Két kiállítással nyitotta meg újra kapuit a Váci Egyházművészeti Gyűjtemény

Három éves szünet után nyitotta meg újra kapuit a látogatók előtt a Váci Egyházművészeti Gyűjtemény. Mint Koncz Kinga, az intézmény igazgatója is elmondta a szeptember 14-i ünnepélyes megnyitón, egy rég várt pillanatban köszöntheti az érdeklődőket, amikor visszakapja a város és az egyházmegye is az ikonikus épületét.

A 18. századi egykori nagypréposti palota egyedülállóan gazdag barokk-rokokó belső díszítésével és változatos hangulatú tereivel önmagában is különleges esztétikai élményt nyújt a váci főtéren. Nem véletlen tehát, hogy a korábbiakban is rendre helyszínéül szolgált számos helyi kulturális rendezvénynek, valamint kiállításnak. Az elmúlt évek járvány sújtotta időszakában azonban az intézmény állandó tárlatait is be kellett zárni. De ezt az időt nem csak várakozással töltötték a gyűjtemény gondozói: a szünetet a belső felújítási munkálatokra használták fel, továbbá a renoválás alatt álló székesegyház teljes kincstári anyagát szintén ide szállították át. Az érdeklődők így most megújult térben, Örökség címmel tekinthetik meg a múzeum új, valamint a Mária szent neve elnevezésű időszaki kiállítását szeptember 16 és 24 között.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Fülemülék éjszakája Vácon

Az eseményt Marton Zsolt, a váci egyházmegye püspöke nyitotta meg. Elmondta, számára is örömteli hír, hogy újra fogadhatják a látogatókat, hiszen püspökké szentelése után mindössze fél évvel egyből be kellett zárniuk. Továbbá kiemelte: azzal a reménnyel nyitják meg most a gyűjteményt, hogy ha egy nem hívő ember vagy egy turista látja, talán ő is megérintődik és közelebb kerül Istenhez.

„Miért van ez az újranyitás? Nem csak azért, mert vége van a pandémiának, hanem az örökségünk megmutatása, Isten szépségének az érzékeltetése egy újfajta szemlélettel is történik. Úgy kell a mai emberhez a szépséget közelebb hozni, hogy annak a befogadásával a szeretete is gazdagodjon. Továbbá nem titkoljuk, ha az evangéliumi szeretet megérint valakit, akkor reméljük vágya támad arra, hogy a közösség tagja legyen” – fogalmazott az egyházi vezető.

A bevezetést követően Koncz Kinga vezetésével, illetve dr. Varga Lajos segédpüspök gondolatainak a kíséretében a résztvevőknek lehetősége nyílt az épület bejárására és a kiállítás megtekintésére. Elhangzott, ezúttal egyetlen kiemelt személyiség helyett a teljes örökséggel, azaz a gyűjtemény számos tárgycsoportjából született válogatással szeretnék a püspökök, prépostok munkásságát közelebb hozni a ma látogatói számára. Továbbá a rendezvényen Lachegyi Imre furulyán és Reményi Árpád lanton is közreműködött.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Természetbarát kerted van Vácon? - Jelentkezz a Bagolybükk Egyesület felhívására!

A Váci Egyházművészeti Gyűjtemény keddtől péntekig 11 és 16 óra között várja a látogatókat. Kérésre egyéni vendégeknek és csoportoknak tárlatvezetést is biztosítanak. A teljes árú jegy 1200, míg a kedvezményes belépő diákoknak, nyugdíjasoknak és zarándokcsoportok tagjainak 600 forint/fő.

Történeti háttér

A Székesegyházi Kincstár egyidős az 1771-ben felszentelt székesegyházzal, bár a benne őrzött emlékek egy része ettől régebbi. A kincstár gyarapítói között több jelentős személyiség van, köztük Kámánházy László püspök (1808-1817), aki a napóleoni háborúk idején, az uralkodó hadi szükségleteinek finanszírozására lefoglalt kincstári műtárgyakat visszaváltotta I. Ferenc királytól. Mindenképp megemlítendő gróf Csáky Károly Emmanuel püspök (1900-1919) is, akinek nevéhez köthető a kincstár újraalapítása, gyarapítása és a kornak megfelelő felszereléssel, bútorzattal való berendezése. Ő volt az, aki a kincstárat gyűjteménnyé fejlesztette, sok műtárgyat restauráltatott, és látogathatóvá tette az intézményt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Várják a jelentkezőket a nyári művészeti táborba

A mai múzeum megalapítása Keszthelyi Ferenc (1992-2003) püspök idején, 1992-ben történt. Az intézmény első igazgatójának dr. Varga Lajos akkori püspöki titkárt nevezte ki. Ekkor tovább folyhatott a gyűjtemény szervezése, gyűjtéssel, restauráltatással és műleírások készítésével. 1994-ben Pálos Frigyes Leó vette át az igazgatást, aki 2019-ben bekövetkezett haláláig vezette az intézményt. Pálos Frigyes atya elévülhetetlen érdeme a nagypréposti palota épületének belső renoválása.

A gyűjtemény legfontosabb célkitűzése, hogy a klasszikus gyűjteményi tevékenységet minél eredményesebben folytassa és az Egyházmegye liturgikus, hitéleti és kulturális örökségét minél teljesebben feltárja és megőrizze, mely a gyűjtemény kincseiből kevéssé ismert tárgyakat kíván bemutatni. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments