Kolodko Júlia kiállítása a Margaréta Kávéházban

Kolodko Júlia festőművész volt főszereplője néhány napja a Margaréta Kávéháznak, ugyanis kiállítása nyílt a neves vendéglátóhelyen. A rendezvény a Margaréta Kávéház és a Váci Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat jóvoltából valósulhatott meg. Nem újkeletű a kávéház programjai között az ilyen, hiszen nemrégiben például a szlovák, vagy épp a ruszin kisebbség egy-egy alkotójával és műveivel ismerkedhettünk meg.

Kolodko Júliával ugyanebben a minőségében nemrég már találkozhattunk a művelődési központban, ahol évente megrendezésre kerül a váci nemzetiségi önkormányzatok szervezésében a nemzetiségekhez tartozó képzőművészek kiállítása. Ezen a kiállításon az ukrán nemzetiséget Kolodko Júlia képviselte. Akkor merült fel az ötlet, hogy Júlia egy önálló kiállítás keretein belül is megmutathassa művészi világát a közönségnek.

Németh Árpád festőművész nyitotta meg a kiállítást és mutatta be az alkotót, illetve a kávéház falaira kifüggesztett alkotásokat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Június 7-én nyit a strandfürdő

A fiatal festőművész Moldovában született, a képzőművészeti iskoláit Ungváron és Kijevben végezte el, ezeken a főiskolákon alapos képzésben részesült. Ezeknek az intézményeknek van egy sajátossága: a művészet mellett dizájnt is oktatnak, tehát ipari formatervezést is, magyarán dekoratív irányba is elmozdítja a leendő képzőművészeket.

Júlia a képzések során eljutott egy olyan állomásra, amely már nem az iskolai tanulmányokat tükrözi, hanem egy olyan világot mutat meg nekünk, amely különféle asszociációkat, képzettársításokat tartalmaz. Képeinek jellegzetességei az élénk, kontrasztos színek.

Szintén egyéni egy másik eljárás, amit Júlia alkalmazni szokott. Ez a különleges eljárás az úgynevezett applikáció. Ez azt jelenti, hogy az alkotás közben a műre ráhelyez, hozzáilleszt különféle díszítményeket, anyagokat, amelyek furcsa, érdekes alakzatokban forgolódnak egymás körül. Éppen ebből fakadóan mindenki mást és mást láthat, képzelhet bele az alkotásokba.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  3 hét múlva indul a Fut a Vác - Válaszd ki a TE futamodat!

Szó esett arról is, hogy a huszadik század elején az orosz festők megindítottak egy modern folyamatot, ebben a folyamatban nagyon jelentős szerepet játszottak az ukránok is. Ennek a modern folyamatnak egyik példájaként lett említve Marc Chagall, a modern festészet egyik legjelentősebb alakja. Ennek a művészeti áramlatnak volt egy nagyon korszerű, különleges ága, amely a tükrökről szól, azok elhelyezése egy adott művön belül. Ebben az esetben nem csak egy úgymond statikus ábrázolást, alkotást láthat a közönség. Hanem a tükrök jóvoltából mindenki mást és mást érzékelhet, tehát egy dinamikus képről van szó, amelyben az idő, mint olyan, folyamatos mozgásban van.

A Margaréta Kávéházban rendezett kiállításon nem csak képeket láthat a közönség, hanem úgynevezett kisplasztikákat is, vitrinbe helyezve. Ezek is az alkotó, Kolodko Júlia művészeti sokszínűségét dicsérik. A kiállításmegnyitót nagyban színesítette Scsúr Alekszandr tárogatón előadott zenéje.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szakmai napot tartottak az óvodai és iskolai szociális segítőknek

A tárlat szeptember 19-ig tekinthető meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments