A kétezer pilismarótiból több mint hatszázan mentek el szavazni a bányanyitás ellen

Érvénytelen lett a pilismaróti bányanyitásról szóló népszavazás, miután a szavazásra jogosult lakosság 40,84 százaléka ment el szavazni, azaz kevesebben, mint az érvényességhez szükséges 50 százalék plusz egy szavazat – derül ki a helyi választási bizottság (hvb) által közölt adatokból. 

Fontos eredménye a referendumnak ugyanakkor, hogy az érvényesen szavazók 86 százaléka, azaz a mintegy  2000 lelkes községből 672 fő nem szeretne bányát.

A népszavazásban egészen pontosan arról kérdezték a Dunakanyarban fekvő település lakóit, egyetértenek-e azzal, hogy Pilismarót területén bányát lehessen nyitni, és ennek elősegítése érdekében a településrendezési tervet módosítsa, az érintett területet pedig átminősítse az önkormányzat.

A kampány kapcsán korábban Korcsák Mónika, a Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület elnöke a Mércének úgy fogalmazott, a szavazást megelőző kopogtatások során úgy érzékelték, hogy a helyi lakosok körében jóval magasabb azok aránya, akik nem támogatják a bányát. A kampányban a Civilek Pilismarótért csoport tagjai mellett sok civil is részt vett, önkéntesen, szervezeti tagság nélkül.

„A bányát támogató lakosokkal is normális hangnemben »harcok« nélkül tudtunk beszélni. Ez egy kis falu, ismerjük egymást” – mondta el Korcsák Mónika, hozzátéve, annak nem látták nyomát – az egyetlen sajtóban is megjelent szórólap kivételével – hogy a bányacég részéről folyt volna kampányolás. Elmondta azt is, hogy a civilek mellett a folyó túlpartján lévő Szob, Zebegény és Nagymaros önkormányzata is jelezte, hogy támogatják a küzdelmüket, a települések lakói Korcsák szerint „teljes mértékben” mögöttük álltak, hiszen rengetegen aggódnak amiatt, hogy a bánya zaja és környezeti ártalmai jócskán Pilismarót határain túl nyúlnának, kihatva az egész Dunakanyar életére. A napokban Esztergom polgármestere is videóban figyelmeztetett, hogy a bánya a város közlekedése számára elviselhetetlen terhelést okozna a napi 80 kamionnyi teherforgalmával.

A Szabad Európa cikke szerint a Dunakanyar kultúrtáj szerepel a világörökségi várományos helyszínek jegyzékében, valamint az UNESCO világörökségi várományos listáján, Pilismarót pedig kormányrendeletben kapott kiemelt turisztikai térségi besorolást. A beruházást kifogásoló helyiek a bányát többek között arra hivatkozva utasítják el, hogy Pilismarót teljes közigazgatási területe tájképvédelmi övezet.

A területen védett fajok, növények (turbánliliom), rovarok (farkasalmalepke, nagy szarvasbogár), madarak (gyurgyalag, partifecske), hódok, valamint több régészeti lelőhely is található.

A népszavazást három helyi önkormányzati képviselő kezdeményezte, mert a bányaügy évek óta borzolja a kedélyeket a Komárom-Esztergom megyei faluban, a helyiek pedig tartanak tőle, hogy az előző képviselő-testülethez hasonlóan a jelenlegi is a bánya mellé áll helyettük. (Forrás: merce.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments