Egy program, ami már harminc éve működik, amit a város iskolái tartanak életben

Évtizedekkel ezelőtt még Stella Leontin atya, a Hétkápolna kegyhely legendás kanonokja és a környezetvédelmi alapítvány hívták életre a programot, aminek kettős célja volt. Egyrészt felkészíteni a ligetet a Mária búcsúra, mely a terület legfontosabb ünnepe, elvégezni azt az idénymunkát, amire sem a városnak, sem az egyháznak nem lenne pénze, másrészt ez egy környezeti nevelési program, melynek keretében szerszámot foghat az a gyerek is, aki eddig csak a mobilt bűvölgette és valami jót tehet vele ilyenkor az ősz kezdetén.

Így hát eljön az iskolák apraja nagyja egy kis kertészkedésre. Száraz fákat hordanak össze a nagyok, gyomlálnak a kisebbek, sőt még a legkisebbek is eljönnek pici kéziszerszámaikkal az óvodákból.

Ilyenkor a verőfényes napsütésben még a szemétszedés is egy kibírható dolog és talán a középiskolásoknak sem „gáz” vagy „ciki” egy kicsit sem. Persze érkeznek szakemberek is, a „Mezőből”, akik a kertészkedés szakmai munkáit vállalják fel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Virágosztás és faültetés is volt szombaton

Azoknak az iskoláknak, akiknek órákba telne míg legyalogolnak Deákvárról, azoknak az ottani tömbbelsők kitakarításában kértük a segítségüket.

Egy délelőtt nem sok idő, de sok-sok szorgos kéz csodát tud művelni a liget fái között. Persze, a tanösvény felújítása, a japán akácok cseréje, a futóútvonal kialakítása és a megbetegedett gesztenyefák meggyógyítása nem fér bele a programba, de talán a döntéshozók kedvet kapnak a rehabilitáció elindításához a gyerekek lelkesedésétől.

A programban részt vettek Az alsóvárosi óvodások, a Karolinások, a Földvárysok, a Juhászosok, az Árpádosok, a Radnótisok, a Petőfisek, a Cházárosok, a Selyések, a Királyosok, a Kerisek és a Mezősök is. Sőt még a Pikéthys zeneművész hallgatók is szerszámot fogtak és amikor végeztek a munkával Molnár Zsolt plébános úr a templomba kalauzolta őket, ahol kis templomban felcsendülő orgonazenében gyönyörködhettek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tragor Ignác írógépe gazdagítja a múzeum gyűjteményét

„Jövőre veletek ugyanitt!”

A programot Vác Város Önkormányzata és a váci püspökség támogatta. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments