Pulipinty a Börzsönyben

Első alkalommal sikerült törpekuvikot találni és egyben meg is örökíteni (lásd a megtaláló fenti fotóját) a Börzsönyben. A megfigyelés további különlegessége, hogy két együtt mozgó, egymással gyakori füttyögéssel kapcsolatot tartó öreg  madarat, feltehetően egy párt talált Selmeczi-Kovács Ádám, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tagja, az MME Ritkaságvadász Szakosztály elnöke 2023. szeptember 6-án Szokolya közelében, a Magas-Taxon.

Amint az ilyenkor a madármegfigyelők körében lenni szokott, az adat birtokában többen is megpróbálták visszatalálni a madara(ka)t a következő napokban. Voltak, akik „csak” a hangjukat hallották, nekünk azonban végül sikerült meg is találni őket négy nappal később, szeptember 10-én. A dolog nehezen indult, mert a baglyocskák kezdetben nem reagáltak a rövid ideig le-lejátszott hangokra, de az reménykeltő volt, hogy a környék énekesmadarai egyből riasztani kezdtek a törpekuvikhangra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

A többi madár azért reagált élénken a mobiltelefonról lejátszott többféle törpekuvikhangra, mert ennek a mindössze testes házi verébnyi bagolynak az étlapján előkelő helyet foglalnak el az erdei énekesmadarak, köztük akár a saját méreténél jóval nagyobb énekes rigó is. Ezért a zsákmányállat madárfajok ugyanúgy figyelmeztetik a környezetüket, mintha héja vadászna a fák között.

Jó egy óra elteltével aztán megszólaltak a baglyok, először egy, majd mindkettő, így már „csak” meg kellett találni őket a toronymagas fák ellenfényes lombkoronájában.

A törpekuvik Észak-Európa és a magashegységi erdőségek tipikus fészkelője, Magyarország számára kevésbé ideális középhegységi erdeinek rendkívül ritka, összesen 3-10 párra becsült költőfaja. A Börzsönyben ez az első bizonyított adata, a két madár őszi kóborlóként érkezhetett a területre, a költési időszakban nem volt nyomuk. Érdekes kérdés, hogy jövő tavasszal itt marad és költésbe kezd-e a pár?

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

És, hogy mit jelent a címben szereplő Pulipinty név? A világszerte rendkívül népszerű Harry Potter regényfolyam varázslóvilágában a postás szerepét a baglyok töltik be. A főhősnek egy hóbaglya (Hedvig) van, de az egyik legjobb barátjának, Ronald Weasley-nek egy pirinyó, marokban elférő, bohókás és sokat „csipogó” baglya, minden bizonnyal egy törpekuvikja, aki a zseniális fordítótól a Pulipinty (az angol eredetiben Pigwidgeon) nevet kapta.

Ha szeretne ön is madármegfigyelő lenni, figyelmébe ajánljuk az MME Akadémia többféle képzése közül a Madárismeret I. – Kezdő madarász tematikájút, illetve a Madármegfigyelők kézikönyvét, mely az MME Boltban is megvásárolható.

Madárhatározáshoz ajánljuk még ingyenesen letölthető okostelefonos appunkat, továbbá a szintén ingyenes BirdNet és Merlin alkalmazásokat, melyek hang alapján azonosítják be a madarakat. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (Forrás: mme.hu – Fotó: Törpekuvik, Börzsöny – Magas-Tax – Selmeczi-Kovács Ádám felvétele)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments