, akadálymentes eljutást valamennyi déli parti állomásra, megállóhelyre. A vonatokon kerékpárok korlátozottan szállíthatók, így ezekre a járatokra kötelező a kerékpárhely foglalása.

A Jégmadár Expressz augusztus 28. után hétvégi napokon továbbra is közlekedik Szob és Fonyód között, KISS motorvonattal teremtve meg a Dunakanyar és a Balatoni panoráma összeköttetését. Szobról 7:26-kor, Vácról 8:00-kor indul, Fonyódra 11:23-kor érkezik, ellenkező irányban Fonyódról 16:36-kor indul, Vácra 20:02-kor, Szobra 20:34-kor érkezik. A főváros és a Dunakanyar között utazva, Szob és Budapest-Kelenföld között helyjegyváltás nélkül igénybe vehető, egyébként helyjegy, valamint kerékpárhelyjegy váltása kötelező rá.

Vasárnaponként két új mentesítő InterRégió vonat indul Fonyódról 14:36-kor és 18:36-kor Budapest-Kelenföldre, légkondicionált FLIRT szerelvényből kiállítva, a vasárnap délutáni hazatérő utasforgalom kiszolgálása érdekében.

A tavalyi évhez hasonlóan péntek és szombat éjjel az utószezonban is közlekednek az egyre népszerűbb Bagolyvonatok a dél-balatoni vonalon. Keszthelyre a Déli pályaudvarról pénteken és szombaton 22:40-kor indul vonat, amely Siófokról 0:36-kor megy tovább; ugyancsak péntek és szombat éjjel, Keszthelyről  23:48-kor, Siófokról tovább pedig 1:28-kor indul vonat a főváros felé.

Északi part

A Kék Hullám Expressz a főszezonban már megszokott menetrend szerint, gyorsvonati kocsikkal közlekedik a Déli pályaudvar és Tapolca között. Balatonfüredig csak Budapest-Kelenföldön, Székesfehérváron és Balatonalmádiban áll meg, onnan Fövenyes, illetve Szepezdfürdő kivételével minden állomáson és megállóhelyen megáll. Távolsági forgalomban 300 forintos helyjegy váltásával vehető igénybe.

A Déli pályaudvar és Balatonfüred között az utószezonban is kétóránként indul Vízipók InterRégió, mely Balatonakarattya és Balatonfüred között minden állomáson és megállóhelyen megáll. Az észak-balatoni vonalon a Kék Hullám Expresszek, valamint a Vízipók InterRégiók nagykapacitású kerékpárszállító kocsival közlekednek, melyekre a kerékpárhely foglalása kötelező.

A Katica InterRégió augusztus 28. után hétvégi napokon továbbra is közlekedik a Déli pályaudvar és Balatonfüred között, Székesfehérvártól Balatonfüredig minden állomáson és megállóhelyen megáll, a kisebb megállók kiszolgálása érdekében.  A Katica InterRégiókon a biciklik korlátozottan szállíthatók, így ezekre a járatokra kötelező a kerékpárhely foglalása. A Katica InterRégiók menetrendi idejében munkanapokon személyvonatok közlekednek Székesfehérvár és Balatonfüred között, melyek csatlakoznak Székesfehérváron a Balaton InterCity-khez.

Az utószezonban hétvégi napokon új személyvonat indul Balatonfüredről Tapolcára 12:13-kor, valamint Tapolcáról Balatonfüredre 14:30-kor.

Díjszabás, tudnivalók

Balaton24 és Balaton72 napijegyek

Október végéig továbbra is megválthatók a Balaton24 és Balaton72 napijegyek. Ha ősziesre fordul az időjárás, érdemes ezekkel a kedvező árú díjtermékekkel felfedezni a part menti települések turisztikai látnivalóit, ugyanis ezek a napijegyek korlátlan számú utazásra érvényesek a Balaton körüli vasútvonalakon, a Somogyország kincse díjas balatonfenyvesi kisvasút vonalain, valamint a Volánbusz egyes part menti járatain.

A napijegy 2. kocsiosztályon az érvényesség kezdetétől számított 24, illetve 72 óráig érvényes. A Balaton24 napijegy felnőttek számára 1090 forintért, a 26 éven aluliak számára 750 forintért váltható, és elérhető a MÁV appban is.

További információk a Balaton24 és Balaton72 napijegyekkel kapcsolatban.

Okosjegy

A kedvezményes, helyjegyfoglalást magában foglaló Okosjegy az utószezonban is elérhető a Balaton partjára. Okosjegy csak online váltható meg, korlátozott mennyiségben, így érdemes a jegyeket már jóval indulás előtt megvásárolni.

A Balaton és Tópart InterCityk-re Budapestről indulva Balatonszemesig 1999 Ft-tól, Balatonlellétől Balatonszentgyörgyig 2399 Ft-tól, a Kék Hullám Expresszekre Balatonudvari állomásig 1999 Ft-tól, Balatonakali-Dörgicsétől 2399 Ft-tól válthatók Okosjegyek.

További információk az Okosjegy váltásával kapcsolatban.

Vármegye- vagy országbérlettel utazás

A vonattal vagy helyközi buszokkal gyakrabban utazóknak ősszel is megéri országbérletet vagy vármegyebérletet váltani, ugyanis a Balaton körül közlekedő valamennyi vonaton, így az InterCity, vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán is érvényesek a megfelelő helyjegy megváltásával ezek a bérletek. A 30 napon át érvényes kedvezményes országbérlet 1890 forintért, a teljesárú bérlet 18900 forintért váltható.

A vármegye- és országbérlettel rendelkezők az országbérlet.hu weboldal Balaton menüpontjából tájékozódhatnak a Balatonhoz vagy annak térségében közlekedő járatokról és a feltételekről.

Csoportos utazás

csoportos utazási szándékot, mint minden utazás előtt, így az utószezonban is minél hamarabb érdemes jelezni a MÁV-START szolgáltatásértékesítőinél, akkor is, ha országbérlettel, vagy biciklivel utaznak. Kerékpáros utazásnál pedig még hangsúlyosabb szerepe van az előretervezésnek és a tájékozódásnak az igénybe vehető vonatokról. Bicikliseknek, különösen a biciklis csoportoknak érdemes elkerülni a csúcsidei, jellemzően péntek délutáni, esti, valamint a szombat reggeli, délelőtti és a vasárnap délutáni, esti időzítést. (Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság sajtóközleménye) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments